Čerešňové halušky fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 20. júna 2012

Toto jedlo robievala moja babička,je to trochu nezvyčajné ale dobré.

6
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

2  hrnčeky
3  hrste
na posypanie:




Postup

  1. 1

    Z múky,vajca,vody a trošku soli som urobila klasické haluškové cesto. Jeden je hrnček - 250 ml.

    Čerešňové halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykôstkované čerešne som pokrájala na drobné kúsky.

    Čerešňové halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešala som ich do cesta.

    Čerešňové halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Malou lyžičkou som odkrajovala kúsky cesta a hádzala do vriacej vody.Povarila som ešte asi 2 minúty ako vyplávali na povrch,pretože boli väčšie ako klasické cez haluškár a bála som sa aby neboli tvrdé.Babky sa už nemôžem opýtať ako to presne robila,ale chcela som svojim deťom priblížiť,čo som jedávala ked som bola malá a môžem povedať,že im chutilo.A aj ked neboli celkom ako tie babkine,aspoň sa podobali.:-) Posýpka môže byť aj tvarohová,ja som posypala mletým makom a cukrom a poliala maslom.

    Čerešňové halušky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
tak to som este nepocula :-) ale moze to byt dobrucke
sonicka663
mnam,ja robievam s tvarohom,alebo oprazenou struhankou a najlepsie su vtedy,ked nie su ceresne vykostkovane,lebo zostane v nich vsetka ta dobra stavicka :-))
bablew89
Je to výborné :) my tiež tak robievame, ale z polohrubej múky, čerešne vykôstkované, ale nepokrájané (aby pustila šťavička do cesta) a hotové zmiešame s tvarohom (a maslom a cukrom samozrejme). Zbožňujem ich a jedla by som ich od rána do večera :)
nesi
Včera mi doniesla dcéra čerešne a dnes z nich boli knedle keby som vedela o Tvojom recepte nemusela som robiť knedličky ale halušky nabudúce vyskúšam Tvoj nápad díky
danda3
Mňam, tak toto jedlo milujem, robievala som ho často, keď boli synovia malí, u nás tiež len s makom.☺
paleva
varecháčky, a ked sú čeršne celé, dokonca aj s kôstkou, nevyplávajú pr i varení z toho cesta, chcela by som vyskúšať, pokým mi ich škorci nepožerú, vdaka
používateľ nemá avatar
zrs
zrs
aj ja to poznám... často som to robievala... dá sa to urobiť aj s čerešňovým kompótom, netreba vykôstkovať...posypať makom, prípadne opraženou strúhankou s cukrom...
3sandra3
počula som o tomto jedle,,,ale zatiaľ som ho nejedla ani nevarila..... môže to byť dobré... vyskúšam
anap
Pochúťka môjho detstva.Aj ja som ich jedávala u mojej babičky.Vždy ich robila s makom a trošičkou škorice.
tatty
Dievčatá, ktoré robíte s makom, prosím odkiaľ máte dobrý, nie horký, mak? Ďakujem
margaretka28
Dakujem veľmi pekne za komentáre,na budúce skúsim s celými čerešňami podľa vašich rád. @tatty ,s tým makom ti moc neporadím,ja som ešte nemala to šťastie kúpiť v obchode dobrý mak.Ja mám mak od svokry,ona pestuje každý rok v záhrade a po zbere ho niekoľko krát premýva v čistej vode a potom suší na slnku a je vynikajúci.
lordmirec
zvláštne, vyskúšam to. Zvyknem okrem gombolcov robiť ovocnú polievočku, do riedkeho pudingu z mlieka krátko povarím čerešne. Tiež mňamka, hlavne ak je studená.
radulienka
Pre mňa tiež nový, ale zaujímavý recept, určite ho vyskúšam, všetky suroviny mám veľmo rada, vďaka...
nesi
mak najradšej kupujem v predajni družstva Bolešov po zbere nakoľko som z Ilavy a mám to kúsok cez rieku Váh ale keď zjeme tak potom je dobrý aj z Lídlu a čerešňové guľky jedine s makom to prehlasuje môj manžel no a neurobte mu po vôly :-D
nesi
presnejšie ak je Bolešov aj niekde inde tak tento je v okrese Trenčín
nesi
Pre paleva keď zabalíš čerešňu treba to dobre popritláčať(zlepiť) a potom sa nevyzliekajú
mracik9
margaretka28,tak to ti verím že im chutnalo,vyzerá to fajnovo,určite skúsim.
rybarik2
Ďakujem za pripomenutie, výborné jedlo. Robila som aj zo zavarených vykôstkovaných višní a tiež boli dobré.
mijaita
Tenhle recept je i na www.labuznik.cz ? :-) neni to ta stejna babicka co to delavala?
Mne se recept hned zalibil, ale bez tvarohu jsou halusky dost tuhe a hur stravitelne. S tvarohem jsou uzasne, delam ze svestek, jablkove se skorici jsou fantasticke, nebo do uvarenych vmicham jahody s cukrem a posypu tvarohem a poleju maslem.... uz vubec nedelam ovocne knedliky, tohle je rychle a nejlepsi! Maly vnoucek je nadseny a ja take.
margaretka28
@mijaita ,tú stránku nepoznám,ale môžem si ju pozrieť,neviem ako si to myslela,že sú tam moje halušky,je tam rovnaká fotka?Lebo ak áno,tak iba ak mi ju niekto ukradol,tieto halušky som robila ja a aj fotka je moja,naozaj ich robievala moja babička :-)
mijaita
@margaretka28 podle toho receptu jsem je udelala poprve a pridala pak ten tvaroh. Fotky mam svoje :-) Tahle z tresni, nejlepsi jsou jablkove se skorici a maslem. Teda pro me :-)


1x radost
margaretka28
@garanco ,tak si predstav, že som vôbec nevedela,že tu už taký recept je,vadí ti že sa recepty opakujú? A určite to nie je tá istá babička,babky varievali takéto jedlá.Myslíš že by som tu dávala recept ktorý mám z varechy? Iba ak fotku ku komentáru,to niekedy pridám.
jasminab
Tak takéto čerešňové halušky robievala aj moja babička (z Čachtíc)...a sú super...len ja ich robievam z čerstvých nevykôstkovaných čerešní...
palokuchki
Tieto halusky vyzeraju vynikajuco. Recept si ukladam a ked bude u nas sezona ceresni urcite ich vyskusam.
mamacook
vypadaju vynikajuco, mame teraz zimu, musim pockat na leto, ale si to ukladam a urcite vyskusam
stacy77777
určite veľmi chutné jedlo, aj ja som videla v niektorej knihe "recepty zo života" ešte z tých prvých podobný recept, ale tuším tam boli višne.Jedlá, ktoré varili naše babky sa predsa zákonite musia opakovať a ani ja vždy nepozerám,keď niečo pečiem-varím, či tu nie je taký, alebo podobný recept. Tie,ktoré sme tu častejšie VIEME, že Margaretka nepotrebuje nikoho kopírovať!!!
tinca
díky za pripomenutie, moja maminka ich často robila s tvarohom sú vynikajúce:)
mariaklara
@margaretka , ešte som toto nikde nejedla, ani som to v našich končinách nepočula, možno by som to vyskúšala, dali by sa použiť aj zavárané čerešne, čo povieš.
margaretka28
@mariaklara ,so zaváranými som ešte neskúšala,nemuselo by to byť zlé,ale určite sú na to lepšie čerstvé,lebo šťava z nich zostane v ceste a v zaváraných v sirupe.:-)
evas13
@margaretka28 sú úžasné, práve som ich dojedla, len som si na ne urobila čerešňovú zálievku, halušky posypala škoricou a na to čerešňovú zálievku. Mám rada takéto ľahké a nenáročné jedlá. :)
marika21
Vyskúšam zavarené čerešne. Ak budú v máji-júni zrelé čerešne aj višne vyskúšam z čerstvých. Recept je vynikajúci.
mracik9
margaretka28,konečne mám vlastné čerešne,tak si ich dnes urobím plnú misu,už sa teším na pochúťku :))
mracik9
Margaretka28,nedá mi nenapísať Ti,pri každej čerešňovej sezóne si na Teba spomeniem a uvarím tie fantastické halušky,prajem krásne leto :))
ivan14
Mno, že bych to zkusil s višněmi z griotky? :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia