Buchty s bryndzovou náplňou
Autor receptu: robzle
Tento recept robievala moja mama ako prílohu najmä k fazuľovému prívarku. Po
rokoch som sa rozhodol si ich sám urobiť a podarilo sa. Aj keď mamine sú len
mamine:-) Nakoľko sú plnené zemiakovým pyré, pre tento recept sa môžte
rozhodnúť najmä ak vám zostane zvyšné pyré z obeda a neviete, čo s ním.
8 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Uvaríme 4 stredne veľké zemiaky (je úplne jedno či v šupke alebo ošúpané a nakrájané) a necháme vychladnúť. Pripravíme si klasické kysnuté cesto. Do preosiatej hladkej múky pridáme prášok do pečiva a soľ, dôkladne premiešame. Z vlažného mlieka (cca polovica uvedeného množstva), cukru a droždia vytvoríme kvások a počkáme, pokým vykysne. Následne ho pridáme k múke spolu s celým vajcom, olejom a zvyškom mlieka. Poriadne premiešame varechou a necháme cca 15 minút odstáť.
- Po 15 minútach cesto dôkladne premiesime a necháme na teplom mieste poriadne vykysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku z roztlačených uvarených zemiakov, do ktorých pridáme maslo, trochu mlieka, bryndzu (ak máte bryndzu radi tak ako ja, môžte pridať aj väčšie množstvo ako uvádzam), nadrobno nakrájanú a následne orestovanú cibuľu, nasekanú pažítku (mimo sezóny môže byť aj sušená, prípadne použijeme namiesto nej kôpor) a čierne korenie.
- Nahrejeme si rúru na 180 stupňov. Pripravíme si dosku, posypeme trochou hrubej múky a cesto vyvaľkáme na približne 1 cm hrúbku. Cesto rozrežeme na 8 kúskov, na ktoré rozdelíme plnku, zabalíme a ukladáme do keramickej misy (potretej rastlinným tukom a vysypanej hrubou múkou), pričom okraje potierame olejom. Necháme ešte 15 minút odležať, potrieme žĺtkom, posypeme rascou a dáme do rúry.