Bruselský nárez fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. mája 2016

Názov síce evokuje niektoré správy z médií, ale toto je nárez jedlý:-)

35 minút
príprava
90 minút
na 150, 85 °C

Suroviny

600 g
300 g
150 g
2 PL
podľa chuti
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
4 ks
1/4 ČL
50 ml




Postup

  1. 1

    Použila som chudý bôčik, z tohoto kusa o niečo menej ako polovicu.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomlela som ho dvakrát, aby malo jemnejšiu konzistenciu.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priliala som brandy, premiešala, osolila.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koreniny, ktoré boli vcelku, som namlela

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zvyšok okrem bobk. listov dosypala.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes som dobre premiesila a nechala stáť, kým som pripravila ostatné. Hranatú formu som pre istotu vymazala masťou. Slaninu som si dala ešte v obchode nakrájať strojom na tenké plátky. Kuracie prsia som umyla, osušila, rozrezala vodorovne na tenšie plátky a tie potom na dlhé pásiky. Na dno formy som uložila polovicu plátkov slaniny a bobkové listy. Nasledovala polovica mäsovej zmesi, osolené pásiky kuraciny a druhá časť slaniny.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Celé som zakryla zvyškom mäsovej hmoty a dobre utlačila.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Táto forma je dosť veľká, ak by som ju celkom naplnila, nárez by bol nižší, tak som ju naplnila len do 3/4 obsahu, koniec som poistila kúskom zloženého alobalu. Rúru som zapla na 150 °C a dala zovrieť asi liter vody. Alobalom zakrytú formu som postavila do menšieho vyššieho plechu, vriacu vodu som do plechu naliala tak, aby bola forma ponorená vo vodnom kúpeli z vyše polovice výšky. Plech som vložila do vyhriatej rúry a po desiatich minútach som teplotu znížila na 85 °C. Takto sa nárez dusil ešte 80 minút.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som formu vybrala, odkryla, vydusenú šťavu som zliala a vrch mäsa som potrela dvoma lyžicami masti a nechala chladnúť, neskôr v chladničke.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Až na druhý deň som ho vyklopila a narezala. Páčilo sa mi ako ochutenie tak aj mozaika na reze. Manželovi tiež náramne chutilo. Môže sa jesť studené, teplé, či dokonca opečené. Je to domáca dobrota miesto nárezu z konzervy z obchodu.

    Bruselský nárez (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jack
Waau,tak toto isto vyskúšam.Krásne.Si vééľmi šikovná.Ďakujem za recept.
klukodvody
Tak to je opravdu nářez. To se Ti teda podařilo. Já mám formy menší, tak to bude akorát. Všechny suroviny ovšem kromě brandy mám. Nevadí? Protože se u nás nepije, tak asi nepůjdu koupit láhev koňaku. Snad to půjde i bez něj. No hvězdičky nestačí ale alespoň těch pět a už je uloženo. Díky moc se vydařilo.
veronikkka
perfektné, obdivujem Ťa a 5* dávam.
mám pocit, že toto nie je dusené, ale pečené v Bain Marie, vo vodnom kúpeli, ked sa využíva na pečenie nepriame teplo z horúcej vody okolo naplnenej formy, pričom zdrojom tepla je rúra. toto sa využíva tam, kde chceme celistvosť a rovnomerné prepečenie aj stredu bez prasknutia povrchu pri jemných pokrmoch.
@kukulienk71 , veľmi vydarené, lákavé :-) už je v kk.
kukulienka71
@jack , @terinka55 , @mabla , nech sa vydarí, ak vyskúšate, ďakujem vám:-)
@klukodvody , tiež vyberám recepty niekedy podľa toho, čo je v barovej skrinke:-) u nás tvrdé nejde, toto brandy dostal manžel ani neviem kedy...aj keď nebudem vedieť porovnať chuť bez neho, iste to bude dobré aj tak. Ďakujem ti pekne.
@veronikkka , tu je ťažko vyberať druh tepelnej úpravy, mohla by byť aj kolónka "vodný kúpeľ":-) keďže je to zakryté a uvoľnilo sa dosť šťavy, dala som dusenie.
Ďakujem aj tebe za pekný komentár a hodnotenie:-)
radox1
na rozdiel od tych kupenych blaznov v bruseli co rozvracaju a islamizuju europu,by som si takyto narez s radostou dal.
radost
ooo..prečo bruselský..??asi preto,že je tam pomleté mäso zo svine..
:-)
mám námet pre dni budúce..
si žieňa súce..
kukulienka71
@radox1 , :-) netreba všetkých hádzať do jedného vreca, už sa hádam spamätávajú...ďakujem
farbuska, si milá, vďaka:-)
@radost , rozosmiala si ma poriadne:-))), ty to s tými slovíčkami náramne trafíš vždy. Ďakujem pekne.
francuzska1
mnaaaaam, dala by som sa ponuknut, dokonca som presvedcena, ze by som si pytala aj duplu;-))) Ulozene a uz sa tesim ked najblizsie vyskusam. iem, ze sa manzelovi zavdacim;-))) Velmi pekne dakujem za recept a aj pekne fotky;-))) Normalne si viem predstavit tu uzasnu chut:-)))
patroveckypitrs
Tak týmto receptom ťa @Kukulienka71 posúvam na plne hviezdne nebo 5x5*. Takéto ( ja tomu hovorím zákusky) jedla sú moje naj sam lepšie. Ukladám nie do k.k. ale do centrálneho mozgu počítača. Súper. Ešte aj lajknem, čí ako sa to píše.
monty469
Tak toto vyzerá a určite chutí super. Máš geniálne nápady :-)
kukulienka71
@francuzska1 , patroveczkypitrs, @monty469 , @izabella929 , ďakujem za pekné komentáre, dúfam, že si pochutíte tak ako aj my:-) Recept mám z mojej obľúbenej Európskej kuchárky, tam sa to volá Bruselská paštéta. Ale nedá sa to natierať, tak som to premenovala na nárez:-) Izka, hahaha, všetko je kúpené v obchode, len doma zostavené, tak som aspoň videla suroviny, nie ako nárezy z obchodu s prečudesným zložením ;-)
haji
@Kukulienka71 moc dobrý recept!! Ojojoj! Vůbec by mi nevadl ani název Bruselská paštéta. U mě dobrý. A k tomu Bruselu - evokuje leccos. Jen máme trochu sklerózu. Brusel byl vyhlášený bruselskou krajkou. A tam, podle mě, je tvůj název úplně OK a IN. Jen se rozvpomenout na to dobré, tradiční, osvědčené a vyhlášené. Kuku, tleskám, ukládám a půjdu do toho! Měj krásný den!
kukulienka71
@Haji (4.5.2016 12:37)
Vieš ja som mala na mysli celý názov Bruselský nárez (nářez) v spojitosti s tým, že sme neraz dostali od Bruselu na frak:-) Je to nádherné mesto s bohatou históriou, o tom niet pochýb. Aj tebe krásny deň a ďakujem pekne:-) Nech ti chutí!
haji
@Kukulienka71 (4.5.2016 13:48)
Plně jsem porozuměla všem variacím názvu i narážkám. Z B či EU mě mohou... mít rádi. Nebudu to a podobné posilovat. Dovětek - na řezu mi tvůj nářez/ paštéta připomíná bruselskou krajku - krásné ruční dílo, s láskou utvořené do chutné podoby. Díky za pozdravení a přání - chutit mi bude!
haji
@Kukulienka71 (4.5.2016 19:39)
Milá Kuku, mě neděkuj. Poděkuj sobě, jsi úžasně tvořivá, šikovná a moudrá žena. Mávám!!
zolik
@Radox1 (5.5.2016 16:31)
ja som to nestravila doteraz. a nemam ani konak. chcela som ist kupit a zistila som, ze vsetky obchody su zatvorene. je tu dnes sviatok. co som netusila. :-(
1x radox1
jerica
Môj poklade < @kuku @lienka , vystihla si krásne nielen názov, ale aj super predvedenie ako by sa to malo spracovať, jedno aj druhé. Na budúce to zbožné krásne mäsko spracuj na "opečené, či upečené na čierno, či na hnedo"
Receptík nemá chybu, ako všetky od teba !!!
radox1
@Zolik (5.5.2016 18:44)

no,svajciari si to hadam ustrazia,zato taki nemci,francuzi.......si ten konak za 20-30rokov uz nekupia,totiz populacne ich moslimovia predbehnu a koniec.alebo obcianska vojna.
kukulienka71
@Radox1 (5.5.2016 16:31)

Ver, žeby som stiahla celú fľašu, ak by som tým situácii pomohla. Bezmocnosť je najhoršia:-(
Švajčiari rozmýšľali dopredu, preto sú aj v tomto lepšie.
zolik
@Kukulienka71 (5.5.2016 19:58)
Kuku, neviem ako situaciu sledujes, ale aj tu uz to je citit. a riadne.

Recept je pekny, vhodny aj na dobru letnu party, kedze sa da v pokoji pripravit vopred. pa