Bravčové plátky na slanine s dubákmi a mrkvou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi mäsko na šťave s dubákmi v akejkoľvek kombinácii. V tomto recepte sa plátky mäsa najprv namočia do mlieka, prudko opečú, vyberú, na tom istom oleji sa orestuje slanina, cibuľa, cesnak a mrkva, pridajú sa dubáky aj so šťavou a trochou vody, ktorá sa privedie do varu, vložia sa späť opečené plátky mäsa a udusia do mäkka. Chuť šťavičky je daná použitým korením, dubákmi, slaninou a mrkva ju robí jemne sladučkou. Vkladám svoj vlastný recept na túto pochúťku.
4 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 100 °C |
Postup
- Z bravčového pliecka nakrájame plátky, narežeme po obvode, naklepeme, osolíme a okoreníme...
- ...namočíme na 30 minút do studeného mlieka. Mäsko bude jemnejšie, získa delikátnú chuť.
- Dubáky namočíme na 30 minút do vlažnej vody.
- Medzitým si pokrájame cibuľu na kocky, cesnak na plátky...
- ...slaninu na plátky,potom na prúžky...
- ...mrkvu na štvrťkolieska.
- Plátky mäska vyberieme z mlieka ,ktoré nevylievame, ale odložíme zatiaľ bokom a mäsko vložíme do rozpáleného oleja v hrnci...
- ...sprudka opečieme z oboch strán a...
- ... opečené mäsko vyberieme na tanier...
- Vo výpeku orestujeme cibuľu, cesnak, slaninu a...
- ...mrkvu, aby trošku skaramelizovala, čím dá výbornú chuť omáčke.
- Do výpeku pridáme dubáky aj so šťavou, mlieko, v ktorom bolo namočené mäsko, celú rascu, trocha vody a za stáleho miešania odškrabujeme mäsové výpečky, rozpustíme ich, celé privedieme do varu, vložíme opečné bravčové plátky a prikryté dusíme na strednom plameni do mäkka, cca 30 minút. Zahustíme zátrepkou z múky a vody, povaríme ešte 15 minút už odkryté.
- Podávame horúce s dusenou ryžou.