Bravčová panenka
Bravčová panenka so žemľovou knedličkou a s kôprovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Postup- Žemľové knedličky: Nakrájané suché pečivo
zmiešame s vopred na oleji orestovanou cibuľkou, pridáme mlieko, nasekanú žihľavu, soľ, korenie, nastrúhaný muškátový oriešok, žĺtky,
vyšľahané bielky a zmiešame. Zmes vytvarujeme na požadované porcie a varíme v pare
30 minút. Pred servírovaním
opečieme na masle.
- Kôprová omáčka: Z masla a múky pripravíme
svetlú zápražku, do ktorej prilejeme mlieko, smotanu a poriadne premiešame. Ochutíme
soľou, cukrom, octom, pridáme
koreniny. Opatrne povaríme na
malom ohni 20 minút za občasného miešania. Omáčku prepasírujeme cez sito
a pridáme nasekaný kôpor.
- Panenku opláchneme, osušíme, očistíme a vcelku opečieme na horúcej panvičke s olejom z každej strany jemne dohneda. Pridáme pár strúčikov cesnaku, vetvičku rozmarínu a pečieme
v rúre pri 180 stupňoch asi
10 minút (podľa hrúbky). Vyberieme z rúry, minútu počkáme.
Na mäso položíme 100 g nakrájaného masla a necháme odstáť. Pri
podávaní mäso osolíme a okoreníme.
- Medzitým nachystáme brokolicu, ktorú blanšírujeme v horúcej osolenej vode 2 minúty a potom opečieme jemne na
masle.
- Bravčovú panenku podávame so žihľavovou knedľou, s kôprovou omáčkou a baby brokolicou. Na knedličku pridáme lyžicu kyslej smotany a môžeme dozdobiť vypraženou žihľavou (listy žihľavy sa osušia, opražia v oleji pri 150 stupňoch asi 30 sekúnd dochrumkava a potom osušia na servítke).
|