Bratislavské rožky

claretka - fotkaclaretka, 7. decembra 2010

Neviem kto je autorom receptu. Dostala som ho od jednej známej. Nedávno si niektoi ťažkal že Prešporáci pomaly vymierajú, tak prikladám prešporský recept.

40
porcií
60-90 minút
príprava
18 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g, (tuk)
50 g
500 g
30 g
150 ml, vlažné
štipka
1
Maková plnka:
500 g
350 g
50 g
1  ks




Postup

  1. 1

    Maslo rozmrvíme do preosiatej múky a v strede urobíme jamku. Z droždia, cukru a vlažného mlieka urobíme kvások, vylejeme do múky, pridáme štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Ja používam misku-kysku a cesto vykysne približne za 15 - 20 minút.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme makovú plnku. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme vopred namočené hrozienka, vanilínový cukor, mak a všetky suroviny spolu dobre premiešame.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 40 rovnakých kúskov, ktoré rozvaľkáme a naplníme makovou plnkou. Zvinieme ich do rožtekov a poukladáme na plech. Dbáme na to, aby spoj cesta ležal na spodnej strane rožteka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 stupňoch do zlatohneda asi 18 minút.

Diskusia k receptu

marienka44
@Claretka , do cesta sa nedava vajicko? Uvedene vajicko v recepte je asi na potretie. Pokial viem, bratislav. rozky sa potieraju dvakrat po sebe a cistym zltkom.
claretka
v tomto recepte sa nedáva vajíčko do cesta, ale môžeš vyskúšať s vajíčkom, myslím si, že tým nič nepokazíš. Ešte mám niekde jeden recept na bratislavské rožky - vraj originálny, len ho musím nájsť. Tiež sa chystám že ho urobím k Vianociam.
brigita
Ja dávam aj do cesta vajce a potieram ich pred pečením aj po upečení žľtkom potom majú krásnu farbu. plním ich aj orechami
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Len teraz som spravila tieto rozky. Vynikajuci recept - mojim muzom to moc chuti. Dakujem Claretka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia