Börek
Börek plnený cibuľou (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Konečne som sa odhodlala vyskúšať spraviť börek. Jeden som skúsila naplniť nielen cibuľou, ale pridala som aj syr a kúsok nadrobno nakrájanej točenej.
Postup
- Z 300 ml teplej vody, 1 ČL cukru a 21 g droždia a 2 PL múky odobratej z odváženej múky spravíme kvások. Potom z preosiatej múky s 1 ČL soli, kvásku a 2 PL oleja vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Očistíme si štyri stredné cibule.
- Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
- Ochutíme ju soľou, mletou červenou sladkou paprikou a mletým čiernym korením.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti...
- ... a sformujeme ich do bochníka. V mikrovlnke rozpustíme maslo.
- Každý bochník natenko vyvaľkáme a pokvapkáme maslom. Z tejto časti som mala rešpekt:-) Cesto nadvihujeme a naťahujeme ako pri príprave štrúdle.
- Uložíme štvrtinu pokrájanej ochutenej cibule.
- Naplnené cesto zrolujeme, potom zvinieme do tvaru slimáka. Takto postupujeme aj so zvyšným cestom. Necháme 20 minút nakysnúť.
- Rukami slimáky roztiahneme.
- Opečieme na panvici na masle s olejom z oboch strán.
- Börek som rozrezala na štvrtiny.
- Podávala som ho s držkovou polievkou.