Blonďavá Margot

Mária Vitanovcová
šéfkuchárka Horskej chaty Šindľovec na Zverovke, 18. marca 2013
Blonďavá Margot
Foto: Ivan Majerský
20 ks
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
500 g
1 ks
1 ks
200 g
Žĺtková poleva:
4 ks
200 g
1 ks
2 kvapky
Čokoládová poleva:
100 g
 podľa potreby - asi 1 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: Všetky suroviny spolu vymiešame, urobíme cesto, ktoré vyvaľkáme na 1 cm a z jednej strany polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí čokolády prevrátime na druhú stranu, ktorú polejeme žĺtkovou polevou.

  2. 2

    Čokoládová poleva: vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s troškou oleja.

  3. 3

    Žĺtková poleva: ručne vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, vytlačíme šťavu z jedného citróna a dvomi kvapkami oleja. Po zaschnutí nakrájame úhľadné rezy.

Diskusia k receptu

vierutt
Vyzerá to dobre, ale je to zrejme veľmi sladké. Salko a ešte pol kila cukru.
cesminaz
Bez pochyb je to skvele,milujem kokosove a toto vyzera fakt skvelo a aj na skvele kaloooorie...Ale problem je vtom,ze ked ja zacnem-neviem kedy mam dost a preto radsej ani nezacnem :-))) Upeciem preto radsej niaky ten kolacik,co nieje plny cukru a dam si 2-3 kusky radsej ten...:-DD
monda
veľmi chutné musia byť,lebo kokosové sú a tie mám moc rada tiež si ukladám..dakujem.
hubata
Nepečené, rýchle - mne sa zdajú veľmi dobré a pekné. Veď cukru si môže dať každý koľko chce, hádam by držali rezy tvar aj keď by bol kokos zamiešaný len so Salkom ......
Vďaka za receptík, vyskúšame a uvidíme. Ukladám do KK, lebo nepečené koláčiky máme radi.
jali
uzasne :) jen co je to smetol?? nejaky tuk?? my to tady nemame :(
eraserhead
@jali je to umelá hmota, buď rada že to nemáte
Použite maslo.
raz sa jednej kuchárky spýtali: "Čo by ste slovenským kuchárom zakázali?" odpoveď znela: "Umelé prísady a polotovary tam, kde sa to dá aj „prírodnou“ cestou."
garanco
...aj keď mám rada sladké, ale 700g. cukru + salko+ čokoláda mi pripadá veľmi-veľmi sladké...
didacs
neviem, 700g cukru, salko, olej tuk... a trochu kokosu... aj keď vyzerá lákavo, to zloženie ...
2010
Hlavna vec ze tu mudruju ake nezdrave su hambace s mastnymi hranolkami a colou ... toto s 250 g super zdraveho smetolu a 900 g cukru , mnam - (asi tabulka nema tolko kalorii LMAO )
jali
@eraserhead dekuji za odpoved ;) udelam to pekne z maslicka primo od kravicky..dnes uz ani v tom obchode maslo neni maslo :p
vcelka
eraserhead dal pravdu svojmu nicku... Používa citát o polotovaroch, pritom smetol je tuk a nie polotovar. Navyse má aj iné vlastnosti ako maslo. My vždy ideme do extrému. Teraz je promaslové obdobie, tak si dáme maslo všade, že... (ešte že na hlavu nemisíme, tam je aj tak :-) )
trigorin
"Uprednostňujem maslo pred margarínom, pretože dôverujem kravám viac ako chemikom." -Joan Dye Gussov
tiginko
tak teraz som šokovaná ... @eraserhead to som netušila, že ten citát je pani Márie, ktorá pripravila túto dobrotu so smetolom...
evusik
ja by som tento recept zaradila do kategórie "zvonku huj zvnútra fuj" ako hovorila moja mama...
toto je asi klasický recept ako sa varí v niektorých našich zariadeniach - nech to dobre vyzerá, veď dovnútra nikto nevidí.... a myslím si, že 90% ľudí by aj tak nerozoznalo len podľa chuti, že je tam Smetol a nie maslo... na druhej strane je tam ten Smetol asi preto, aby to držalo pokope... netuším, ale jesť by som to nejedla, už len preto, že ja sladké nemusím....
tiginko
ja teda neodsudzujem recepty s náhradami masla, podľa mňa nikoho nezabije, ak si raz za čas dopraje. Aj horšie veci sa nám dejú. Ale nepoužívam ich, a ak sa mi páči recept kde je niečo také použité, tak dám maslo. Je to samozrejme aj otázka peňazí - ak má niekto hlbšie do vrecka a má veľkú rodinu, ktorej každú chvíľu niečo dobré upečie, tak sa ani nedivím, že siahne po lacnejších náhradách. Zdravšie potraviny sú nepomerne drahšie. A viem napríklad, že napríklad maslo neurobí tú službu v poleve ako Cera. Neznášam však pokrytecké vyhlasovanie niekoho, ako uprednostňuje prírodné produkty a odzudzuje iných, keď používajú umelé náhrady a jeho recepty sa nimi len tak hemžia...
margaretka28
@evu šik, ja si myslím, že smetol v kréme musí od masla rozoznať každý normálny človek :-) myslíš, že ich je len 10% ?? Ja by som ten zákusok tiež nejedla, aj ked ja sladké môžem..
margaretka28
Samozrejme netvrdím, že som nikdy ceru, alebo heru nepoužila, aj preto viem, že s maslom sa to nedá porovnať.:-)
violeta
Je mozne, by to clovek nespoznal, ze je tam smetol, lebo jeho chut prerazi v plnej sile cukor zvyrazneny salkom! :-D
evusik
@margaretka28 v kréme určite, ale toto je skôr nepečené cesto, alebo základ a s toľkým cukrom, no asi nepatrím k normálnym, ale ja by som to asi tiež nepoznala...
smejkad
nedalo by sa to spravit ako nejake gulky do kosickov alebo tak?
mala sladkeho poje na tony, ja si ruku tiez nedam odtrhnut...
:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia