S předpisy na bigos je to v Polsku jako u nás s bramboračkou, gulášem, nebo vánočním bramborovým salátem. Každý ho miluje, každý ho vaří Zobraziť celý popisS předpisy na bigos je to v Polsku jako u nás s bramboračkou, gulášem, nebo vánočním bramborovým salátem. Každý ho miluje, každý ho vaří a při tom každý brání jen ten svůj recept, rodinný poklad. Těžko nalézt dvě identické verze. Předkládám ten svůj se kterým žádný roduvěrný Polák nesouhlasí, neboť ten jeho je ...

4 - 6
porcie
80 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
30 g
200 g
600 g
250 g
50 g
3 ks
6 ks
1 PL
1 - 2  PL
0,5 dl




Postup

  1. 1

    Zelí pokrájíme (já ho neproplachuji), přidáme nové koření, bobkový list a dáme vařit. Pokrájíme uzený bůček a pomalu na pánvi opékáme, aby pustil tuk a nezhořkl. Přidáme pokrájené na kostky maso, klobásu a den předem namočené hřiby. Zaprášíme ostrou paprikou, opečeme.

  2. 2

    Opečené maso, klobásu a hríby přidáme do povařeného zelí, dochutíme hořčicí, rajčatovým protlakem, osolíme, opepříme.

  3. 3

    Vaříme pomalým varem bez pokličky, aby se bigos trochu odpařil. V konečné fázi přidáme trochu červeného suchého vína. Podáváme nejlépe tak za tři dny po uvaření, to je bigos nejlepší... Předkládám tuto svou variantu bigosu, s plným vědomím, že variant je na tisíce.

Diskusia k receptu

jody
Ďakujem, že ste recept pridali. Moja babička bola Poľka, ale nikto z nás to tak ako ona uvariť nevedel, tak skúšame a hľadáme... Jediné, čo si pamätám, že tam šlo rovnaké množstvo kyslej aj sladkej kapusty.
oldomachac
zdravim, s tymto jedlom som stretol davnej minulosti, ked som dostal polsku kucharsku knihu, tam tiez bolo vela receptou tohto mena, aj ma to tahalo niekedy skusit a ako vravite je ako gulas a nie je to gulas, je to vsak huste a vydatne jedlo(ked don pichnes lyzicu, tak tam stoji a kto si ho zamiluje, ten sa k nemu vracia) ale nejako som sa nemal k cinu, az raz, o vela rokov, bol som v tescu a tam ponuka hotoveho jedla = bigos a este aj s podrobnym popisom surovin nan pouzitych, vyskusal som a od vtedy sa k nemu doma pravidelne vraciame( kto rad ,,takuto kopu vseliakych dobrot v jednom", nech nevaha) dobru chut
oldomachac
zdravim, s tymto jedlom som stretol davnej minulosti, ked som dostal polsku kucharsku knihu, tam tiez bolo vela receptou tohto mena, aj ma to tahalo niekedy skusit je ako gulas a nie je to gulas, je to vsak huste a vydatne jedlo (ked don pichnes lyzicu, tak tam stoji a kto si ho zamiluje, ten sa k nemu vracia) ale nejako som sa nemal k cinu, az raz, o vela rokov, bol som v tescu a tam ponuka hotoveho jedla = bigos a este aj s podrobnym popisom surovin nan pouzitych, vyskusal som a od vtedy sa k nemu doma pravidelne vraciame( kto rad ,,takuto kopu vseliakych dobrot v jednom", nech nevaha) dobru chut
sbohemrozume
Zkus se optat v polské komunitě. Od té doby co velká část Irů mluví polski máš šanci hledej boczek wędzony nebo prostě "streaky bacon"
marianne69
Bigos,jedla som ho v zivote 3x a 3x bol na inu notu.....ale najviac mi chutil ten s polovicou sladkej kapusty a polovicou kyslej kapusty...jedla som ho na oslave 50 jedneho polskeho kolegu..recept ukladam(kk)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia