Bezlepkový bryndzový koláč
Bezlepkový bryndzový koláč

Bezlepkový bryndzovník

novalim - fotkanovalim, 18. decembra 2023. Komerčný recept.
Bezlepkový bryndzovník
Foto: novalim

Ak máte už sladkého napečeného dosť a máte chuť pre zmenu na niečo slané, poďte si upiecť mäkučký bryndzovník bez lepku podľa nášho receptu. Zobraziť celý popisAk máte už sladkého napečeného dosť a máte chuť pre zmenu na niečo slané, poďte si upiecť mäkučký bryndzovník bez lepku podľa nášho receptu. Kysnuté cesto z našej bezgluténovej múky Promix Beta sa vám zaručene podarí. Plnku môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, my sme pripravili bryndzovú a koláč sme posypali kôprom. Slovenská klasika - čo poviete, vyskúšate?
Zdroj: www.novalim.sk

4-6
porcie
50 (+ kysnutie) minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
250 g
1/4 kocky (čerstvé)
1/2 ČL
250 ml
štipka
Na plnku:
250 g
80 g zmäknuté
4 PL
1 ks
1 ks
podľa chuti
Na posypanie:
 čerstvý nasekaný




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto (trvá to aj 10 minút), posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, smotanou a žĺtkom. Potom zapracujeme aj do tuha vyšľahané bielky. Ak treba, podľa chuti mierne osolíme.

  3. 3

    Potom cesto opäť trochu ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do jedného veľkého alebo dvoch menších kruhov s hrúbkou asi 2 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a cesto vo vnútri kruhu jemne zatlačíme tak, aby nám vznikol priestor na plnku. Natrieme plnkou a necháme ešte 10 minút prikryté podkysnúť.

  4. 4

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 15 - 20 minút do zlatista. Bryndzovník necháme mierne vychladnúť, posypeme čerstvým nasekaným kôprom a ozdobíme ešte aj kúskami bryndze.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia