Balkánske lečo

abend - bez fotkyabend, 7. júla 2011

Možno trochu zvláštny názov, ale ako som "kúpila" tak "predávam". Lečo obľubujem v akejkoľvek podobe, ale priznám sa, odkedy mám tento recept iné lečo Zobraziť celý popisMožno trochu zvláštny názov, ale ako som "kúpila" tak "predávam". Lečo obľubujem v akejkoľvek podobe, ale priznám sa, odkedy mám tento recept iné lečo v mojej rodine nerobíme.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1,0 - 1,5 kg
0,5 - 1,0 kg
4 ks
cca 3 dcl
25 - 30 dkg
dľa potreby
dľa potreby




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny umyjeme , aj ryžu, ktorú necháme na tanieri preschnúť. Cibuľu ošúpeme, papriky zbavíme jadier, rajčiny namočíme na chvíľku do horúcej vody , následne ošúpeme, klobásu taktiež ošúpeme.

  2. 2

    Papriku pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na cca. 1-1,5cm. pásiky, cibuľu nakrájame na polkolieska, olúpané rajčiny nakrájame na kolieska, ak sú väčšie tak na polkolieska, klobásku nakrájame na kolieska a kapustu nakrájame na pásiky, asi tak ako keď pripravujeme kapustu k pečenej kačke.

  3. 3

    Na dno hrnca ( najideálnejší je taký v ktorom sa jedlá nepripaľujú ) dáme rozpustiť masť, kto používa olej dá olej. Na rozpustenu masť dáme vrstvu nakrájanej kapusty, nakrájanú cibuľu - posolíme, na to uložime vrstvu nakrájanej papriky, na papriku dáme nakrájanú klobásku, na klobásku dáme polovicu uvedeného množstva ryže , na ryžu uložíme rajčiny a posolíme.Druhá vrstva je presne podľa uvedeného postupu a vrch leča je vždy kapusta a cibuľa. Dôležité upozornenie ! Lečo sa počas varenia resp. dusenia nesmie miešať, preto najskôr uložíme všetky suroviny do hrnca ,ten potom dáme na plyn pomalilinky dusiť, je dobré dať pod hrniec platničku ktorá býva súčasťou každého šporáka aby sme zabránili pripáleniu, v počiatočnom štádiu dusenia , kým si všetka zeleninka nepustí šťavu. V žiadnom prípade nepodlievať, šťavy bude dostatok. Čas dusenia, pri dvoch vrstvách je cca 45min. až 1hod. Možno sa niekomu bude zdať recept komplikovaný, ale verím, že výsledok mnohé Varecháčky osloví.

Diskusia k receptu

jamarlen
mňa oslovil už recept:) len nejedávam údené... klobásky sú tam určite chutné aj kvôli cesnaku a ostatným koreninám, ktoré obsahujú. tak skúsim mäsko jemne nakrájať, trochu s koreninami predrestovať a uvidím, či to bude chutné.
dajanca
mám tiež veľmi rada lečo... s kapustou som ešte nejedla, no musela by som zredukovať množstvo surovín asi na tretinu... :-) neviem, či by som našla taký veľký hrniec... ale recept ma veru oslovil....už je uložený.
mamatata2
Zaujímavý recept, najprv vyskúšame z polovičnej dávky, či máme dobré hrnce, ale takéto lečo môže byť veru veľmi dobré.
abend
@ jamarlen, myslím, že Tvoj nápad, nahradiť klobásku mäskom len vylepší chuť tohoto jedla, dobrý nápad, urobím aj ja s mäskom, môjmu pankreasu to len prospeje.
abend
@mamatata2 , napadlo ma, že možno by to nebolo zle pripraviť to trebárs vo väčšej jenskej mise a šupnúť to do rúry tam máme potom záruku, že nám to neprihorí. Ja som si pred cca. 2rokmi kúpila ,dosť drahý, čo dosť, viac ako drahý špeciálny kastról priemeru 28cm, v ňom nič neprihorí a pečiem v ňom na plyne aj korpus na tortu. Takže investícia sa oplatila. V tomto kastróle robím aj balkánske lečo
abend
@dajanca , množstvo surovín si prispôsob počtu osôb v Tvojej domácnosti, budem rada keď vám bude takto pripravené lečo bude chutiť.Ale tomu krásnemu bábätku ktoré je s Tebou na fotke ešte lečo neponúkaj. :-)
kikulka
Super recept.Také mam rada,ja som tiež lečová.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia