Balkánske lečo

Autor receptu: abend

Možno trochu zvláštny názov, ale ako som "kúpila" tak "predávam". Lečo obľubujem v akejkoľvek podobe, ale priznám sa, odkedy mám tento recept iné lečo v mojej rodine nerobíme.

6 - 8
porcií
30 minút
príprava
45-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny umyjeme , aj ryžu, ktorú necháme na tanieri preschnúť. Cibuľu ošúpeme, papriky zbavíme jadier, rajčiny namočíme na chvíľku do horúcej vody , následne ošúpeme, klobásu taktiež ošúpeme.
  2. Papriku pozdĺžne prekrojíme a nakrájame na cca. 1-1,5cm. pásiky, cibuľu nakrájame na polkolieska, olúpané rajčiny nakrájame na kolieska, ak sú väčšie tak na polkolieska, klobásku nakrájame na kolieska a kapustu nakrájame na pásiky, asi tak ako keď pripravujeme kapustu k pečenej kačke.
  3. Na dno hrnca ( najideálnejší je taký v ktorom sa jedlá nepripaľujú ) dáme rozpustiť masť, kto používa olej dá olej. Na rozpustenu masť dáme vrstvu nakrájanej kapusty, nakrájanú cibuľu - posolíme, na to uložime vrstvu nakrájanej papriky, na papriku dáme nakrájanú klobásku, na klobásku dáme polovicu uvedeného množstva ryže , na ryžu uložíme rajčiny a posolíme.Druhá vrstva je presne podľa uvedeného postupu a vrch leča je vždy kapusta a cibuľa. Dôležité upozornenie ! Lečo sa počas varenia resp. dusenia nesmie miešať, preto najskôr uložíme všetky suroviny do hrnca ,ten potom dáme na plyn pomalilinky dusiť, je dobré dať pod hrniec platničku ktorá býva súčasťou každého šporáka aby sme zabránili pripáleniu, v počiatočnom štádiu dusenia , kým si všetka zeleninka nepustí šťavu. V žiadnom prípade nepodlievať, šťavy bude dostatok. Čas dusenia, pri dvoch vrstvách je cca 45min. až 1hod. Možno sa niekomu bude zdať recept komplikovaný, ale verím, že výsledok mnohé Varecháčky osloví.