Baklažánová nátierka
Baklažánový „žobrákov“ kaviár Ikra
Autor receptu: mariana1982
Obľúbený ruský recept, náhrada kaviáru, nátierka a zaváranina.
6 porcií |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Baklažán ošúpeme, nakrájame na kocky, nasolíme a necháme odstáť hodinu aj viac, aby pustil šťavu a odstránila sa horkosť. Potom ho osmažíme, podusíme na oleji asi 20 min., aby zmäkol. Treba miešať, lebo prihorí, prípadne podliať.
- Súčasne v druhom hrnci osmažíme na oleji nadrobno krájanú cibuľu, papriku nadrobno, mrkvu nahrubo strúhanú a pretlačený cesnak. Keď to všetko zmekne asi po 15 min., pridáme to k baklažánu. K tomu pridáme ošúpané rajčiny, korenie, cukor a ocot podľa potreby. Zakryjeme pokrievkou, a dusíme na slabom ohni, kým sa nevyparí šťava, aby to malo konzistenciu nátierky. Občas treba pomiešať. Ak to nie je dostatočne rozvarené na konci, môžme rozmixovať ponorným mixérom.
- Podáva sa ako nátierka na chlieb, tiež je dobré zavariť na zimu. Kto má rád štipľavé, pridá si do varenia aj feferónku.