Baklažánová nátierka

Baklažánový „žobrákov“ kaviár Ikra

Autor receptu: mariana1982

Obľúbený ruský recept, náhrada kaviáru, nátierka a zaváranina.

6
porcií
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Baklažán ošúpeme, nakrájame na kocky, nasolíme a necháme odstáť hodinu aj viac, aby pustil šťavu a odstránila sa horkosť. Potom ho osmažíme, podusíme na oleji asi 20 min., aby zmäkol. Treba miešať, lebo prihorí, prípadne podliať.
  2. Súčasne v druhom hrnci osmažíme na oleji nadrobno krájanú cibuľu, papriku nadrobno, mrkvu nahrubo strúhanú a pretlačený cesnak. Keď to všetko zmekne asi po 15 min., pridáme to k baklažánu. K tomu pridáme ošúpané rajčiny, korenie, cukor a ocot podľa potreby. Zakryjeme pokrievkou, a dusíme na slabom ohni, kým sa nevyparí šťava, aby to malo konzistenciu nátierky. Občas treba pomiešať. Ak to nie je dostatočne rozvarené na konci, môžme rozmixovať ponorným mixérom.
  3. Podáva sa ako nátierka na chlieb, tiež je dobré zavariť na zimu. Kto má rád štipľavé, pridá si do varenia aj feferónku.