Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Tento recept som našla na viacerých variacich weboch s arabskou kuchyňou, ktorú
mám veľmi rada. Je populárny najmä v Libanone, Sýrii, Palestíne a iných krajinách
blízkeho východu. Základom je upečený baklažán zmiešaný s Tahini pastou s
citronovou šťavou a s variáciou použitých korenín - rímska rasca, mleté čierne korenie,
cayanské korenie, červená mletá paprika, lístky chilly papriky. Vybrala som jeden z
týchto variantov a ponúkam recept.
1 dávka porcia |
150 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravila som si potrebné suroviny.
- V mažiari som potlkla rímsku rascu.
- Do misky som naliala Tahiny pastu. /dostať kúpiť v špecializovaných obchodoch, v obchodoch so zdravou výživou ale sa dá vyrobiť aj po domácky zo sezamových semienok./
- Vytlačila som šťavu z citronov.
- K Tahini paste som pridala potlčenú rímsku rascu / nedávať viac, je veľmi výrazná/, soľ,...
- citronovú šťavu a celé som dobre zmiešala.
- Baklažány som popichala po obvode vidličkou a piekla 30 minútv trúbe vyhriatej na 200 stupňov, správne upečený má byť takýto zvráskavelý.
- Vychladnutý upečený baklažán som rozrezala na polovicu a dužinu som vydlabala do misy.
- Pretlačila som ho tlačidlom na zemiaky, kto chce, môže roztlačiť vidličkou a kto to chce mať úplne jemné, môže rozmixovať pomocou ponorného mixéra.
- Posekala som petržlenovú vňať a sušenú chilli papričku.
- K roztlačenému baklažánu som pridala prelisovaný cesnak, Tahiny pastu ochutenú rímskou rascou, soľou a citronovou šťavou, celé som dobre premiešala, dala vychladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu a tesne pred podávaním som nátierku posypala vločkami chilli papričky a posekanej petržlenovej vňate.
- Táto nátierka sa môže podávať ako samostatné jedlo na malých tanierikoch dookola pokvapkaná olivovým olejom s arabským Pita chlebom alebo ako predjedlo v malom množstve alebo vo väčšom množstve ako príloha k hlavnému jedlu. Tiež možno posypať opraženými píniovými orieškami. Je to veľmi chutná baklažánová nátierka a výborne chutí aj natretá na chlieb alebo bagetu.