Baklažánová nátierka - Baba Ghanoush /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Tento recept som našla na viacerých variacich weboch s arabskou kuchyňou, ktorú mám veľmi rada. Je populárny najmä v Libanone, Sýrii, Palestíne a iných krajinách blízkeho východu. Základom je upečený baklažán zmiešaný s Tahini pastou s citronovou šťavou a s variáciou použitých korenín - rímska rasca, mleté čierne korenie, cayanské korenie, červená mletá paprika, lístky chilly papriky. Vybrala som jeden z týchto variantov a ponúkam recept.

1 dávka
porcia
150 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si potrebné suroviny.
  2. V mažiari som potlkla rímsku rascu.
  3. Do misky som naliala Tahiny pastu. /dostať kúpiť v špecializovaných obchodoch, v obchodoch so zdravou výživou ale sa dá vyrobiť aj po domácky zo sezamových semienok./
  4. Vytlačila som šťavu z citronov.
  5. K Tahini paste som pridala potlčenú rímsku rascu / nedávať viac, je veľmi výrazná/, soľ,...
  6. citronovú šťavu a celé som dobre zmiešala.
  7. Baklažány som popichala po obvode vidličkou a piekla 30 minútv trúbe vyhriatej na 200 stupňov, správne upečený má byť takýto zvráskavelý.
  8. Vychladnutý upečený baklažán som rozrezala na polovicu a dužinu som vydlabala do misy.
  9. Pretlačila som ho tlačidlom na zemiaky, kto chce, môže roztlačiť vidličkou a kto to chce mať úplne jemné, môže rozmixovať pomocou ponorného mixéra.
  10. Posekala som petržlenovú vňať a sušenú chilli papričku.
  11. K roztlačenému baklažánu som pridala prelisovaný cesnak, Tahiny pastu ochutenú rímskou rascou, soľou a citronovou šťavou, celé som dobre premiešala, dala vychladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu a tesne pred podávaním som nátierku posypala vločkami chilli papričky a posekanej petržlenovej vňate.
  12. Táto nátierka sa môže podávať ako samostatné jedlo na malých tanierikoch dookola pokvapkaná olivovým olejom s arabským Pita chlebom alebo ako predjedlo v malom množstve alebo vo väčšom množstve ako príloha k hlavnému jedlu. Tiež možno posypať opraženými píniovými orieškami. Je to veľmi chutná baklažánová nátierka a výborne chutí aj natretá na chlieb alebo bagetu.