Foto: evusik
Momentálne ležím doma s chrípkou. Tá potvora sa ma drží zubami nechtami. Keď mi ale už trochu otrnulo a so mnou začali čerti šiť, Zobraziť celý popisMomentálne ležím doma s chrípkou. Tá potvora sa ma drží zubami nechtami. Keď mi ale už trochu otrnulo a so mnou začali čerti šiť, telka ma nebaví, prečítala som už tri knižky, tak som sa rozhodla, že prekvapím svojho muža a pripravím mu nejakú dobrú desiatu do práce... a tak som si ešte chvíľu poležkala aby som si to zosumírovala v hlave a vrhla som sa do práce.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Bagety: | |
300 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
1 PL alebo olej |
|
20 g (1/2 kocky) |
|
350 ml |
|
1 ČL |
|
|
|
Nátierka: | |
500 ml |
|
100-150 g |
|
2 PL |
|
1 ks väčšia |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
prvý krok ktorý som učinila bolo, že som otvorila chladničku a tu hľa stečený jogurt, ja ho takto robievam podchvíľou a tento bol určený na nátierku čo sa mi celkom hodí pretože nátierka a bagetky budú k sebe pekne pasovať.... čo sa mi ale v tejto chvíli ešte viac šiklo bola srvátka ako vedľajší produkt stečeného jogurtu... druhý krok ktorý logicky nasleduje je zavretie chladničky, aj svetlo som zhasla nech sa v nej zbytočne nesvieti...
-
2
aby som na nič nezabudla vyložila som si všetky suroviny z ktorých budem piecť bagetky... môj pôvodný zámer bol, že odfotím každú surovinu zvlášť a pekne vám každú jednu predstavím, ale tá chrípka ma tak zmohla, že nato kašlem, utieram si pot z čela a púšťam sa do práce, bude to len chvíľka nejakých 10 minút...
-
3
v srvátke rozmiešam droždie, pridám múky, ovsené vločky, soľ, zmäknuté maslo a vypracujem cesto, potom pridám semienka a len zľahka premiešam aby som semienka zbytočne nerozlámala, hlavne tie väčšie... zakryjem a nechám kysnúť... a ja pádím do postele na najbližšie tri hodiny...
-
4
tak, ja som si pospala a cesto zatiaľ vykyslo.... rozdelila som ho na 6 častí, pekne si ich odvážim nech sú bagetky rovnaké... ešte by som vás chcela poprosiť aby ste ma neobviňovali z infantilnosti, slovo bagetky používam zámerne, nakoľko zaužívaný výraz bagety predstavuje pečivo tenké a dlhé zatiaľ čo to moje je také krátke a bacuľaté, čiže maličké... toľko jazyková vsuvka :-)
-
5
každú formu, aj tie s nepriľnavým povrchom vymasťujem olejom, moje nervy to čo som zosmolila aké slovné spojenie.... skrátka ja dávam olej, múku nie , pečivo je potom chrumkavé aj zospodu aj zboku... a do vymastenej formy dám sformované cesto a ešte ho potriem olejom aj zvrchu a nechám nakysnúť pokiaľ sa mi rúra nerozpáli na maximum
-
6
predtým ako plech šupnem do rúry ešte bagetky potriem osolenou vodou a dám piecť na 250°C hneď zmiernim na 220°C asi 12-15 minút... upečené vyklopím a nechám na mriežke vychladnúť...
-
7
a ide sa na nátierku - našťastie príprava je veľmi jednoduchá...
-
8
hustý jogurt zmiešam s maslom, pridám nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ, mleté čierne korenie a petrželku... toto je pre mňa základ, nič iné nepotrebujem, ale ak chcete mať nátierku krémovejšiu pridajte zo dve lyžice majonézy... a na záver šupnúť do chladničky a nechať vychladnúť....
-
9
keď nám bagety celkom, ale celkom vychladli a ak ste ich medzi tým všetky nezjedli môžeme postúpiť do fázy dva, t.j. príprava desiaty... znova otvoríme chladničku a tentoraz ju poriadne prešmejdíme a vyberieme všetko čo by sa nám mohlo hodiť... ja som v chladničke našla kúsok bravčového plecka prešpikovaného slaninkou, to môj muž varil a bolo-je neskutočne dobré, musel mi sľúbiť, že najbližšie uvarí znova a ja to zdokumentujem, veď aj budúce generácie si zaslúžia vedieť...
-
10
ale späť do práce, bagetku prekrojím a bohato potriem nátierkou a obložím plátkami mäsa pridám plátky paradajky, vajcia na tvrdo
-
11
papriky, petrželku... a je to
-
12
a hneď sa s chuťou púšťam do druhej, tú bude bezmäsitá a veľmi, veľmi divoká.... znovu bageta, nátierka, prekrojené bobuľky hrozna
-
13
môj obľúbený syr Brie nato moja super obľúbená pikantná chilli omáčka domácej výroby, recept neviem pretože som ju dostala darom, ale chystám sa mámiť recept :-)
-
14
a je hotovo - dúfam, že to chilli vypáli všetky chrípkové bacily :-)
-
15
no a mužovi som desiatu pekne zabalila, pridala ešte jabĺčko, celozrnné sušienky a malá čokoládka ku kávičke nemôže uškodiť :-)
-
16
v tejto chvíli je už všetko dávno zjedené... a čo vy a desiata ?
správna otázka-blíži sa desiata-to je čas môjho odchodu do hajaja..:-)
ak túžiš po čili-čo vyhnalo by vírusy v tejto chvíli...poradím:
domáca /pálenka /+ člili paprička + celá škorica..
vytiahne vírusy-pošle inde na skusy..:-)
kde sú tie tetky-čo upiekli by mi takéto semienkové bagetky..??
asi si musím sama sebe..
mám rada semienka..môžu byť aj v chlebe..
presvedčila si-že do robôt kuchynských ani v chorobe si nestratila elán..
návrat zdravíčka ti želám..:-)
A skoré uzdravenie.
ďakujem aj za super recepty na chrípku, @radost ten tvoj recept sa bude tomu môjmu páčiť, len neviem či sa aj on nebude chcieť liečiť...
@lyali ty si to tak básnicky opísala :-) opísala si to tak presne až mám pocit, že si to jedla, presne tak to totiž chutilo :-)
@kimlo a ostatní ktorí ste prejavili záujem o formu, tak bude teraz v Lídli, tam som ju aj ja kúpila
www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-2FA23A86-CCBB7CDA/lidl...
@radost
ak chceš pozri sem
varecha.pravda.sk/recepty/jogurtovy-dezert-fotorecept/374...
ja robím domáci jogurt takto, je tam aj veľmi dobrá diskusia a veľa odkazov, možno tam nájdeš aj niečo s kozím syrom, tak nech sa ti darí :-)
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jogurt/5835-recept.html...
@weweve @renulienka ďakujem už je to lepšie :-)
@margaretka28 tak to ma teší, že som ťa inšpirovala mojimi nátierkami... a malý musí byť zlatý :-)
@mata3636 ja si radšej nechám toho svojho .-)
@elysa ďakujem :-) presne ako píšeš stečený jogurt na slano aj na sladko je úplne super....
@ariela6 ak nevieš kde zohnať srvátku prečítaj si bod č.1 .-)
aká vymoženosť dnešnej doby-ležíš v posteli-je s tebou-a pritom chodíš...:-)))
skoré vyliečenie..s humorom to ide rýchlejšie...:-)
začni liečenie ponovom ako prvá...:-)
budeš v šoku-aké liečivo je v tom -tiež prírodnom-moku...
tvoja úžasná poznámka o tom, že som nebola asi vážne chorá je fakt dojímavá :-)
@akotak čo sa týka teba a @pusta nato nemusím ani reagovať, každý si spraví svoj názor sám...
@kika1212 krásne si napiekla :)
čo sa týka fotiek problém je v úložisku, keď vkladáme fotky do receptu tak sa ukladajú niekde na Vareche a ak chcem môžem pôvodnú fotku v mojom PC vymazať a v recepte ostane.... ale keď vložíme foto do komentára, pôvodná adresa sa nezmení a ak ju vo svojom PC vymažeš alebo hoci aj presunieš do iného adresára, z komentárov zmizne... ja som si preto vytvorila adresár do ktorého dávam fotky ktoré pridávam do komentárov... ale riešenie tohto problému je otázka na adminov...
ja nepatrím medzi tých ktorí sa urážajú, ja sa vždy poteším keď pribudne komentár pod mojím receptom, veď takto si vymieňame skúsenosti :)
Ja robievam tiež takto. Z akého množstva kupovaných jogurtov urobíš, je na tebe