Babkin krémový zákusok s piškótami

Babkin krémový zákusok s piškótami
Foto: janikbj
janikbjJanikbj, recept pridal: 15. marca 2012 19:41Ďalšie jeho recepty

Starý recept po babke

Suroviny

10-20
minút
na 150-180 °C

Postup prípravy receptu

Suroviny na cesto spolu spracujeme. Rozdelíme na 2 polovice, rozvaľkáme a na obrátenom plytkom plechu (vymastenom a vysypanom múkou) upečieme vo vyhriatej rúre (150-180 stupnov, max.20min). Že je cesto upečené spoznáme podľa toho, že sa trochu zdvihne a zosvetleje. Pláty necháme vychladnúť. Na plnku si z mlieka, múky, Zlatého klasu a žĺtka uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Maslo s cukrom poriadne vyšľaháme a po troške prišľahaváme vychladnutú pudingovú kašu. Na 1 vychladnutý plát natireme polovicu plnky, poukladáme piškóty, ktoré sme rýchlo namáčali v káve (s rumom). Na piškóty natrieme zvyšný krém. Prikryjeme druhým plátom a polejeme čokoládovou polevou. Zákusok necháme v chlade poriadne odležať, aby pláty zmäkli. Podávame dobre vychladený. (na foto vedľa žebro rezy ;-)
Babkin krémový zákusok s piškótami - obrázok 1



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

38 komentárov k receptu
  • 3sandra3, 15. marca 2012 o 20:55
    výborný koláčik... aj žerbo rezy sú skvelé


  • radulienka, 15. marca 2012 o 20:59
    Mňamkové...


  • izabella929, 15. marca 2012 o 21:42
    pekne vyzerá...iste aj výborný.-.))


  • marcy, 15. marca 2012 o 21:45
    RETRO zákusky,ktoré sme pekávali na svadbách,mňam :-) ak mám voliť medzi nimi a bombastickými akože šľahačkovými ( rastlinné a práškové ) rezami,tak jednoznačne babkine :o)


  • baculata, 15. marca 2012 o 23:53
    Naozaj pekne sa Ti vydaril patrí Ti pochvala, dávno som ho nejedla.


  • hahaias, 16. marca 2012 o 08:33
    toto poznám, tiež babkin recept. A sú výborné...


  • hahaias, 16. marca 2012 o 08:34
    zabudla som dodať, že babka namáčala piškóty v malinovom sirupe doma vyrobenom.


  • medovnicek, 16. marca 2012 o 09:54
    pekný, okatý koláčik


  • siskam, 16. marca 2012 o 10:00
    Vyzerá krásne, tento urobím na Veľkú noc.


  • 45678, 16. marca 2012 o 10:51
    výborný a začneme šetriť vajíčkami :-))


  • cica2, 16. marca 2012 o 10:56
    krásny zákusok :-)


  • danielcacka, 16. marca 2012 o 11:49
    ten je fakt super kolacik, ja ho akurat robim tak, ze tie piskoty macam do malinoveho sirupu, su uzasne aj potome pekne farebne.....


  • diabambulka, 16. marca 2012 o 12:59
    nádherný zákusok


  • gabuna, 16. marca 2012 o 17:22
    Já piškoty namáčím v rumu a říkáme tomu ožralý- pardon, opilý Isidor. Odleželý je vynikající, dělávala jsem ho často, teď jsem nějak přešla na jednoduché zákusky. Jinak ho máte nádherný.


  • janikbj, 16. marca 2012 o 17:34
    jéj, ďakujem za toľko pekných komentárov :-) vidno, že babičkovské klasiky sú proste klasiky. tie rastlinno-šľahačkové zákusky z cukrárne neznášam, chutí mi to umelo a teda vôbec nechutí :-)
    tip s malinovým sirupom je zaujímavý, skúsime niekedy. ďakujem.


  • grandma, 19. marca 2012 o 12:27
    Koláč som robila včera - no neviem kde sa stala chyba . Cesto otrasne tvrdé /nie je recepte vajce ja som dala/ Plnka bola strašne riedka - a to som dala 2 zlaté klasy, proste otrasné .


  • orchidea, 19. marca 2012 o 12:38
    Vynikajúce rezy, mám recept a často ich pečiem, krásne si ich upiekla.


  • janikbj, 20. marca 2012 o 07:21
    @grandma , prepáč,ale neviem, prečo si dávala do cesta vajce, keď v rozpise nie je. preto bolo tvrdé. tento koláč sa u nás robí strašne dlho a nikdy nebol problém ani s cestom ani s plnkou. plnku vždy robíme tak, ako je napísané a nikdy nebola riedka. a keď si do nej dala dokonca 2 Zlaté klasy na 0,5l mlieka,tak už vôbec nechápem ako mohla byť riedka. takže jediný dôvod prečo ti koláč vyšiel "otrasný" vidím v tom, že si sa vlastne vôbec nedržala receptu. asi tam sa stala chyba ;-)
    @orchidea :-) však sú super. u nás je to veľkonočná klasika


  • zsuzsu, 20. marca 2012 o 12:19
    nooo...len kam ho schovať "riadne" odležať... :)) skvelý recept,pamätám si ho z detstva :)


  • janikbj, 3. apríla 2012 o 22:12
    @zsuzsu je to dilema, no. i na balkóne je už príliš teplo. :-)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 18 komentárov)
  • mariaklara, 7. mája 2012 o 23:56
    Aj pre jazýček, aj per oko. Parádny.


  • janikbj, 8. mája 2012 o 20:35
    @mariaklara :-) ďakujem


  • syska90, 21. mája 2012 o 17:21
    Ahoj :) Chcem sa ťa opýtať.. Dnes som piekla tento zákusok. Len neviem či tie suroviny na cesto sú na 1 plát alebo na 2. Lebo ja keď som ich rozgúlala na plechu, pláty boli hrozne tenké, a ty máš na obrásku raz toľké.. Je to tým, že je to cesto len na jeden plát??? Myslím, že to je všetko čo som sa chcela opýtať. Tak ďakujem :) :)


  • janikbj, 23. mája 2012 o 12:04
    @syska90 , rozpis je na 2 pláty. je tam aj kypriaci prášok,ktorý ich zdvihne. možno si ich mohla nechať trošku menšie ako celý plech a teda aj hrubšie. keď mám tipnúť, mali by byť hrubé cca 2 - 2,5 mm (myslím pred upečením)


  • marta, 7. novembra 2012 o 17:00
    Prosim ta,,chcem sa spytat,,na tom obratenom plechu sa ma to cesto,len vyvalkat,,a potom dat na plech normalne piect,,,alebo piect aj na tom obratenom plechu:-))dikes


  • janikbj, 7. novembra 2012 o 17:27
    &marta, to cesto vyvalkas na doske, prenesies prelozene na tretiny alebo natocene na valceku na opacnu stranu plechu a na tej to upecies. prip.mozes piect aj na plytkom plechu a po upeceni zosmyknut dolu.


  • evanaaa, 7. novembra 2012 o 17:43
    Skvele to vypadá, iste aj chutí, aj tie rumové piškóty a krém.....bodaj by nechutilo. Musela som sa pousmiať, keď sa @marta pýtala na vaľkanie cesta na plechu, vidieť že pozorne od začiatku nečítala. Moja mama takto na opaku pekávala medové pláty. Ale boloby dobré napísať približne rozmery plechu (syska90 mala možno veľký plech). A pre @grandma , neochutnávala si pri varení krém, rsp. puding, lebo vtedy nezhustne, ak olížeš lyžičku, či varešku ( bola tu dobrá rada na to) alebo si zmenila množstvo mlieka?


  • evanaaa, 7. novembra 2012 o 17:45
    @gabuna , u nás je Opitý Izidor niečo iné, nie z piškótov.


  • tatranocka, 7. novembra 2012 o 19:58
    @evanaaa tu je tá diskusia,ja som si to poznačila:
    » varecha.pravda.sk/diskusie/plnka-puding-na-dukatove-bucht...


  • zifi, 14. marca 2013 o 20:42
    Uau... kolac mojho detstva! Nejedol som ho 32 rokov. Mama zomrela, ked som bol studentik. Recept mi zostal zapisany v zosite, ktory sice opatrujem, ale na mnohych miestach je necitatelny, lebo sa atrament rozpil. Na inspiraciu jednej citatelky, ktora zrekonstruovala starsi recept za pomoci citateliek, som skusil dat dotaz ze "rumove mlieko". A tak som nasiel tento recept. A to rumove mlieko bolo v otazke preto, lebo mama tie piskoty namacala prave do rumoveho mlieka... Nepeciem az tak casto, ale tento urcite spravim. Vdaka :-)


  • askadaniela, 14. marca 2013 o 20:49
    jééj, u nás sa tento koláčik volá mačacie oči, babkin obľúbený, musím ho pohľadať v jej zošitoch :-) ďakujem za pripomenutie :-)


  • janikbj, 15. marca 2013 o 16:37
    @zifi , som rada, že ti recept pripomenul mamičku :-) aj u nás má tento zákusok špeciálne miesto práve preto, že ho robievala otcova mamka, ktorá zomrela, keď bol ešte mladý chalan.
    @askadaniela , určite pohľadaj receptík a urob babke radosť :-)


  • jozka2, 16. marca 2013 o 02:47
    tento kolac je velmi chutny robila som ho este ked som bola slobodna


  • leokadia26, 27. mája 2013 o 14:39
    cesto je sper, plnka tiež, ešte aby sa zadarila poleva. ďakuje za tip !


  • angiek, 29. decembra 2013 o 18:12
    tento recept sme piekli s kolegynou nezavisle od seba, obe sme mali cesto tvrde aj po naplneni a este aj dnes po tyzdni je tvrde..inac chutovo je kolac vyborny az nato, ze cesto je tvrde ani krajat sa pekne nedalo


  • janikbj, 29. decembra 2013 o 21:13
    @angiek , to ma veľmi mrzí. museli ste piecť cesto príliš dlho. ťažko sa píše presný čas pečenia,lebo to závisí od rúry, to si musí každý odsledovať podľa svojej. odkedy mám novú rúru,tiež mám občas problémy. cesto je tmavé,tak treba dobre striehnuť, kedy ho vybrať. upečené cesto je svetlejšie a trošku sa zdvihne, tiež začne pekne voňať. ja ho upečené hneď zošmyknem na podložku,aby už na horúcom plechu viac "nedošlo"


  • jozka2, 27. januára 2014 o 01:36
    Dnes som na tento kolacik myslela ci je niekde na varech a on je tu,bol to kolacik jeden z prvych ked som zacinala piecteste ako veeelmi mlada.Cesto po upeceni je tvrde,ked sa da plnka on zmakne a je vyborny,preto ho treba robit den vopred,aby kolacik nasiakol vlhkost z plnky,ty davas kavu a ja som pofrkala piskoty rumom,musim ho znovu upiect.


  • janikbj, 27. januára 2014 o 14:10
    @jozka2 , tak, tak,je to stará klasika :-) rum niekedy pridávame do kávy, v ktorej máčame piškóty, podľa toho, či je po ruke alebo nie ;)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist