Babkin krémový zákusok s piškótami

janikbj - fotkajanikbj, 15. marca 2012
Babkin krémový zákusok s piškótami
Foto: janikbj

Starý recept po babke

10-20 minút
na 150-180 °C

Suroviny

Kakaové pláty:
250 g
100 g (margarín)
50 g
40 g
1/2 balíčka
100 ml
Plnka:
500 ml
70 g
1 PL alebo vanilkový puding
1
200 g čerstvé
200 g
1
 na namáčanie piškót (môže sa do nej pridať rum)




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto spolu spracujeme. Rozdelíme na 2 polovice, rozvaľkáme a na obrátenom plytkom plechu (vymastenom a vysypanom múkou) upečieme vo vyhriatej rúre (150-180 stupnov, max.20min). Že je cesto upečené spoznáme podľa toho, že sa trochu zdvihne a zosvetleje. Pláty necháme vychladnúť. Na plnku si z mlieka, múky, Zlatého klasu a žĺtka uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Maslo s cukrom poriadne vyšľaháme a po troške prišľahaváme vychladnutú pudingovú kašu. Na 1 vychladnutý plát natireme polovicu plnky, poukladáme piškóty, ktoré sme rýchlo namáčali v káve (s rumom). Na piškóty natrieme zvyšný krém. Prikryjeme druhým plátom a polejeme čokoládovou polevou. Zákusok necháme v chlade poriadne odležať, aby pláty zmäkli. Podávame dobre vychladený. (na foto vedľa žebro rezy ;-)

    Babkin krémový zákusok s piškótami - obrázok 1

Diskusia k receptu

marcy
RETRO zákusky,ktoré sme pekávali na svadbách,mňam :-) ak mám voliť medzi nimi a bombastickými akože šľahačkovými ( rastlinné a práškové ) rezami,tak jednoznačne babkine :o)
baculata
Naozaj pekne sa Ti vydaril patrí Ti pochvala, dávno som ho nejedla.
hahaias
toto poznám, tiež babkin recept. A sú výborné...
hahaias
zabudla som dodať, že babka namáčala piškóty v malinovom sirupe doma vyrobenom.
siskam
Vyzerá krásne, tento urobím na Veľkú noc.
45678
výborný a začneme šetriť vajíčkami :-))
danielcacka
ten je fakt super kolacik, ja ho akurat robim tak, ze tie piskoty macam do malinoveho sirupu, su uzasne aj potome pekne farebne.....
gabuna
Já piškoty namáčím v rumu a říkáme tomu ožralý- pardon, opilý Isidor. Odleželý je vynikající, dělávala jsem ho často, teď jsem nějak přešla na jednoduché zákusky. Jinak ho máte nádherný.
janikbj
jéj, ďakujem za toľko pekných komentárov :-) vidno, že babičkovské klasiky sú proste klasiky. tie rastlinno-šľahačkové zákusky z cukrárne neznášam, chutí mi to umelo a teda vôbec nechutí :-)
tip s malinovým sirupom je zaujímavý, skúsime niekedy. ďakujem.
grandma
Koláč som robila včera - no neviem kde sa stala chyba . Cesto otrasne tvrdé /nie je recepte vajce ja som dala/ Plnka bola strašne riedka - a to som dala 2 zlaté klasy, proste otrasné .
orchidea
Vynikajúce rezy, mám recept a často ich pečiem, krásne si ich upiekla.
janikbj
@grandma , prepáč,ale neviem, prečo si dávala do cesta vajce, keď v rozpise nie je. preto bolo tvrdé. tento koláč sa u nás robí strašne dlho a nikdy nebol problém ani s cestom ani s plnkou. plnku vždy robíme tak, ako je napísané a nikdy nebola riedka. a keď si do nej dala dokonca 2 Zlaté klasy na 0,5l mlieka,tak už vôbec nechápem ako mohla byť riedka. takže jediný dôvod prečo ti koláč vyšiel "otrasný" vidím v tom, že si sa vlastne vôbec nedržala receptu. asi tam sa stala chyba ;-)
@orchidea :-) však sú super. u nás je to veľkonočná klasika
zsuzsu
nooo...len kam ho schovať "riadne" odležať... :)) skvelý recept,pamätám si ho z detstva :)
syska90
Ahoj :) Chcem sa ťa opýtať.. Dnes som piekla tento zákusok. Len neviem či tie suroviny na cesto sú na 1 plát alebo na 2. Lebo ja keď som ich rozgúlala na plechu, pláty boli hrozne tenké, a ty máš na obrásku raz toľké.. Je to tým, že je to cesto len na jeden plát??? Myslím, že to je všetko čo som sa chcela opýtať. Tak ďakujem :) :)
janikbj
@syska90 , rozpis je na 2 pláty. je tam aj kypriaci prášok,ktorý ich zdvihne. možno si ich mohla nechať trošku menšie ako celý plech a teda aj hrubšie. keď mám tipnúť, mali by byť hrubé cca 2 - 2,5 mm (myslím pred upečením)
marta
Prosim ta,,chcem sa spytat,,na tom obratenom plechu sa ma to cesto,len vyvalkat,,a potom dat na plech normalne piect,,,alebo piect aj na tom obratenom plechu:-))dikes
janikbj
&marta, to cesto vyvalkas na doske, prenesies prelozene na tretiny alebo natocene na valceku na opacnu stranu plechu a na tej to upecies. prip.mozes piect aj na plytkom plechu a po upeceni zosmyknut dolu.
evanaaa
Skvele to vypadá, iste aj chutí, aj tie rumové piškóty a krém.....bodaj by nechutilo. Musela som sa pousmiať, keď sa @marta pýtala na vaľkanie cesta na plechu, vidieť že pozorne od začiatku nečítala. Moja mama takto na opaku pekávala medové pláty. Ale boloby dobré napísať približne rozmery plechu (syska90 mala možno veľký plech). A pre @grandma , neochutnávala si pri varení krém, rsp. puding, lebo vtedy nezhustne, ak olížeš lyžičku, či varešku ( bola tu dobrá rada na to) alebo si zmenila množstvo mlieka?
zifi
Uau... kolac mojho detstva! Nejedol som ho 32 rokov. Mama zomrela, ked som bol studentik. Recept mi zostal zapisany v zosite, ktory sice opatrujem, ale na mnohych miestach je necitatelny, lebo sa atrament rozpil. Na inspiraciu jednej citatelky, ktora zrekonstruovala starsi recept za pomoci citateliek, som skusil dat dotaz ze "rumove mlieko". A tak som nasiel tento recept. A to rumove mlieko bolo v otazke preto, lebo mama tie piskoty namacala prave do rumoveho mlieka... Nepeciem az tak casto, ale tento urcite spravim. Vdaka :-)
askadaniela
jééj, u nás sa tento koláčik volá mačacie oči, babkin obľúbený, musím ho pohľadať v jej zošitoch :-) ďakujem za pripomenutie :-)
janikbj
@zifi , som rada, že ti recept pripomenul mamičku :-) aj u nás má tento zákusok špeciálne miesto práve preto, že ho robievala otcova mamka, ktorá zomrela, keď bol ešte mladý chalan.
@askadaniela , určite pohľadaj receptík a urob babke radosť :-)
jozka2
tento kolac je velmi chutny robila som ho este ked som bola slobodna
angiek
tento recept sme piekli s kolegynou nezavisle od seba, obe sme mali cesto tvrde aj po naplneni a este aj dnes po tyzdni je tvrde..inac chutovo je kolac vyborny az nato, ze cesto je tvrde ani krajat sa pekne nedalo
janikbj
@angiek , to ma veľmi mrzí. museli ste piecť cesto príliš dlho. ťažko sa píše presný čas pečenia,lebo to závisí od rúry, to si musí každý odsledovať podľa svojej. odkedy mám novú rúru,tiež mám občas problémy. cesto je tmavé,tak treba dobre striehnuť, kedy ho vybrať. upečené cesto je svetlejšie a trošku sa zdvihne, tiež začne pekne voňať. ja ho upečené hneď zošmyknem na podložku,aby už na horúcom plechu viac "nedošlo"
jozka2
Dnes som na tento kolacik myslela ci je niekde na varech a on je tu,bol to kolacik jeden z prvych ked som zacinala piecteste ako veeelmi mlada.Cesto po upeceni je tvrde,ked sa da plnka on zmakne a je vyborny,preto ho treba robit den vopred,aby kolacik nasiakol vlhkost z plnky,ty davas kavu a ja som pofrkala piskoty rumom,musim ho znovu upiect.
janikbj
@jozka2 , tak, tak,je to stará klasika :-) rum niekedy pridávame do kávy, v ktorej máčame piškóty, podľa toho, či je po ruke alebo nie ;)
mamulienka
Vďaka za recept :-)
Kedysi som často tento zákusok robievala,ale recept sa mi stratil a dnes,len tak náhodou som pozrela do "Varechy"a môj obľúbený zákusok.Ešte raz vďaka Janikbj......naše deti sa potešia,keď im ho zas po dlhej dobre upečiem :-)
janikbj
@mamulienka , to som veľmi rada a verím, že deti sa potešia tiež. prajem krásne pokojné sviatky :-)
janikbj
@kristinamia , pečiem ho na obrátenom nízkom plechu rozmer 30x38cm. cesto rozdelíš na 2 časti a vyvaľkáš na asi 3-4mm hrúbku. nemusí vyjsť úplne na plech od kraja po kraj, tak približne ;)
janikbj
@kristinamia , pardon, pláty vyvaľkať na hrúbku max. 3 mm, prášok do pečiva ich trochu zdvihne. my sme to doma vaľkali na tenúčko 2-2,5mm a boli vždy super. a nepiecť príliš dlho, aby sa zbytočne nevysušili. tak či tak je treba aby koláč odstál v chlade a pláty navlhli od plnky.
sovka62
Tento zákusok nepoznám, ale bude určite dobrý. Poznám plnku (s malou obmenou, dávam 75 g hrubej múky a bez Zlatého klasu), robievam ju veľmi rada, vždy sa podarí a je vhodná práve na takéto pláty, ktoré potrebujú zmäknúť a aj zmäknú. Ale mám skúsenosť, že zmäknú len vtedy, ak naplnený koláč necháme napr. od večera do rána pri izbovej teplote. Len raz som ich dala na noc do chladničky, bolo veľmi teplo a bála som sa o plnku, a veru nezmäkli a veľa parády som s nimi nenarobila. Toto môže byť príčina, prečo @grandma a @angiek mali cesto tvrdé.
V každom prípade recept ukladám a vyskúšam.
mata3636
@Zolik (10.5.2019 16:13)

Jaaaj, daj pokoj -:) Radšej z 5 kíl múky tvarohové buchty ako toto. Piplačka. Ale fajnové sú
A ďakujem -:)
1x haji
haji
@Mata3636 (10.5.2019 16:11)
Jsi šikovná, o tom žádná, rezy ako malované! Ať se slavnost vydarí!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia