Varenie

Plnka - puding na dukátové buchtičky.

mariaklara - fotkamariaklara, 1. mája 2012

Dnes som robila dukátové buchtičky, recept mám nachystaný - nafotený, len ho odťuknúť. Lenže, urobila som plnku a ako vždy, do večera mi celkom zredla. Čítala som pred pár dňami niekde, že čo treba urobiť, aby plnka nezredla. No za celý svet, nie a nie si spomenúť, kde to bolo napísané. Už som to pozerala aj v googly, ale nikde nič. Ak niekto viete, pomôžte a poraďte. Myslím, že nebudem na vareche sama, koho to zaujíma.

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
Ja už som to tu písala :puding nesmie prísť do styku so slinami,ktoré obsahujú enzýmy a tie rozkladajú škrob v pudingu.Zásada je - neochutnávať,stačí dať obliznutú lyžičku a puding vám zredne.Treba uvariť nový puding.
mariaklara
Práve, že do teraz som ho robievala bez žĺtka a teraz so dala žĺtok a bolo to presne rovnaké, zredlo to. @vierka , áno ochutnávala som ho priamo, myslíš, že je to v tom? Idem zavolať dcére nech to dnes urobí podľa tvojej rady, chystá sa dnes robiť buchtičky, dám ti vedieť, ako to dopadlo. Ďakujem za radu.
tiginko
presne tak Vierka, tam je ten pes zakopaný. Málokto vie, že stačí len stopa slín, napr. z použitej lyžičky a celý obsah zredne. Platí to pre akúkoľvek škrobovú múčku použitú aj v jedlách na zahustenie. Minule som si tak odrovnala ostrokyslú, keď som ochutnávala, či je dosť ostrokyslá :-)
mariaklara
Vidím, že aj ostatné " služobne staršie kucháročky " to nevieme. To by ma ani nenapadlo, že tie potvorské sliny majú takú moc. Porovnávala som totiž, keď robím puding, ten sa vlastne naleje do mištičky, viac sa s ním " nebabre " a je ako remeň. A tu tú plnku ochutnávame, lebo je taká dobrá, že až. Bude to v tom ochutnávaní. @vierka , ďakujem za radu, človek sa učí do smrti, ako sa hovorí.
viera1
@mariaklara ,nastúpila som ako 15-ročná na prax (reštaurácia I.cenovej skupiny) a počas vydávania objednávky som pozorovala šéfkuchára.Nikdy som ho nevidela,aby ochutnával jedlo lyžicou.Mal nachystané podšálky a na tie si nabral naberačkou a z tej podšálky to chlipkal.Bolo to hygienické,neoparil sa a treťou výhodou bolo,že sa nemohlo stať to,čo sa stalo tebe.Jasné,že je rozdiel variť doma,ale ja som si tak zvykla,že ochutnávam týmto spôsobom,je to dobrý zvyk.
mariaklara
Volala som dcére, nech si dá pozor, nech neochutnáva. Povedala mi, vidíš mami, prečo ju robíš takú dobrú:-)))), @vierka , už to nebudem ochutnávať, som rada, že si mi to poradila. Roky mi nikto nevedel povedať, v čom robím chybu. Priznám sa ti bolo mi ľúto vyliať včera to riedke mlieko do umývadla, tak som ho len tak vypila, mala som vanilkové mlieko, inak chuťovo to nebolo zlé, veď tam boli samé dobroty. Ešte raz ti ďakujem!
alexdidi
Nuž,@viera1 ,tak to aj ja ti veľmi pekne ďakujem,tiež som o tom nevedela, tiež sa mi to už stalo a nevedela som prečo.Veľmi dobrý nový poznatok.
evanaaa
Zasa som sa naučila niečo nové - a užitočné.
Teraz by sa mi zišlo to, čo som spomínala aj @tomas - ovi v komentoch, ( kde nám oznamuje novú službu - funkciu na Vareche), aby sme si mohli ukladať aj diskusie a zážitky o ktoré máme záujem, aj s poznámkami, ako to pre nás urobil pri receptoch. Len, žiaľ, na mňa nereagoval ako pri ostatných. No dúfam, že sa raz aj to splní.
lia66
Ci pána...a toto som ja vera nevedela?!...pravdou však je, že ja neochutnávam-resp., tak, že naberiem naberačkou, ktorú ale "vyhodím" do špinavého...nedávam nazad!...a to pri každom jedle-ja ale miniem riadov...už mi bolo "naznačené"(zo srandy), žeby sme mali dokúpiť, aby som tak často neumývala:)))
irenaw
to sú veci, človek sa celý život učí, ďakujem @viera1 teraz ešte poklopať na čelo, nech sa mi to uloží :-D
viera1
Nie je začo ďakovať žienky,na to ochutnávanie z podšálky si zvyknite,len si spomeňte,koľkokrát ste si popálili ústa a @lia66 ušetrí umývanie naberačiek,xi,xi.
@irenaw ,vždy si na to spomenieš,keď uvidíš v TV "profesionálnych kuchárov",ako ochutnávajú z lyžicou.
viera1
No napísala som "z lyžicou",ospravedlňujem sa -s lyžicou.
zdezda
:-) mňa naučil dedko, ktorý celý život robil v nóbl reštauráciach, ochutnávať jedlo popri varení tak, že si malou lyžičkou naberiem a dám do PL lyžice, kde sa to ihneď ochladí a môžem chutnať, nesmiem často, lebo sa to lepí na stehná a bruško :-)
tatranocka
Tak som vyskúšala.Perfektné je to na tú podšálku,mám rada takéto vychytávky v kuchyni.
janger
Ano, @mariaklara , tie sliny su na vine :-)... Tiez som uz o tom pocula. Ja ochutnavam vsetko vzdy cistou, novou lyzicou. Ci uz studene jedla, ci varene... Kolkokrat tak ochutnavam aj Nutellu z pohara a pocet pouzitych lyziciek ma prezradi, kolko som jej vymaskrtila. Tak ich potom rychlo dam do umyvacky, aby som sa neprezradila ;-).
hubata
Ale čo to baby hovoríte: veď krém na dukátové buchtičky má predsa konzistenciu ako omáčka. Puding ak postojí tak predsa zredne a je to nekvalitným mliekom a nie slinami. Ak ho prešľaháš, znova nadobudne svoju krásnu konzistenciu....... Čo blbnete že slinami!
viera1
@hubata ,závisí od toho,či robíš krém zo zlatého klasu(puding) alebo z múky.V tomto prípade išlo o puding.Treba si to odskúšať,daj si do misky puding a do druhej si daj taký,do ktorého vložíš oliznutú lyžičku.Za pár hodín uvidíš,čo sa stane.To nemá nič spoločné s mliekom.
mariaklara
@vierka , ja vždy robím len so Zlatým klasom, všade sa v receptoch uvádza len Zlatý klas. Vieš, čo ja to zajtra vyskúšam a dám vedieť. Prinajhoršom ho vypijem, ako to vanilkové mlieko v utorok. On ten krém v utorok, keď som ho urobila, asi tri - štyri hodiny bol dobrý, ale potom začal rednúť. Určite napíšem skúsenosť.
tiginko
@hubata mne sa este nestalo, aby mi puding postatim zredol. A to ze sliny maju taku moc je iste, uz v skole sme sa ucili, ze skroby sa travia slinami uz v ustnej dutine. Plati to samozrejme pre skrobove mucky, nie pre muku.
hubata
to by sa muselo do pudingu dobre napľuť (fuj!) , aby vám zredol, no tomuto ja vôbec neverím. Krém na dukátové buchtičky som v živote nerobila s múkou, ale so zlatým klasom alebo s vanilkovým pudingom.
hubata
@tatranocka - to vy sem dávate také negustiózne komentáre: čo vám ešte decko neoblizlo lyžicu alebo varechu keď sa doma varil puding? A potom vám ten puding od jeho slín? To som ešte teda nepočula.
mariaklara
Mrzí ma, že som sem dala takúto diskusiu, ale chcela som si dať poradiť. Pred chvíľou som uvarila Zlatý klas, odobrala som do mištičky, tam so dala lyžičku, ktorou som ochutnala a v druhej nádobe je vareška, s ktorou som miešala- varila. Uvidím do večera. O výsledku Vás budem informovať.
viera1
@mariaklara ,nie je dôvod,aby ťa to mrzelo.Ty si sa pýtala,ja som ti odpovedala tak,ako ma to naučili v škole.Proste je to tak,či sa to niekomu páči alebo nie.
mariaklara
@vierka , tak pokus sa potvrdil podľa tvojej rady. V odobratej mištičke zredol, v nádobe je stále hustý. Ten riedky som vypila a ešte raz som dala do mištičky ten hustý puding, výsledok je opäť po dvoch hodinách taký istý, v mištičke mám vanilkové mlieko a v nádobe plnka ako remeň. @vierka , som rada, že si mi to poradila, želám ti krásny večer.
hubata
To je asi taká povera ako keď niekto skúša striebornou lyžičkou či sú huby jedlé ........
Takže nepúšťať deti do kuchyne keď sa pečie, lebo čo keď mi obliznú z pudingu do krému a mne zvodnatie? Kto bude na vine mliekárne za nekvalitné mlieko, alebo deti že majú v puse H2 SO4.
tiginko
@hubata ani ten dokaz ktory tu predviedla @mariaklara nestaci? Skoda ze si taka tvrdohlava...ja sa velmi rada poucim z rad a skusenosti niekoho ineho, ved to je jeden z dovodou, preco clovek na taketo stranky chodi
julica
Hubata si potrebuje zase postazovat na nekvalitne potraviny a na to, ze nema zahradu. Dakujem @vierke za tuto radu, tiez som sa tak minule cudovala, preco mi zredol domaci milacik (puding s tvarohom). Moj priatelko ma vzdy cepoval, aby som neochutnavala jedlo, ak uz dalej nebude vriet, hlavne ak sa vari vacsie mnozstvo, urychli to kazenie. Fakt je, ze vzdy zistime, ci nasa spolubyvajuca ochutnavala, co sme navarili :)
hubata
Ale dievčatá, nemám žiadny problém s pani @viera1 , ja ju vôbec nepoznám, ani nikoho iného z www.varecha.sk. Neviem však prečo ja tu mám napísať že verím tomu, že krém na dukátové buchtičky zredol po oblízaní lyžičky, keď to považujem za blbosť.
Vy aj naďalej verte tomu že vám rednú plnky a krémy na dukátové buchtičky z oblizovania lyžičky - dohodnuté?

Na nekvalitné potraviny sa sťažujeme všetky, nielen ja @julica. Aj to priznávam, že túžim po záhrade, nepovažujem to za tajnosť a dúfam že sa mi to podarí.


mariaklara
@vierka , predstav si, včera som robila pečienku na cibuľke, zahustila som ju Solamylom, odobrala som do kompótovej mištičky, vložila som do nej lyžičku, ktorou som ochutnávala a šťava mi zredla. Tá šťava v kastróliku zostala hustá. Zasa nový poznatok.
viera1
@mariaklara ,musím sa priznať,že ja som ešte nikdy nezahusťovala jedlo solamylom a teraz mi došlo,že moje deti boli na nejakej párty a vykladali mi,že omáčka mala konzistenciu pudingu a im to nechutilo.Ja som si myslela,že to bola omáčka z prášku,ale aj tu vidím v receptoch,že sa to používa.A keď sa niekde varí viac porcií a jedia to ohrievané,neviem aké to je.Škrob sa vždy takto chová,keď sa dostane do styku so slinami.Som rada,že som ti pomohla.
sany11
Mňe sa to ešte nestalo aby mi plnka zredla a ochutnavam vždy na lyžičke.
sovka62
@viera1 , ja veru nemám špeciálne vzdelanie, čo sa gastronómie týka, ale celý život ochutnávam tak, že si to, čo mám ochutnať, nalejem na podmisku (tú podlhovastú, čo je k omáčniku) a chutnám odtiaľ. Ochutnávať varechou, či lyžicou z hrnca a potom ňou pokrm znova zamiešať mi pripadá negustiózne, kto to má potom jesť!? A to už ani nehovorím o tom, že si niekto naberie napr. polievky na lyžicu, potom do nej nad hrncom fúka a z lyžice kvapká do hrnca...... Pre mňa horor!
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@sovka pred posledná veta:-))))) tiež ochutnavam na inom tanieriku.
Súhlasím s tým,že slina pôsobí na zmenu a tiež podporuje rýchlejšie kazivost jedla.
jozka2
Ak mozem sa pridat skrom este zacne rednuy/stalo sa mi to.i bez ochutnavania z hrnca ak sa po pridani necha dlhsie zavarit.Ma sa iba priviest do varu a hned vypnut aby var nepokracoval.Toto mam vyskusane.Nakoniec som si vsimla na nejakych pudingoch je napisane -nevarit iba prisiest do varu-lebo inac zredne.
pusta1
presne tak, ako upozornila @jozka2 , treba mať vždy na pamäti.
silne pochybujem, že gazdinka vloží späť do pudingu, ked z nej ochutnala, avšak podšálka, či malý tanierik sú úžasne praktické.
1x pusta1
viera1
@sovka62 čo si budeme navrávať...videla som to už aj v televízii.Je to fakt nechutné.A ako to robí kto doma...každý vie,je to veľmi zlý pracovný návyk.
@jozka2 neviem,či u nás také pudingy sú,lebo drOetker má dĺžku varenia pudingov 1min (čo je dosť,môže ti za ten čas prihorieť :) ) a zlatý klas 1-2min.Iné doma nemám,neviem.
Nakoniec,zadávateľka sa o tom presvedčila sama - skúškou.