Babguláš
Autor receptu: izabella929
Toto jedlo je u nás na juhu Sk veľmi obľúbené a môžem povedať, že aj veľmi časté
jedlo v
mnohých rodinách. Je to sýte jedlo, ale som presvedčená, že nepohrdnú ním ani ľudia
žijúci
v inej časti SK.Doporučujem vyskúšať.
8 porcií |
130 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Vopred namočenú fazuľu,údené koleno,klobásku/ v mojom prípade všetko domáce/dám variť do hrnca.V rduhej rajnici rozpustím domácu bravčovú masť, na ktorú pokrájam cibuľu a cesnak a orestujem. Na tento základ, pridám pokrájanú krkovičku a dusím, pokial sa všetka voda neodparí a zostane iba masť na ktorej ešte chvíľku mäsko opečiem, aby chytilo peknú svetlohnedú farbu.Odstavím mäsko na kraj a pridám lyžicu mletej červenej pariky, všetko spolu premiešam a podlejem asi dc vodou.Pridám soľ, korenie a rascu.Takto ochutené mäsko dusím asi hodinu a stále podlievam iba malým množstvom vody.
- Pokial sa všetko varí, očistím si zemiaky a pokrájam na kocky.Keď je fazuľa, údené koleno a klobáska uvarené, vyberiem ich na tanier, pokrájam na malé kúsky.Zemiaky a očistenú na kocky pokrájanú mrkvu a petržlen pridím do polievky a varím približne 15 minút.Potom pridám do polievky udusenú krkovičku, na kocky pokrájané údené koleno a na kolieska pokrájanú klobásku.Celé toto jedlo dochutím bujonom,vegetou a ešte podľa potreby soľou, korením a rascou,cesnakom.Na malom množstve masti s pridaním hladkej múky urobím bledú zápražku a pridám do babgulášu.Povarím ešte chvíľku. Na záver nakrájam petržlenovú vňať.
- Podávam s čerstvým chlebíkom a neodmyslitelné je k tomu pivo.