Varená šunka (fotorecept)

Varená šunka  (fotorecept)
Foto: mesiar50
mesiar50Mesiar50, recept pridal: 16. marca 2013 9:27Ďalšie jeho recepty

Sľúbil som niektorým varecháčkam medzi inými aj martamm,tothka a bubaya že skúsim spraviť veľkonočnú šunku do umelého obalu, keďže veľa ľudí nemá formu na varenie šunky. Keď ste zvedaví ako som to robil sledujte ma v akcii prosím.

Suroviny

30-40
porcií
50
minút
príprava
90
minút
na 72-75 °C

Postup prípravy receptu

1

Meso som pokrájal na kocky cca.2-3 cm.
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 1

2

Pridaním ingrediencií som miešal šunku asi 20 minút striedavo raz mixérom a potom som pretláčal mäso medzi prstami resp.som ho vyhnietil.
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 2

3

Po vymiešaní bielkoviny z mäsa musí byť mäso lepivé ako blato viď kraje nádoby Toto som dosiahol po cca.20-25 minútovom hnietení.
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 3

4

ĎALEJ SOM SI POSEKAL mäso na (spojku)
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 4

5

Na obrázku vidíte už hotovú spojku
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 5

6

Túto spojku som pomiešal z kockami mäsa určené na samotnú ŠUNKU. Je potrebné to premiešať dôkladne, ale už iba toľko aby sa spojka premiešala z kockami mäsa.Takto sa vlastne v mäso výrobách robí šunkový salám
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 6

7

Takto premiešané mäso si dáme uležať do chladničky v mojom prípade to bolo cca.13-14h,ale vy ho nechajte 24 h. Aspoň raz ho premiešajte len tak varechou.Potom znovu prikryte a späť do chladničky nech zrie.
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 7

8

Spravil som si cievku na uviazanie umelého čreva.Následne som ju namočil do vody aby sa mi z CERUZKY ktorú som použil nešmýkal motúz dole
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 8

9

Naplníme umelý obalPevne uchopíme koniec umelého čreva(papiera,rukáva) aj z koncom špagáta a prehadzujeme popod tlačenku potom spravýme uzol a trhnutím zatiahneme takto to spravíme aj 10x.
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 9

10

Na jemné potlačenie musí byť ako dobre nafúkaná lopta.
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 10

11

Mäso vložíme do nádoby asi z 50 st.C vodou a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do 75 st.C.V mojom prípade sa teplota pohybovala od 72 st.C-75 st.C Śunku som varil 1h 30 minút( 1h a 30 min)
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 11

12

Po uplynutí tohto času som dal šunku do silne studenej vode a chladil som ju asi 20 min. Po vybratí z vody som PREPICHOL SÁČOK ABY ŠŤAVA VYTIEKLA Nepoužíval som žiadne zahusťovače ktoré sa pri výrobe šuniek aplikujú takže šťava tam bola. Šunku dáme na chladné miesto vychladnúť a až potom do chladničky 5 st.C. Konzumuje sa resp.mala by sa krájať až po 10-12 hodinách PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ
Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 12



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sisuk, 16. marca 2013 o 12:34
    no nádherný fotopostup! Stojí za vyskúšanie...


  • frezia68, 16. marca 2013 o 12:39
    Ako dobre,že tu máme odborníkov aj na mäso.Pekný,zrozumiteľný postup a tú rýchlosoľ už ozaj kúpim,lebo ma láka vyskúšať :-)


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 12:44
    @sisuk
    Ďakujem ti pekne


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 12:56
    @frezia
    Ďakujem ti milá frézia ja som aplikoval iba rýchlosoľ.
    V mäsovýrobách sme aplikovali do varených šuniek medzi inými aj:
    zahusťovače,antioxidanty, zvýrazńovače chuti atď.



  • marijanka712, 16. marca 2013 o 13:00
    krásne prevedený postup chystám sa na ňu konečne som si zohnala šunkovar a teraz mi tu píšeš aj tento recept , keby som ho mala pred týždňom vôbec by som nehladala po nete šunkovar a spokojná by som bola aj s touto prácou tak krásne si to popísal, že teraz už nemám obavy že niečo domeliem.... tvoje rady si vážim nad zlato ... ukladám rp... potom ta poinformujem ako som dopadla.


  • pusta, 16. marca 2013 o 13:07
    fantastické, názorný postup, krásna fotodokumentácia. vdaka, určite spravím, už je v kk


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 13:14
    @marijanka712
    Si veľmi zlatá.Tebe niečo prezradím nenájde ti to ani mr.google
    Keď si do tejto pomiešanej hotovej zmesi namiešaš:
    trochu č.korenie/trochu muškátový oriešok/trochu cesnak/ máš
    z tohto diela šunkovú salámu.Ďakujem a prajem ti pekný deň


  • vanilka111, 16. marca 2013 o 13:24
    veruže krásna akcia :-)


  • marijanka712, 16. marca 2013 o 13:35
    @mesiar50 ďakujem za radu vyskúšam tešia ma tvoje recepty najmä vyžaruje z nich gurmanský zážitok....


  • turistka, 16. marca 2013 o 13:44
    @mesiar50 , šikovný nápad a naozaj pre tých, čo nemajú šunkovar. Veľká noc prichodí, môžu si smelo urobiť. Tvoje nápady a recepty sú jedničkové.


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 13:52
    @pusta
    Vďaka pusta


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 13:53
    @vanilka
    som rád,že sa ti akcia páči
    pozdravujem


  • zlatulik3, 16. marca 2013 o 14:02
    Krasna praca..:-)


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 14:12
    turistka
    Ďakujem Ti za milý komentár


  • honestka, 16. marca 2013 o 14:19
    perfect, tak ako hovoris, na tom vyracovani si treba dat zalezat mas ju krasne lakavu. moja otazka je:
    ak by si dal menej pratu, /viacej krajaneho masa/ tiez by drzala dobre ak dodrzime presne zlozenie surovin tu?
    Skusil si bez rychlosoli, aj ked to zmeni farbu ostane chut dobra?

    rukav si vyrabam zo sacku ktory sa pouziva na odsavanie vzduchom pretoze ho tu nekupim. sluzi dobre.


  • tetrisss, 16. marca 2013 o 14:26
    To vyzera paradne, mnam.


  • angast, 16. marca 2013 o 14:35
    @mesiar50
    Vyaplikoval si parádne dielo ! Veľmi to pomôže ľuďom , ktorí nemajú šunkovar a radi by si urobili svoju šunku. Ja si ju robievam doma dlhšiu dobu, ale stále mi v nej niečo chýba. Asi tie chemické
    dochucovadlá. Má pekný tvar , farbu, štruktúru, ale chcelo by to
    vylepšiť chuť. Myslíš, že muškátový oriešok , cesnak a korenie dajú
    tomu ten správny šmrnc? Hádam má viacej ľudí podobný" problém"


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 14:43
    @honestka
    Na šunkovú salámu ide do prátu resp.spojky podľa normy:
    6kg br.chudých orezov/4kg hovedzieho chudého orezu
    Ku 50 kg výrobku.Ak si to prerátame dl som tam možno raz toľko prátu,ale keďže som hovädzinu neaplikoval necítiť tam žiadne chuťové zmeny a tak isto aj zmyslové posúdenie je ok.Tie chute sa
    tam krásne spoja.Keďže som neaplikoval zhusťovač do šunky
    mohlo by sa stať,že sa mi finálny výrobok rozpadne.
    Samozrejme u šunkových foriem kde sa tá šunka vlastne zlisuje
    dokopi je situácia iná.Obyčajná soľ nedokáže urýchliť zrecí proces aiko
    dusitan.Z obyčajnou soľou by bol finálny výrobok hnedozelený.
    Chuťovo by bol len ako obyčajné mäso.CHcel som zredukovať rýchlosoľ,ale pri kolísavých teplotách pri varení by výrobok mohol
    zhnednúť resp.ošednúť.






  • nynuna, 16. marca 2013 o 14:43
    Díky za parádní návod, určitě vyzkouším


  • martamm, 16. marca 2013 o 14:48
    mesiar, perfektný fotopostup a výklad, láka ma vyskúšať výrobu takejto šunky, tuším to risknem k Veľkej noci, len kde zoženiem umelé črevo?


  • turistka, 16. marca 2013 o 14:52
    @martamm , kupujem v papierníctve


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 14:54
    @angast
    Zdravím ťa.Muškátový oriešok sa aplikuje skorej Šunkovej salámy
    tak isto aj cesnak.Práškový cukor sa aplikuje a hlavne pri šunkách
    ako zvýrazňovač chuti.Samozrejme tá chémia tam zohráva istú
    rolu napríklad pri udržaní vody a tuku vo výrobku atď.Nechcem sa
    chvastať.sle deti boli toho názoru,že je lepšia ako obchodná.
    Ďakujem ti za pekný komentár


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 14:58
    @zlatulik3
    Vďaka



  • mesiar50, 16. marca 2013 o 14:58
    @tetrisss
    Ďakujem ti


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 15:00
    @nynuna
    Ja ďakujem


  • havino, 16. marca 2013 o 15:03
    parádne, veľmi, preveľmi dobre vyzerá, že sa nechceš chvastať? no len sa ty chlape pochvastaj, ved sa aj máš čím, krásna práca, krásny postup pre laika,ako som ja. no nič sa nedá robiť, v týždni zháňam rýchlosoľ, to si mi dal chrobáka do hlavy, nedá mi neskúsiť, musím a chcem to dokázať. Vidieť, že sa rozumieš tomu čo robíš, si odborník.


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 15:14
    @martamm
    Zdravím ťa .Dostať ho v papiernictve ako správne poznamenala
    @turistka ,alebo v mäsiarstve.Ja som ho kúpil u kamaráta mäsiara.
    Ale treba dávaťi pozor, sú aj tenšie sáčky to sú skôr na aspikové mozaiky.
    Potrebuješ tlačenkový sáčok ten je hrubší nemyslím tým šírku sáčkau
    Takýmto spôsobom si vyhotovíš šunku z hydiny ,zajaca atď.
    Ďakujem ti ,že si nahliadla k mojim receptom.Prajem ti pekný víkend


  • aankaa, 16. marca 2013 o 15:14
    ani neviem,čo ešte k tvojmu úžasnému receptu dodať,ale chcem zaň hlavne poďakovať...včera sme totiž s manželom robili domáce klobásy a keďže idú sviatky,určite urobíme aj túto šunku......:-)))


  • lusinkab, 16. marca 2013 o 15:22
    no tak toto nema chybu :-) budem musiet to vyskusat,ty stale tak pekne vies prekvapit :-) este mozno trosku hlupa otazka cim by sa dala nahradit ta rychlosol ak sa da? :-)


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 15:30
    @havino
    Ďakujem krásne.Veľmi si ma potešil
    Prajem ti pekný deň


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 15:40
    @lusinkab
    Nie je to hlúpa otázka vôbec nie.Veľa ludí mi píše aj na TS ako by sa da
    dala tá rýchlosol redukovať.Dá sa čiastočne nahradiť obyčajnou kamennou soľou a práškovým cukrom.Ale za vzhľad a chuť finálneho výrobku by som už ja neručil.Výrobky ktoré nedosahujú stanovenú
    normu dusitanu sa po uvarení zošednú resp.ohnednú.
    lusinkab ďakuijem,za pekný komentár


  • gabriele, 16. marca 2013 o 15:57
    @mesiar50 , dokonale spracovany a vyfoteny recept...nadherny finalny produkt...aj ja som akurat vcera skusala robit sunku vo vrecku a vydarila sa...recept sa na 90% zhoduje s Tvojim...Tvoje deti maju pravdu-taka dobra sunka sa v obchode veru kupit neda :)


  • tasnim, 16. marca 2013 o 16:16
    Vyzera to super..kde sa da kupit rychlosol? Dakujem


  • manya, 16. marca 2013 o 16:20
    neodporúčam zameniť rýchlosoľ,výsledok vás nepoteší, vlastná skúsenosť


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 16:34
    @gabriele
    Teší ma naozaj,že sa ti aj tvoja šunka vydarila.Som nesmierne rád,že sa naše názory zhodujú
    Ďakujem ti pekne


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 16:38
    @tasnim
    Prepáč,ale naozaj neviem v Uk kde to hľadať a dokonca ani názov neviem.V tejto veci by nám pomohli snáď@Ethanel alebo @Dorenika
    ak ma vidia nech


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 16:40
    sorry tasmin odklykol som skor ak ma vidia nech nám odpííšu kde hladať
    rýchlosoľ v UK.Vďaka


  • vierutt, 16. marca 2013 o 16:58
    @mesiar50 , nádherná, perfektná, precízna práca. Kto na šunku pozrie, je jasné, že ju musí urobiť!


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 17:00
    @manya
    Ďakujem ti.Máš pravdu bez tohto konzervanta a vyfarbovača sa
    mäso výrobne jednoducho nezaobýdu.Hlavný technik čo ma zaúčal
    do tajov mäso výroby bol dokonca predvádzať výrobky až v Kongu




  • mesiar50, 16. marca 2013 o 17:02
    @vierutt
    Ďakujem krásne


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 17:16
    @aankaa
    Som rád že sa ti šunka páči
    Vďaka


  • bubaya, 16. marca 2013 o 17:27
    Mesiar, ďakujem za perfektný a detailný popis. Už sa teším na vlastnú šunčičku.


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 17:43
    @bubaya
    Naozaj nieje čo ďakovať rado sa stalo.
    Pa pa


  • tiginko, 16. marca 2013 o 19:39
    perfektný, dokonalý postup, gratulujem :-)


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 19:50
    @tiginko
    Ďakujem ti tiginko.Prajem ti pekný večer


  • tasnim, 16. marca 2013 o 19:52
    A na slovensku sa kde da kupit? (Rychlosol) bezne v obchode? Vdaka


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 20:02
    @honestka
    Reagujem ešte raz na tú spojku resp.prát
    Tie červené kúsky mäsa sú preto v tej šunke viditeľnejšie, lebo bolo
    použité mäso z orecha.Ale aj ostatné je šunka,len to mäso je svetlejšie.Možno preto sa ti zdalo.že je tam viac prátu.


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 20:10
    @tasnim
    Mrzí ma nikto sa mi neozval na tú rýchlosol
    Na slovensku som to kúpil v Billa. V obchodných reťazcoch by to malio byť bez problému.Prajem ti pekný večer


  • ywett, 16. marca 2013 o 20:18
    obdivujem a chválim, si šikovný! :-)


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 20:30
    @ywett
    Krásne ďakujem


  • ancicka, 16. marca 2013 o 21:16
    Paráááda.kk


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 21:24
    @ancicka
    Ďakujem ancicka


  • 3sandra3, 16. marca 2013 o 21:29
    fakt paráda...



    môžeš sa takto cítiť :-)


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 21:37
    3sandra3
    Vďaka .Moc si ma potešila a rozosmiala
    Ďakujem Ti sandra. Pa pa


  • stacy77777, 16. marca 2013 o 21:42
    no super práca, veru aj mne si dal chrobáka do hlavy


  • 3sandra3, 16. marca 2013 o 21:42
    o to práve ide, aby sme sa popri varení a pečení aj usmievali :-)



    a všímaš si, ako využívam to, čo si ma naučil??


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 22:01
    3sandra3
    Jasné tak to má byť.Áno všímam si naozaj si šikulka,učíš sa veľmi rýchlo
    Ďakujem sandra


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 22:05
    @stacy77777
    Ďakujem


  • akeber, 16. marca 2013 o 22:14
    na 1 * perfektné


  • radost, 16. marca 2013 o 22:19
    @mesiar50
    z tvojich receptov-rád-komentov-ide toľko prajnosti..dobroty..ochoty..ľudského tepla...máš veľké láskavé srdce...pokojný večer...:-)


  • luda4, 16. marca 2013 o 22:32
    Mesiar, vďaka za perfektný recept na šunku,úžasný fotopostup.
    Šunku mám veľmi rada a určite bude na Veľku noc.


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 22:35
    @radost
    Srdečná vďaka.Prajem ti pekný večer


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 22:37
    @luda4
    Nemáš čo ďakovať rado sa stalo


  • mesiar50, 16. marca 2013 o 22:38
    @akeber
    Ďakujem


  • tassiedevil, 17. marca 2013 o 05:03
    @mesiar50 , velmi pekna sunka, rozumny napad..kedze si pracoval v masnom priemysle, nemas nahodou recept na salamu Nitran?


  • modrykamen, 17. marca 2013 o 05:27
    Recept perfektný. Tá rýchlosoľ tam musí byť, ináč to bude "varené mäso". Aj mäsa by bolo, aj chuť urobiť šunku, aj rýchlosoľ by bola a aj šunkovar. Už je nachystaný. Len či bude dostatočný počet stravníkov, ktorí sú roztrúsený po svete


  • babidka, 17. marca 2013 o 07:06
    @mesiar ,pekna suncicka , vydarila sa :-) Ta rychlosol tam naozaj musi ist .Raz som varila sunku bez rychlosoli - presviedcali ma , ze ta nie je potrebna a je to "otrava" a podone . Urobila som. Uvarila som. Sklamanie . Bol to krasny kusok dobre uvareneho bravcoveho masa bezovej farby -ktory v ziadnom pripade nemohol nahradit sunku . Boli sme s dcerou sklamane a nakoniec sme k "sunke" urobili pikantnu omacku , zemiakovu kasu a zjedli na obed :-) Este stastie , ze manzel trval aj na klasickej sunke od masiara .....


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 08:14
    @tassiedevil
    Pracujem v mäsovom priemysle dodnes t.j.od roku 1980,ale teraz už mimo slovenska.Bohužial na Nitran nemám recept,ale zbytočne by som
    ho aj mal trvanlivé salámy sa robia špecialnou technológiou myslým tým hlavne klimatické zariadenia atď.Veľa výrobkov je chránených
    obchodným resp.výrobným tajomstvom a v tomto sú zahrnuté aj
    koreniny aplikované v danom výrobku.Preto ti vlastne ani google
    v takýchto prípadoch nepomôže.
    Ďakujem.Prajem Ti pekný deň


  • hubata, 17. marca 2013 o 08:28
    Krááása! Perfektný popis aj foto pre takú hubatú ako som ja. Už aj ho vyskúšam k Veľkej noci. Páčia sa mi tie dostupné suroviny aj použitý obalový materiál. Ja som doteraz šunku robila vo fľaši od octu (ten starší široký, tvrdý typ octovej fľaše).
    Ďakujéém!


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 08:34
    @modrykamen
    Máš absolútnu pravdu bez tohto konzervanta, hlavne vyfarbovača
    varených mäsových výrobkov sú finálne výrobky bez chuti a farby.
    Aplikuje sa to na celom svete,somozrejme pod inými názvami.
    Včera som pozeral resp,čítal na jednom mäkkom mäsovom výrobku
    že obsahuje jedľú sol ,dusitan tam nebol písaný potom som zistil,že je
    písaný pod E250 AKO KONZERVANT.-----Veľa ľudí to určite nevie
    samozrejme ostatné E E E tu už nebudem rozpisovať.
    Ďakujem ti za pekne


  • xanadu1955, 17. marca 2013 o 08:37
    Vďaka za recept a perfektne popísaný postup určite vyskúšam taká domáca isto bude chutiť vynikajúco


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 08:45
    @babidka
    Aj ty máš absolútnu pravdu.Ako som už písal niekomu rýchlosoľ sa aplikuje do všetkých mäsových výrobkov ktoré majú po tepelnej úprave ružovú FARBU samozrejme na výrobkoch je to písané pod E E
    ako som to písal horevyššie
    Ďakujem za pekný komentár
    @modrykamen sorry od klikol som skorej.


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 08:56
    @hubata
    Ja som tiež robil šunku v octovej fľaši bolo to strašne dávno.Vtedy to bola veľká móda.Odskúšaj. šunka má dobrú chuť a okrem rýchlosoli
    tam tie ostatné xxxx E som ,,škrtol"
    Ďakujem ti za pekný komentár


  • neposed, 17. marca 2013 o 09:04
    prekrasny recept, vysperkovany a napisany naozaj pre vsetkych, aj menejskusenych. Vzdy sa na Vareche tesim na Tvoje komentare, lebo su skutocne od odbornika. Maso kupim, sunkovar mam a zarucene urobim, aj ked isto nebude taka krasna, ako Tvoja, ale bude domaca. Sklanam sa pred Tvojou sikovnostou a ochotou vzdy poradit. Este raz vdaka.


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 09:38
    @xanadu1955
    NIie je čo ďakovať.Som rád,že som ti mohol vyhovieť


  • pachola, 17. marca 2013 o 10:04
    šunkovar mám aspoň 20 rokov , už len nakúpiť mäso , rýchlosoľ a robiť robievali sme doma aj zajačiu teraz vyskúšam Tvoj recept


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 10:14
    @neposed
    Si naozaj zlatá,ale takúto pochvalu si určite nezaslúžim.Ale druhá strana
    veci je tá.že moje komentáre k danej veci sú v 90% čerpané z dlhoročnej skúsenosti a praxe.Samozrejme všetko neviem ani ja.V
    google si vyhľadám a tak si prevetrám svoje znalosti veľakrát.
    V šunkovaroch a vo formách nato určených by si mala dosiahnuť
    lepší výsledok ako ja, keďže to mäso je tam zlisované.Celý fígel je
    v miešaní šunky.V s.r.o. som miešal takú šunku aj 10-15 min.
    na šnekových miešačkách.Takže ručne to trvá dlhšie resp,tým hnietičom ako v mojom prípade.A druhý faktorom je samozrejme teplota varenia podľa normy by nemala prekročiť 75st.
    Vo výhode sú tý ktorý majú kuch.robotické stroje.Mäso musí byť takpovediac ako blato.Malo by sa miešať z veľmi studenou vodou
    dokonca v mäsovýrobách sa aj šunka mieša pomocou šupinového
    ľadu teplota miešaného diela by nemala prekročiť 12až15 st.C.
    Ďakujem ti za tvoje milé slová rád ti poradím aj v budúcnosti,ale už zo
    zahraničia.Prajem ti len všetko dobré




  • mesiar50, 17. marca 2013 o 10:25
    @radost
    Považujem ťa za veľmi príjemného a dobrého človeka.
    Človeka z veľkým Č.
    Prajem ti krásny nedeľný deň


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 10:29
    @pachola
    Keď v tom máš nejakú tú prax bude to pre teba ľahká záležitosť.
    Vďaka


  • duschko, 17. marca 2013 o 12:45
    Sunka od masiara je uzasna. Velmi vydareny recept a postup. V diskusiach sa v prevaznej miere ludia zapodievali rychlosolou. Uz menej teplotou varenie, ktora je podla mna velmi dolezita. Pre tych ktori nemaju teplomer este to nemusi byt tragedia. Treba len davat pozor a castejsie sa pozerat do hrnca v ktorom sa sunka vari. Teplota ktoru popisuje masiar sa dosiahne aj bez teplomeru tak, ked sa zacinaju zo dna hrca vytvarat bublinky a zacnu stupat hore. Pri dodrzani tohto postupu sa dosiahne ozaj velmi pekna farba uvareneho produktu. S teplomerom je to jednoduksie. Uvarenu sunku posypem paprikou sladkou a palivou v pomere 3:1. Zabalim do folie a sup chladnicky.


  • radox1, 17. marca 2013 o 13:07
    super tip.


  • iva63, 17. marca 2013 o 13:57
    všetko už bolo horevyššie povedané, nebudem sa opakovať!!! veľmi pekne ďakujem za tento úžasný recept...srdečná vďaka, že sa delíš s nami všetkými aj o svoje znalosti a skúsenosti!!!


  • sonulienka, 17. marca 2013 o 15:15
    A neprišiel by si aj k nám spraviť 1******


  • aroooo, 17. marca 2013 o 20:11
    Šunkovar som si kúpila v zásiel.obchode Orion a asi pred rokom som spravila. Bolo to bez spojky, pokrájané ako ty, pár ks na tenké, dlhšie, ktoré v recepte písali pár krát prejsť v mlynčeku bez nožov a mriežky. Ja som to len hnietila ručne, až to bolo mazľavé.Výsledok bol ohromný, chuťovo veľmi dobrý,susedy pochválili.Pred sviatkami chcem spraviť, rozmýšľam pridať trochu rozdrveného čier.korenia a na malé ks pokrájanej trochu kápie, veď nemá to dlhú trvanlivosť, tak by tam nemala narobiť váčšiu šarapatu, aký máš na to názor?


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 21:32
    @duschko
    Teplomer ktorý používam v tomto recepte som dostal od kolegu z BA Ktory ma ucil robit nové výrobky
    Je to špecialny vpichový teplomer ktorým sa meria teplota v jadre výrobku.Stačí hocijaký teplomer na
    meranie teploty vody.Ďakujem ti za pekný komentár


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 21:34
    @radox1
    Ďakujem ti radox


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 22:26
    @aroooo
    Si šikulka vela ludí nevie spraviť šunku.
    Preto som dal tento.recept na varechu aby ludia videli že sa to dá aj doma.Kápiu sme používali sušenú,ale žiadne zmeny tam by nemali od nej v tom výrobku byť.
    Len či to nepustí farbu do výrobku ako som písal horevyššie v mesovýrobe sme používali sušenú.
    Ale z niekým diskutujem o tejto problematike pri
    mojej sekanej.Neboj nespraví to vo výrobku žiadnu šarapatu.ahoj


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 22:37
    @aroooo
    Píšeš správne dá sa to robiť aj pomocou mlynčeka.
    Nadrobno posekanou kápia pasuje
    To čierne korenie neviem.Mieša sa skor do suchých
    výrobkov.Do.mekkých salám,sekanej pasuje kápia
    a aj syr.Do šunky by som.korenie nedával potlačilo
    by tú špecifickú chuť šunky.Práškový cukor
    aplikujem preto resp.aby zvýraznilo chuť šunky
    pa


  • mracik9, 17. marca 2013 o 22:39
    No potom všetkom čo som tu prečítala už niet čo dodať ,ďakujem velmi,určite vyskúšam,super recept ako vždy


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 22:45
    @iva63
    Ďakujem ti za pekný komentár.Rád sa podelím a poradím aj v budúcnosti .Nemáš čo ďakovať rado sa stalo


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 22:51
    @sonulienka
    A prídeš pre mňa do holandska? Iba 1500km.
    Neviem či by to tu privítali z nadšením priletel som sem len dnes.
    Takže ti posielam pozdrav z NL


  • mesiar50, 17. marca 2013 o 22:54
    @mracik9
    Srdečná vďaka mrácik


  • aroooo, 17. marca 2013 o 23:00
    Ďakujem za rady, to korenie som myslela nejakých 10 ks v mažiari rozpučiť a tá kápia /paprika/ aby to trochu prevoňala, ale ako som písala bez všetkého, len s trochou rýchlosoly to bolo vynikoš, ahoj


  • irenaw, 18. marca 2013 o 12:26
    už týždeň špekulujem ako to spravím, keď mám jeden šunkovar a na Veľkú noc by sa aj dve šunky zišli. tlačenkové sáčky mi pritom čušia na polici ;-). do morčacej niekedy dávam cesnak a mčk, ale muškátový oriešok som netušila, jedna bude taká, už sa teším. ďakujem za návod aj všetky rady v komentároch.


  • mesiar50, 18. marca 2013 o 17:28
    @Irenaw
    Do šunky by som dal iba čo som použil v mojom recepte.Ak chceš vedieť aké korenie obsahuje
    šunková saláma tak píšem:
    muškátový oriešok,cesnak,čierne korenie mleté,
    a hrubá múka.Tieto koreniny sa miešajú do spojky.
    a následne sa premiešajú z vložkou(kocky mesa)
    Samozrejme písal som to len tak pre informáciu
    Ludskej fantázii sa medze nekladú.Ozaj neni čo ďakovať.Rád som pomohol


  • medovnicek, 18. marca 2013 o 18:10
    veľmi ti ďakujem za tento recept, kedysi dávno mala doma mamka formu na šunku, ale neviem kde sa podela, tak mi tento tvoj recept prišiel veľmi vhod


  • mesiar50, 18. marca 2013 o 19:03
    @medovnicek
    Nemáš čo ďakovať.Potešenie je na mojej strane.Vďaka medovnicek


  • evanaaa, 18. marca 2013 o 22:42
    @mesiar50 , aj keď sa to zdá jednoduché, iste záleží na postupea nemusí sa ani podariť, čo ma trochu odrádza. U mňa bol problém, ak by som robila, s udržaním teploty, ale je tu o tom dosť komentárov a rád, ako na to, Ja mám teplomer s ihlicou, ktorým sa meria teplota mäsa v rúre, dal by sa ten použiť? Alebo ten zavárací? Ja aj pri zaváraní mám problém ako udržať teplotu napr. na 80°C, aby mi nestúpala pri dlhšom varení a zostala na tých potrebných stupňoch. No, ale všetko je risk a treba skúsiť, som ale receptu a návodu rada. (Kedysi sme robili " mortadelu, bola taká móda jeden čas, ale tá bola asi jednoduchšia).


  • mesiar50, 18. marca 2013 o 22:59
    @evanaaa
    V tomto recepte pouzivam tiez ihlicovy u nas sa to vola
    vpichovy ale je to jedno natom nezalezi.Samozrejme
    da sa pouzit hocijaky na meranie teploty vody.Ked tak var to vo vacsej nadobe ked ti pojde voda vyssie ako ma byt dolejes tam studenu.Vlastne tym si
    to reguluj.Zvladnes to ako som pisal tam je najdolezitejsie to poriadne vymiesat.Miesa resp.hnieti
    sa to dotial pokial sa to nelepi ako blato.
    Prajem ti vsetko dobre pozdravujem z NL.


  • klaudia968, 19. marca 2013 o 08:59
    ďakujem za recept, určite vyskúšam


  • irenaw, 19. marca 2013 o 09:33
    skúsim teda aj šunkovú salámu. už som ju roky nejedla, ale na moju sa teším. či vlastne tvoju ;-)


  • ethanel, 19. marca 2013 o 18:16
    Ja som vzdy vravel odbornik je odbornik, neviem ci ju dokazem spravit aj ja ale pokusim sa , tato vyzera vynikajuco. Musim si najblizsie na SK kupit par veci, tu v Uk sa zhanaju tazko. Inac dostat sa na koniec tou kopou komentrov :) no ani sa necudujem.


  • mesiar50, 19. marca 2013 o 20:04
    @ethanel
    Som vemi rád,že sa mi prihovára expert z gastronomickej oblasti.Tvoje recepty poznám sú naozaj skvelé.Zvládneš tú šunku aj ty nemáš čo pochybovať.Preto som vyhútal aj tú spojku k tej vložke
    aby aj menej skúseny to hravo zvládli.Spojka resp.prát
    figuruje vo výrobkoch takpovediac ako lepidlo.No komentárov tu mám naozaj dosť,ale iba preto,že sa snažím odpísať každému a niektorým aj 2x.
    Ďakujem ti ethanel.


  • mesiar50, 19. marca 2013 o 20:21
    @klaudia968
    Ja ďakujem.Prajem ti pekný večer


  • tatranka, 20. marca 2013 o 17:25
    Ani si nepamätám,aby bolo toľkoto krásnych a kladných komentárikov k receptu.Svedčí to o niečom.Recept je ohromne spracovaný,podaný odborníkom na mäsko a to je záruka.
    Mám šunkovar,ale práve naopak,ma láka práve urobiť a vyskúšať šunku do rukávnika.
    Tvoj výsledok je vábivý,krásny.Ďakujem za recept.Už je v KK.


  • mesiar50, 20. marca 2013 o 19:41
    @tatranka
    Naozaj si vážim tvoje slová tatranka.Potešila si ma.
    Mám aj ja formu na šunku strunovú,ale týmto receptom
    som chcel pomoct tým ktorú tú formu nemajú.
    Ale aj v takej strunovej forme sa dajú robiť rozne špeciality napr.varená plnená bočikováro roláda
    robieval som ju viackrát.Chcel som vám ju ponúknuť k velkonočným sviatkom,ale som to už nestihol.Možno o dva mesiace keď sa vrátim na sk.Ďakujem ti za pekné
    slová.Pozdravujem z Nederlandu


  • izabella929, 23. marca 2013 o 09:41
    @mesiar50..ahoj ček, rýchlo mi napíš, či sa môže robiť šunku bez rýchlosoli, iba s obyčajnou soľou....ďakujem pekne za odpoveď...


  • angast, 23. marca 2013 o 10:06
    @izabella929
    neviem či ma massiar pustený PC, ale ak ti ja môžem poradiť, keď chceš mať peknú ružovu šunku , musíš tam tu rýchlosol dať!!!
    Skúšal som aj bez rýchlosoli . ale bolo to tmavošedé, ako keď hovädzinu vytiahneš z polievky.


  • mesiar50, 23. marca 2013 o 10:12
    @Izabella929
    Rýchlosol sa musí použiť .
    Ako dobre písal angast výrobky miešané obyčajnou solou po uvarení zošednú


  • angast, 23. marca 2013 o 10:23
    @mesiar
    prepáč, že sa ti montujem do tvojho receptu ,ale nevedel som či si zapnutý a bolo to strašne súrne.


  • mesiar50, 23. marca 2013 o 10:32
    @Izabella929
    Vrátim sa k tej rýchlosoli.Ako som písal už niekomu
    bez tochto vyfarbovača a konzervanta sa mesovýroby
    nezaobýdu.Mesové výrobky ktoré sú po tepelnom opracovaní ružové bez pardonu obsahujú dusitan.Nechcem ju ,,ospevovať",ale určite vela ludí nevie,že
    na mesových výrobkoch resp.na ich obaloch sú vyznačené ako(konzervant napr.pod E 250 atď.
    Ak tam nenamiešaš tú rýchlosol dopadla by ti ako moj
    pečeňový syr,ale ja som tú rýchlosol tam nemiešal zámerne a v tom recepte to aj píšem.xxx E -čok majú tendenciu na sklony ku karcinogénom.Ja sa toho povedzme nebojím keďže z rýchlosolou pracujem
    od roku 1980.A som tu ešte ako vidíte
    Prajem ti pekný víkend milá izabella




  • mesiar50, 23. marca 2013 o 10:36
    @angast
    Vďaka :-)


  • mesiar50, 23. marca 2013 o 10:44
    @angast
    Nemám ti čo prepáčiť.Bol som pri tablete len náhodou
    Akurát sa chystám odcestovať do Eidhovenu.Vidím,že
    sa rozumieš k mesu.Máš moju doveru.Nevidím v tom
    žiadny problém aby si nemohol radiť niekomu v mojom
    recepte.Aj ja sa učím aj od teba a aj od ostatných.
    Prajem ti pekný deň


  • angast, 23. marca 2013 o 13:04
    šťastnú cestu !


  • izabella929, 29. marca 2013 o 09:04
    @mesiar50.. ďakujem pekne za skvelý recept, šunka sa vydarila a je veľmi chutná.-))


  • mesiar50, 29. marca 2013 o 19:05
    @izabella929
    Vedel som,že si šikovná kuchárka a gazdinka.Som velmi rád,že si medzi prvými kto recept odskúšal.
    Dnes som mal v práci ťažký deň,ale ty si ma potešila.
    Nemáš čo ďakovať.Takže potešenie je na mojej strane.
    Pozdravujem z Nederland a prajem Tebe a tiež aj tvojej
    rodine krásne a veselé velkonočné sviatky


  • njdevil, 29. marca 2013 o 19:19
    mesiar%0, konecne tu mame fachovca ako sa patri, chvalit ta uz nebudem, lebo varechaci to urobili za mna a na krajsie slova uz neviem prist, ostava mi iba OMG ( o my God ). Vdaka tvojmu receptu mozem konkurovat mojej polovicke, nakolko on vari sunku v sunkovaci, ale ja ho dobehem tou tvojou:-), uvidime, ako mu spadne sanka...dalo by sa to to maso nahradit aj hydinou? POzehnanu Velkonocne sviatky!!!


  • mesiar50, 29. marca 2013 o 19:43
    @njdevil
    Zdravím ťa @njdevil .Šunku možeš spraviť okrem bravčového mesa aj z mesa:
    Morčacie meso//Hovedzie meso//kuracie resp.hydinové.meso//Po pridaní korenín do spojky sa
    stane vlastne saláma.Technologický postup pri
    výrobe je rovnaký ako pri tomto recepte.
    Ďakujem ti za milé slová.Ak budeš mať nejaké nejasnosti možeš napísať aj na tajné správy.Tiež ti
    prajem pekné a veselé velkonočné sviatky


  • njdevil, 29. marca 2013 o 19:50
    @mesiar50 , dakujem urcite vyskusam, zajtra si skocim pre hydinu na farmu ( zive sliepocky, oni mi na pockanie urobia tu spinavu pracu, ja sa zivych sliepok bojim, hlavne ked na mna kukaju tak nablblo tym jednym okm :-) ) a potom to hodim staremu do udiarne, ten ju teraz zhavi den i noc...poslem spravu, ste raz dakujem!


  • njdevil, 29. marca 2013 o 19:55
    @masiar50 , zabudla som...ta misa pod tou sunkou je krasna!!!


  • mesiar50, 29. marca 2013 o 20:28
    @njdevil
    Čo údite pácované sliepky ?Dobrá delikatesa.Sliepok sa nebojím skorej toho čistenia,ale iste ti nemusím
    hovoriť,že šunka sa má robiť z kuracieho meska.
    Zo staršieho slepačieho mesa by bola šunka suchá
    a tvrdá.Prepáč neviem či si teraz rozumieme.Tú misu som dostal pred 28 r.keď som sa ženil.Naozaj nemáš čo
    ďakovať rád ti pomožem aj v budúcnost


  • njdevil, 29. marca 2013 o 20:55
    @mesiar , ten moj udi vsetko, co mu nutecie:-), momentalne udi pacovane morcacie stehna, vecer bude robit klobasky, bez papriky pre poliakov a pre mna csabajku stiplavu, sunka je este v pace tiez. Ano, bude to kuracie masko na sunku...


  • mesiar50, 29. marca 2013 o 21:06
    @njdevil
    Narobila si mi chúťky.Žasnem aký ste šikovný.Poklona
    tvojmu mužovi dobrý majster údič sa hladá v dnešnej dobe dosť ťažko.


  • irenaw, 2. apríla 2013 o 09:52
    napísala by som, že to bola jedna báseň, ale šunky boli dve, takže dve básne ;-). zmizli, len sa zaprášilo, vďaka


  • mesiar50, 2. apríla 2013 o 19:12
    @irenaw
    Som rád,že sa ti šunka vydarila a ďakujem za odskúšanie receptu.Si naozaj šikovná.
    Prajem ti pekný večer


  • 3sandra3, 13. apríla 2013 o 22:23
    no super... tak skúšam aj ja




  • mesiar50, 14. apríla 2013 o 14:26
    Učíš sa velmi rýchlo.Pá


  • mracik9, 19. apríla 2013 o 09:13
    mesiar50,čítam to dookola a nejako mám strach že sa nepodarí,ale už som sa rozhodla,idem nato :))


  • mesiar50, 19. apríla 2013 o 19:01
    @mracik9
    Tam je fígel v tom miešaní.Musí to dobre lepiť preto sa to mieša tak dlho.Neboj zvládneš to.Ak by si mala nejaké nejasnosti napíš na TS.Držím palec.
    Pekný večer ti prajem


  • mesiar50, 5. mája 2013 o 16:20




  • mesiar50, 17. mája 2013 o 13:47




  • eviana, 2. novembra 2013 o 20:47
    @mesiar50 , obrovské ďakujem za tento recept Lacko, som Ti nesmierne zaň vďačná... tak už presne viem, čo som robila zle, takže skúsim to presne podľa Teba a možno sa tiež vykašlem na formu a spravím do tlačenkového sáčku. Určite Ti dám vedieť ako som, resp. moja šunka dopadla :) ... ešte raz ĎAKUJEM :)


  • mesiar50, 6. novembra 2013 o 23:13
    @eviana
    Naozaj nemáš čo ďakovať.Ja ďakujem,že ťa recept zaujal.Maj sa pekne Evka.pa pa


  • fiby, 12. februára 2014 o 19:51
    @mesiar50 , chcem sa opýtať keby som to chcela robiť z údeného mäsa?


  • mesiar50, 12. februára 2014 o 22:51
    @fiby
    Z údeného masa sa nedá spraviť spojivo(prát)
    Údené masá sa vkladajú do foriem vacsinou v jednom kuse a tak sa varia.Povedzme kombinácia údeného masa a surovej spojky či už z hovadzieho,alebo bravčového masa nie je vylúčená.Takže moja odpoveď je nie.Výrobok by nebol súdržný.Prajem ti všetko dobré.



  • tatranka, 29. marca 2014 o 08:52
    Chcela som sa ti Lacko ozvať,lebo pri hladaní receptov na tlačienku mi nabehol aj tvoj recept.Keďže som ho pred tým nezachytila,dnes sa do neho púšťam.Viem,že je od odborníka.Len by som si urobila morčaciu šunku.Dúfam,že pri pokynoch ktoré dávaš v recepte sa mi podarí.
    Dostať sa na koniec tvojich komentov,mi to dalo zabrať.A ani sa nedivím.Ja budem robiť v šunkovare.Mám ho už roky a preto ho zase dávam do chodu.


  • mesiar50, 29. marca 2014 o 18:11
    Pekne ťa zdravím Martuška.Takýmto sposobom som robil hovadziu šunku a aj kuraciu.Z morčacieho masa sa ti musí vydariť tiež.Som rád,že ťa recept zaujal.Ďakujem ti a prajem ti z NL pekný víkend.


  • daguska, 9. apríla 2014 o 10:22
    Recept je nesporne zaujimavy,chystame sa ho so svagrom vyskusat,masko uz caka v chladnicke,mna by len zaujimalo,aky vyznam ma prepichovanie vrecuska,urobime zle ak tento krok vynechame?Dakujem.


  • mesiar50, 9. apríla 2014 o 20:57
    @daguska
    Tá šťava v tom sáčku je zbytočne.Neovplivní to nijak súdržnosť výrobku a ani chuť.Po celkovom vychladnutí bude na spodku sáčku redšia želatina.Ja som túto šunku krájal cca.2 hodiny po uvarení keďže som už na nasledujúci deň cestoval do zahraničia.Ty ju prosím nechaj postáť v chladničke aspoň 12h.Keď ten krok vynecháš nestane sa nič,ale výrobok musí byť riadne vychladený a až potom može poputovať do chladničky.Keď bude aj hodinu v studenej vode a dokonca aj viac nič sa nestane.Som rád,že ťa recept zaujal.Ďakujem a prajem ti všetko dobré.


  • daguska, 9. apríla 2014 o 21:32
    Dakujem,@mesiar50 , za odpoved,sunka zatial uspesne chladne u svagra. Tak uvidime zajtra.Som zvedava.


  • daguska, 11. apríla 2014 o 01:03
    @mesiar50 -sunka vychladnuta,odpocinuta,ochutnali sme a naozaj je velmi chutna.Akurat je trochu hrbolata,mali sme aj vrecusko s mensim priemerom,ale s vysledkom sme velmi spokojni.Sunka je celistva,peknej farby,prijemnej chuti.Dakujeme.Hlavne vieme,co jeme.


  • kukulienka71, 11. apríla 2014 o 10:59
    Perfektná práca,@mesiar50 ! odborník sa nezaprie,pekný deň ti želám!


  • mesiar50, 12. apríla 2014 o 17:13
    @daguska
    Ste bezpochyby šikovný.Nemáš čo ďakovať som potešený,že sa vám šunka vydarila a chutí.Ja ďakujem za odskúšanie receptu.Želám vám pekný víkend


  • mesiar50, 12. apríla 2014 o 17:20
    @kukulienka71
    Srdečná vďaka @kukulienka71 .Želám ti krásny víkend a pozdravujem aj mojho kolegu.


  • elysa, 15. apríla 2014 o 18:24
    @mesiar50 môj muž si vybral tvoj recept a ja som si dnes na nej pochutnala :), ani som netušila, že je taký šikovný:), postupoval podľa Tvojho receptu, len z varením si nechal poradiť, robil ju v rúre, šunka je výborná, a dúfam, že nebola naposledy, pekný deň Ti prajem a príjemné sviatky...


  • mesiar50, 17. apríla 2014 o 18:23
    @elysa
    Sunka je krajsia ako moja.Mas naozaj sikovneho muza.Dakujem za prianie a vdaka aj za odskusanie rceptu.Tiez vam zelam vesele velkonocne sviatky.


  • mesiar50, 6. júla 2014 o 07:27
    @njdevil
    Pisala si mi na TS no neviem ti tam odpisat,kedze mi tajne spravy nefunguju.Sunka sa moze plnit vlastne do vsetkych druhov umelych criev.A to kolagenove jedle,kolagenove nejedle,polyamidove ,pergamenove,celofanove a celulozove resp.papierove.Creva ktore som menoval sa musia pred plnenim diela vlozit do vlaznej vody aby zvlacneli.Kolagenove a papierove creva sa musia narazat resp.plnit obzvlast opatrne aby sa neroztrhli,ale aj tak by sa mali narazat na pevno,kedze vyrobok musi byt celistvy.(ked nemame na to potrebne naradie mozeme si pomoct s nejakou flasou,pripadne pastou)Vsetky makke masove vyrobky sa varia do 75 st C. Nedodrzanim tejto teploty ,obaly mozu prasknut resp.vyrobok sa stava suchsim.Budes mat nejaky problem,alebo otazku kludne mi napis do mojich receptov.Srdecne ta pozdravujem.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist