Varená šunka fotorecept

mesiar50Mesiar50, 53 ročný muž, Šahy, 16. marca 2013 9:27
Ďalšie jeho recepty »

Varená šunka  (fotorecept)Foto: mesiar50

Sľúbil som niektorým varecháčkam medzi inými aj martamm,tothka a bubaya že skúsim spraviť veľkonočnú šunku do umelého obalu, keďže veľa ľudí nemá formu na varenie šunky. Keď ste zvedaví ako som to robil sledujte ma v akcii prosím.

30-40
porcií
50 min
príprava
90 min
na 72-75 °C

Suroviny

Mäso na šunku:
900 g alebo kuracie, morčacie
100 ml pri miešaní mäsa na šunku (KOCKY)
1 ČL
20 g
Spojka (mäso posekané na jemno):
200 g
4 g
1 PL
1/2 ČL

Postup prípravy

  1. 1

    Meso som pokrájal na kocky cca.2-3 cm.

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridaním ingrediencií som miešal šunku asi 20 minút striedavo raz mixérom a potom som pretláčal mäso medzi prstami resp.som ho vyhnietil.

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vymiešaní bielkoviny z mäsa musí byť mäso lepivé ako blato viď kraje nádoby Toto som dosiahol po cca.20-25 minútovom hnietení.

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ĎALEJ SOM SI POSEKAL mäso na (spojku)

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na obrázku vidíte už hotovú spojku

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Túto spojku som pomiešal z kockami mäsa určené na samotnú ŠUNKU. Je potrebné to premiešať dôkladne, ale už iba toľko aby sa spojka premiešala z kockami mäsa.Takto sa vlastne v mäso výrobách robí šunkový salám

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto premiešané mäso si dáme uležať do chladničky v mojom prípade to bolo cca.13-14h,ale vy ho nechajte 24 h. Aspoň raz ho premiešajte len tak varechou.Potom znovu prikryte a späť do chladničky nech zrie.

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Spravil som si cievku na uviazanie umelého čreva.Následne som ju namočil do vody aby sa mi z CERUZKY ktorú som použil nešmýkal motúz dole

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naplníme umelý obalPevne uchopíme koniec umelého čreva(papiera,rukáva) aj z koncom špagáta a prehadzujeme popod tlačenku potom spravýme uzol a trhnutím zatiahneme takto to spravíme aj 10x.

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na jemné potlačenie musí byť ako dobre nafúkaná lopta.

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mäso vložíme do nádoby asi z 50 st.C vodou a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do 75 st.C.V mojom prípade sa teplota pohybovala od 72 st.C-75 st.C Śunku som varil 1h 30 minút( 1h a 30 min)

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po uplynutí tohto času som dal šunku do silne studenej vode a chladil som ju asi 20 min. Po vybratí z vody som PREPICHOL SÁČOK ABY ŠŤAVA VYTIEKLA Nepoužíval som žiadne zahusťovače ktoré sa pri výrobe šuniek aplikujú takže šťava tam bola. Šunku dáme na chladné miesto vychladnúť a až potom do chladničky 5 st.C. Konzumuje sa resp.mala by sa krájať až po 10-12 hodinách PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

    Varená šunka  (fotorecept) - obrázok 12
ohodnoť recept:
Hlasovalo 8 ľudí (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist