Vlašák

kimlo - fotkakimlo, 3. mája 2011
Vlašák
Foto: kimlo

Kto by ho nepoznal... hlavný artikel všetkých bufetov a lahôdok... jedlo študentských prestávok, robotníckych desiat, či ponuka každej studenej kuchyne... receptov je veľa aj Zobraziť celý popisKto by ho nepoznal... hlavný artikel všetkých bufetov a lahôdok... jedlo študentských prestávok, robotníckych desiat, či ponuka každej studenej kuchyne... receptov je veľa aj tu na Vareche, ja mám však už roky jeden osvedčený, a naozaj veľmi chutný.

10
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

500 g
250 g alebo šunková saláma
3 ks
50 g
5 g
1/2 štamprlíka
1 KL
2 PL
1 KL
1/2 KL
 trocha
240 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a pretlačíme na hranolčeky. Šunku nakrájame na rezance, pridáme k zemiakom, pridáme hrášok, nakrájané uhorky, okoreníme, osolíme, prídáme horčicu a zamiešame.

    Vlašák - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme majonézu, v troche nálevu z uhoriek rozmiešame cukor, ocot a worchester, nalejeme do šalátu a všetko dobre zamiešame. Dáme odstáť do chladničky aspoň na pár hodín...

    Vlašák - obrázok 2
  3. 3

    Výsledok stojí za to. Použijeme ako bežný vlašák na konzum s čerstvými rožkami...

    Vlašák - obrázok 3
  4. 4

    ...alebo ako úhľadne upravené pohostenie na príležitostnú oslavu..

    Vlašák - obrázok 4

Diskusia k receptu

jody
Paráda! Pekná spomienka. Len my sme dávali aj koreňovú zeleninu.
janazjarku
Ty očuj však vyzerá ako "kupenský" :-) presne tento robila moja nebohá mamka a slúžil aj ako základ na "ruské" vajká ! Ukladám, lebo mamka mi odišla aj s receptom v hlave a ty si mi ho pripomenul :-) ukladám k tvojej treske a k môjmu vajíčkovému :-)
janger
Mnamiii,...a aj ten slovensky rozok by som si veru dala :-)!!!!
sovka62
A vieš, že ten vlašák z lahôdok zmizol? Všade len francúzsky, lahôdkový, pochúťkový, všetko bez zemiakov, ale ja milujem práve ten pravý zemiakový, tak ako si ho pridal. Tak si ho teda aj ja robievam doma, skoro úplne rovnako ty.
ernest
Študentské časi su už preč aj tie poctivé vlašáky či tresky ,dnes už nemajú tú chut ako kedysi ,dúfam že tento je ten pravý.KK
hubata
- "Prosím si desať deka tresknúť na tanier, dve pečivá a jednu veľkú kofolu!"..............
veru tak znela moja objednávka keď sme sa s kamoškou zakecali v dlhočiznej rade v bratislavskom Tempe a predavačka ma prekvapila otázkou "prosíííím ...."
Na stojáka sme jedli šaláty v Tempe alebo v Perle, v hocijakej Rybe, prípadne v Mliečnom bare na korze ako študenti v Bratislave. A bol veľký výber: treska, vajíčkový, vlašský, bulharský, syrový, papuľový, ščiplavý feferónový, rybací, francúzsky...... ruské vajcia, henry vajce, šunka v aspiku. Ďakujem a ukladááám !!!!
evanaaa
Ja robievam podobný šalát ako ty, volám ho lahôdkový, ale nedávam zemiaky ( tie dám, keď robím zemiakový k rybe a pod.), len ako spomínam, zemiaky nedávam, ale mrkvu a vajíčko, niekedy na rezančeky tvrdý syr - eidam, nie vždy. Tiež je dobrý s rožkom.
sjuz
tak toto ukladám:), pre manžela. Domáci je predsa len domáci:)
marcy
robievam ako Ty,odľahčím kyslou smotanou ( pol na pol ) a servírujem na ľadovošalátovom liste....švagrina pridáva aj kukuricu,ja nie :)
kimika
mňam, vlašský šalát vo mne evokuje študentské časy :) ale iste nebol taký dobrý ako tvoj :) ukladám do KK!!!
kuchticka
Tento salat je nezapomenutelny, najma pre starsiu generaciu, co poznala pravy VLASSKY. Tiez robievam.
kuchticka
@janger , taketo rozky si upecies velmi rychlo doma a za chvilu. ja som ich robila vcera. Su dobre a hodia sa prikusovat k urcitym jedlam alebo na ranajky. Skus!.
abdul
Ách, na Avione ( keď ešte autobusy tam stáli ) v bufete, čo som sa ho len natiskal. Dve pollitrové kofoly a v Nitre cikpauza. :-)))
viedra
mnaam tento šalatik robievam často sem tam dam namiesto zemiakov cectovinku
lucylee
Robila som ho na večeru manželovi, ale mám pár poznámok. šunka je slaná, majolka je slaná, worcester je slaný, uhorky sú slané, horčica je slaná, takže žiadnu ďalšiu soľ tam netreba. V náleve z uhoriek je aj soľ aj cukor, aj ocot, tak isto by som tam ďalšiu soľ, cukor a ocot nedávala.
Ja som robila z polovičnej dávky a vyšli tak 3 porcie, takže 10 porcií je tiež prehnané číslo.
kimlo
Počet porcií je len orientačný, z uvedeného množstva vznikne niečo vyše 1kg šalátu, počítal som 100g na porciu. A použil som neslanú šunku, majolku, worchester aj horčicu.
1x radost
frona
starý dobrý vlašáčik.... kde sú tie časy???, Mávali dobrý v TT na Evanjelickom dome, ale teraz je tam Tatrabanka a v tom druhom bufete, za rohom, vlašák nemávajú. Inde je hnusný, niekedy sa ani nedá zjesť...napr. z Kauflandu. Vyzerá síce lákavo,aj som sa dala pár krát oklamať a kúpila som, ale fuj.... miesto uhoriek cukina(tvrdá) a chuť neporovnateľná s vlašským šalátikom pravým. Tiež si robím doma podobne ako ty, len nedávam worčester. Ale skúsim
duschko
Kimlo, tento tvoj vlasak ma vratil o niekolko desatroci spat. Som rad, ze cez recept som si pripomenul tie casy. Vyborny a dodnes velmi oblubeny salatik. Ukladam do MKK
julica
Vlašák si z času na čas doprajem po nejakom športe ako rýchlu záchranu, je to fakt tuková bomba. a @kimlo , lucylee má pravdu, v každej šunke je veľa soli, rovnako v majonéze, o horčici ani nehovoriac :)
amazonka29
..pri vlašáku sa mi vždy vybavý detstvo,kedy so mnou ocino chodieval na kontroly k lekárovy a cestou späť na stanicu sme sa na vlašák stavily vždy v bufete-mňam bodol by aj teraz s čerstvým pečivom,narobil si mi normálne chute-ale samej pre seba je to škoda robiť,bude musieť počkať dokiaľ sa syn nevráti z prázdnin :o( No rozhodne ďakujem za recept a inšpiráciu,pridávam do KK
peter64
akurát hľadám niečo na pripravú niečoho k jedeniu na budúco týždňovú nočnú taže už som našiel a ukladám si do kk
marianne69
vcera som ho spravila na oslavu bol vyborny,chvalili a pytali recept:-)takze radim medzi stalice
sylviaxxl
Nedávno som robila podľa iného receptu,ale nič moc.Musím vyskúšať podľa tvojho receptíku.Pozdáva sa mi:)
afataga
no konecne nieco bez kecupu a kukurice, to je skoro zazrak :-) moze byt jedly :-)
kimlo
@grofik priznám sa že som sa už najedol za tie roky vlašáku na rôznych miestach a od rôznych výrobcov, ale ešte som žiadnom nenašiel kyslé ryby alebo jablká...asi preto že neboli silvestrovské... :-)
rea1
ach jo, mladé časy, po tréningu behom dolu Štefánikovou, na Kamennom vo vežiaku oproti TE-TA samke bol bufet otvorený do 22,00. takže oči stĺpkom od hladu, v bufáči na stojáka pol kila vlašského (príp. tresky), 7 rožkov k tomu a kým som po dunajskej dobehla k rodnej chladničke, hladom som nezhynula. vlašák, treska, Mliečny bar, Tempo, mladé roky ... kde ste, miláčikovia? :-))
tresku robievam ale doteraz ma nenapadlo spraviť doma vlašák. vyskúšam, zvedavosť nepustí.
outback
Kimlo tvoj šalát je úple originálny a pravý zo všetkých vlašských čo sú na vareche, takýto sa kedysi predával v lahôdkach. Mám ho uložený. Určite ho spravím čo najskôr, ja som tiež na šaláty, skúsim pridať jednu varenú mrkvu.
qaroh
Ja nemôžem pozerať tieto recepty, lebo potom musím utekať do chladničky a zaháňať hlad. Toto mi zasa pripomenulo detstvo a mladosť. Vlašák bol tuším vždy najlacnejší a aj keď som mal dosť peňazí, nedal som si paríž, ale vždy radšej vlašák. Raz som mal nejakú starú kuchárku a tam som našiel vlašák, bolo to niečo podobné ako tento recept, ale fakt tam bolo aj jablko a ja ho odvtedy dávam aj do zemiakového šalátu. A keď už mám zemiakového dosť a nikto ho už nechce, pridám trochu šunky a worčester a vlašák je hotový. Teraz mi však kolega z Malaciek povedal, že dávaju do majonézaku strúhanú surovú mrkvu, tak to skúsim.
joel
nedavno som prišiel zo zemiakovej brigády, ale sliniek mam plné ústa, jaj keby bol predo mnou...
havino
@kimlo , pri tomto jedle si človek musí povedať, ked musíš, tak musíš, nedá sa odolať, ako v tej reklame s fidorkou , nerobievala som vlašák, ani žiadny zemiakový so salámou, len bez zemiakov, šunkový, salámový, kapustový, ale je výborný, je to on, starý dobrý vlašák, majonéza domáca, nekupujem od vydaja a to je už nejaké číslo



roxor
Super recept ,niet nad šalaty,ktore sa predavali za socíka.Počuj a nemáš náhodov recept na bulharský,ktory predavali v lahôdkach.Dobre pasoval k parížskemu ale som ho nenašiel.Vďaka za pomoc.
kimlo
@roxor bohužiaľ, na bulharský nemám, ja som si vtedy k vlašáku dával feferónový so syrom, na ten recept mám, aj som ho párkrát robil.
roxor
Nuž čo ,možno sa nájde.Feferónový pasoval dobre k treske.Ten bulharský mal v sebe kúsky mäsa. Možno doma niečo vykúzlim a dám vediet,nejaký recept som našiel,takže musím vyprobovať a dám vedieť.
viera1
@roxor toto je identický bulharský šalát (prepočítaný),ako je v Receptúrach studenej kuchyne (3.vydanie).Len malá pripomienka:cibuľa sa nepraží,len sa nechá zosklovatieť a nálev sa povarí cca 10min a po vychladnutí spolu zmieša s mäsom atď. www.receptyonline.cz/recept--bulharsky-salat-s-veprovym-mase...

Tie receptury sa menili,ja si pamätám,že pôvodne to bolo hovädzie mäso a len teraz som sa dočítala:...zařazeno 8 receptur výrobků (salátů),jejichž účelem je zpracování surovin,kterých je čas od času nadbytek,nebo jde o národohospodářský zájem...
Tak sa nám normy menili :)
kucharka
Výborný! Jedla by som to na raňajky, obed aj večeru! Ďakujem za recept.


marianne
@kimlo každý raz si na Teba spomenieme s chválou pri tomto vlašáku, aj dnes, fakt výborný pomer surovín...dík
kimlo
@Marianne (25.6.2017 14:47)
Ďakujem za pochvalu, teší ma že Vám chutilo. :-)
malenik
Najlepší recept na Vlašák! Robila som ho a bol fakt super, ako kedysi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia