Varenie

Recept na ríteše

71eva - bez fotky71eva, 15. februára 2012

hľadám recept na slaný oškvarkový kysnutý koláč pod názvom
ríteš,

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Pokiaľ viem, ríteš, lebo réteš znamená v Honte a na Gemeri závin. Takže stačí spraviť kysnuté cesto, vyvaľkať natrieť škvarkami (možno ochutenými, napr, praženou cibuľou), zavinúť a upiecť. Alebo má byť nejaký špeciálny?
tothka
Moja mama voľakedy robievala ríteše so škvarkami tak, že ich zavinula do tenšieho závinu a zmotala ako slimáka a v takomto tvare ukladala na plech upiecť. Vtedy mi veľmi ten koláč nechutil, mala som predstavu, že kysnutý koláč musí byť len sladký, no dnes by som ho veru za ten makovník kľudne vymenila.
izabella929
U nás na juhu sa tiež robí rítes ..čiže závin, ale z lístkového cesta, alebo zo sadlového cesta..a plnka je z týchto surovín: 25dg.pomleté škvarky,50dg.tvaroh,3 žltka,1dl.smotany,4 lyžice pšeničná krupica..všetky suroviny zmiešať,pridať soľ a mleté čierne korenie..uložiť na plát lístkového,sadlového cesta, zvinúť, potrieť vajcom a upiecť..
evanaaa
Ja si zasa pamätám, ža u nás ríteš bola štrudla, ale tá pravá, nie lístkové, ale ťahané cesto. Nie je to z maďarčiny prebraté?
izabella929
@evanaaa ano, je to prebraté z maďarčiny..ibaže v Maďarsku rétes znamená štrúdlu a formu závin oni nepoužívajú..plnené a stočené cestá volajú rétes..dnes som bola na ich stránke a videla som dokonca kapustové fliačky zabalené do lístkového cesta ako rétes...
hubata
Inak ja to poznám aj ako závin, ale to poznám aj ako béleš: obyčajné kysnuté cesto a navrch na drobnejšie nakrájané oškvarky, medzi to sa môže dať bryndza, tvaroh, pokvapkať smotanou. Niekto dáva kôpor, niekto cibuľku, červenú papriku ........
jarunka
Ja si tiez tak pamatam, ze reites bola strudla ta prava tahana. Je to z madarciny prebrane na juznom slovensku.
porzellanka
Moja mama robi ritese z normalneho kysnuteho cesta. Rozvalka ho, pomasti, posype oskvarkami (drobnymi masovymi najlepsie), posoli. Stoci do zavinu a tento zavin pokraja na rezy. Potom rezy ulozi na plech ako osie hniezda - aby rezna strana bola hore a dolu. Mnam, hned by som si dala taky teply rites.
vikiza
Vyvolali ste mi spomienky z detstva, kedy oškvarkový ríteš nebol až taký obľúbený u nás detí, ale teraz som ho chcela "predstaviť" mojim vnukom, tiež im až tak nechutil, ale mne o to viac - žeby spomienky?
rea1
u nas sa tomu hovorilo oskvarkovi slimaci, pretoze retes bola tahana strudla plnena na sladko a zaviny boli bajgle ale tiez iba sladke. oskvarkove sa robili z kysnuteho cesta nie ako jeden velky stoceny zavin ale sa cesto rozdelilo na kusky, tie sa rozvalkali na "hady" velkosti +/- 25x10 cm, had sa pozdlzne naplnil nahrubo pomletymi oskvarkami a zasulal sa tak, ze vznikol jeden 20 - 30 cm dlhy sulanec. a sulanec sa zatocil na slimaka. na plechu sa slimaky nechali este podkysnut a upiekli sa.
niekedy sa robili taketo slimaky nie oskvarkove ale plnene dusenou, hodne okorenenou hlavkovou kapustou. kapustove slimaky.
soncya
Moja stará mama robila "ríteše" boli to klasické tukové štrúdle ťahané, stará mama ich dokázala vytiahnuť veľké ako jedálenský stôl. Plnila rôzne, hlavne mak + višne či čerešne, robila aj slané kapustové s praženou slaninkou. Nostalgia!!!
evanaaa
Ako vidím, čítam, tak ríteš bola pravá štrudla, a @rea1 to správne vystihla a rozdelila. Možno sa ten názov od tej štrudle - ríteša odvodil práve kvôli tomu, že aj tie ostatné ( záviny) boli zavinuté ako tá štrudla. No, neviem určite, nie som odborník, @jarunka spomína južné Slovensko ( ináč, mama bola z Vrábeľ,tam sa ujala maďarská kuchyňa). Aj @soncya má teda pravdu.
izabella929
@evanaaa máš pravdu, že réteš je pravá štrúdla...ale praví maďari aj plnku zabalenú do lístkového cesta volajú rétes...) nech sa to volá ako koľvek, je to výborný koláčik.-)
elian44
Áno aj otcova rodina, pochádzajúca zo Slovenského Komlósa hovorí ťahanej štrúdli rejteš:) ako malá som ho milovala.