Rôzne

Vinný kameň

majo51 - bez fotkymajo51, 11. decembra 2011

Dostal som kúpiť v Rakúsku Bio vinný kameň s práškom do pečiva. Máte s tým skúsenosti? Chcel by som ho použiť do lineckého pečiva.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Vínny kameň, alebo kyselina vínna sa používa do bielkov, z ktorých sa šľahá sneh. Prášok do pečiva sa zase používa na kyprenie cesta, takže by som to asi použila do nejakého liateho koláča, piškótového. Do lineckého pečiva prášok na pečenie nedávam.
tornadolue
V bežnom prášku do pečiva sa nachádzajú nejaké fosfáty alebo čo, takže tí, ktorí chcú alternatívu, kupujú prášok bez fosfátov a to je práve kombinácia vínneho kameňa, jedlej sódy a kukuričného škrobu. Použitie je presne také isté ako pri klasickom prášku do pečiva.
celeblith
nerobte paniku s tymi fosfatmi v prasku do peciva, vacsinou je tam hydrogenuhlicitan sodny (jedla soda- soda bikarbona), neviem ci som v niektorom nasla pyrofosforecnan sodny (co je sice v chemii fosfat, t.j. sol kyseliny fosforecnej), ale je povazovany za neskodny a kukuricny skrob, videla som aj taky s psenicnou mukou a v bio kypriacom prasku je vinny kamen, teda chemicky: hydrogenvinan draselny...a do lineckeho peciva moze ist zltok, ale recept s praskom do peciva som este nevidela :)