Obchody a ceny

Vanilkový cukor v roku 1980

michal81 - fotkamichal81, 26. decembra 2017

Zdravím,

vie niekto poradiť aká veľká gramáž sáčkov s vanilkovým cukrom sa používala v roku okolo 1980 ? Mám veľmi veľa receptov resp. kníh zo starých čias. Skôr narodení, predovšetkým pekári a kuchári z povolania by toto mohli vedieť .-). Dnes sa používajú gramáže predovšetkým 8g a 20g, ale ako to bolo predtým za sociku na Slovensku ? Predávali sa len 20g balenia vanilkového cukru alebo aj iné ?

Druhá otázka čo by ma zaujímalo ak niekto vie odpovedať, ako chutil vtedajší vanilkový cukor. Pretože dnes nieje vanilkový cukor každý rovnaký. Raz som našiel aj testy na internete od rôzných značiek, kde sa porovnávalo chuť a tiež zloženie - percentuálny podiel vanilky alebo extrahovaného chemicky čisteného vanilínu + v pomere s normálnym cukrom.

Ďakujem za odpovede.

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Vanilinový /umělá esence/ cukr a Vanilkový /s pravou vanilkou/ cukr je ten nejdražší cukr na planetě. Esence či pravá vanilka v něm mají minimální roli. Nepoužívám ani jedno, ani druhé z obchodu.
Nejlepší je udělat si svůj vlastní vanilkový cukr či extrakt:
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-vanilkovy-cukor-fotorece...

 varecha.pravda.sk/recepty/vanilkovy-cukor-fotorecept-/344...

 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-vanilkovy-extrakt/44825-...

 varecha.pravda.sk/recepty/vanilkovy-extrakt-fotorecept/30...

Pokud jde o gramáž vanilinového cukru před revolucí, byla menší, poloviční. Mám pocit, že ještě v totalitě přešli na "dvojité" balení vanilinového cukru. Přesný rok si nevybavím. Původní gramáž bude někde mezi 8 - 10 g.
Řiď se svojí chutí, tím, co je ti příjemné. Recept není dogma. Intuice a tvořivost je nám přirozeně daná, jen jí využívat. Když si uděláš svůj cukr, extrakt - vyhráváš na plné čáře!
Pak je ještě téma vanilkových lusků, které jsou v nabídce a prodeji. To je kapitola sama o sobě. Dej si do vyhledávače a projdi nabídky, texty. Např:
 www.vanilkove-lusky.cz/jak-nakupovat/jak-vybirat-vanilku/...

 tomichutna.cz/prava-vanilka-kde-koupit-a-cemu-se-vyhn...

Přeji šťastnou ruku!
haji
Vanilkový lusk zakoupený v ČR či SR v klasickém obchodě, řetězci je ta poslední třída kvality. Kamarádka si kupuje zásobu vanilkový lusků v Německu a říká, že je to kvalitou i velikostí nesrovnatelné. Nemám důvod jí nevěřit.
1x bubaya
bubaya
Pred rokom 89 sme o pravom vanilkovom cukre len čítali v starších kuchárskych knihách, a balenie bolo, ako hovorí Haji, malé. Hlavne si nekupuj hotový vanilkový cukor, v testoch dopadli všetky katastrofálne, obsah vanilky bol asi 100x nižší, najhoršie dopadol dr. Oetker. Urob si ho sama podľa receptu, bude to oveľa lepšie a chutnejšie a navyše lacnejšie. Zo 100 g vanilkových luskov urobíš cca 5 kg cukru. A na jedno pečenie, kde udávajú 1 balenie, dáš 8 g, to je taký priemer.
1x haji
sovka62
Pozerala som spôsob prípravy vanilkového cukru a len som sa čudovala. Také spôsoby prípravy som nikdy nevidela, ani o nich nepočula. Ja robím ako kedysi mama. Dobre tesniaca plechovica, dva lusky vanilky a zasypať práškovým cukrom. Ten o také dva týždne naozaj vonia vanilkovo. Keď z neho miniem si tretinu, dosypem do plna a takto pokračujem asi rok. Potom kúpim nové struky a staré vyhodím.
ubka
@Haji , perfektný príspevok,palec hore:-)
Nie som chemik,ale kedysi som kdesi zapocula,že vanilka sa nekamarati s alkoholom,mení svoju aromu, myslím,že to v niektorom komentári písala aj @sovka a preto som uprednostnila výrobu vanilkového cukru vložením vanilky do cukru krupica.Vanilku mám dovezenu z Mexika som veľmi spokojna s kvalitou.Na dno pohára som vložila 5ks rozrezanej vanilky a zasypala 1kg cukru krupica,po mesiaci som cukor vymenila za nový a ten mám stále vákuovo uzatvorený už pol roka,ak miniem pôvodne kilo potom zhodnotim,ako prevonal druhý.Vanilkovy cukor zvyknem pridať aj do pudingu,hoci kupujem vanilkový,predsa to dodá inú vôňu.
1x haji
ubka
@Sovka62 (27.12.2017 14:23)

Asi sme písali v rovnakom čase:-) spomínam si,že si tiež pochybovala o lúhovania v liehu a potom si vyhodila...ak si zle pamätám,prepac@sovka , nechce sa mi vyhľadávať spatne.
luss44
@Sovka62 (27.12.2017 14:23)

dávaš práškový cukor? Čítala som že ten zvykne stvrdnúť, ale nemám to vyskúšané tak sa pýtam. Inak robím ako Ty, len s kryštálovým. Struky rozrežem, zrniečka vyberiem a všetko zmiešam s cukrom, potom už len dosýpam.
rulik
naposledy keď bol v Lidli retro - týždeň tak bol vanilkový cukor balený po 20g
haji
@Ubka (27.12.2017 14:54)
Také nejsem chemik. Jen jsem vybrala pár odkazů tady z Varechy jak na cukr, tak na extrakt, pak ještě něco z jiných stránek. Jsem tím celkem nepolíbená. Ale ať hledám jak hledám, nenarazila jsem zatím na nic, co by ukazovalo na nesnášenlivost vanilkového lusku s alkoholem. Třeba se ohlásí někdo znalý věci. Víc lidí víc ví. Nejspíš se témata opakují. Ale to nevadí. Opakování je matka moudrosti.
michal81
No ved ano, videl som tie testy a viem ze drviva vacsina vanilkovych cukrov bola maximalny klam - zavadzanie zakaznikov (nepravdive udaje). Dokonca aj ten najkvalitnejsi co sa predaval vanilkovy cukor, napriek tomu ze obsahoval znacnu cast pomeru obsahu v baleni, tak sa jednalo len o vanilin a nie o vanilku ako taku. Vcera som si studoval na interenete pastovanie a fermentovanie vanilkovych strukov (plodov). Je to zlozity proces, rovnako ako pri vyrobe tabakov (teda susenych fajkovych tabakov popripadne tabakovych listov urcenych na vyrobu cigar). Cize ziadna slava.

Aspon od teraz viem, preco je tak enormne drahy samotny vanilkovy strucik. V sacku su napr. 2-3 struciky vanilky a stoji to 3-5 EUR alebo kolko (nepamatam sa presne ale je to drahe). Napriek vsetkemu sa to oplati - kupit si struciky vanilky, rozmixovat ich s cukrom v mixery, nechat odlezat aspon tyzden a mame z toho domacu kvalitu - cisty 100% vanilkovy cukor resp. cukor s obsahom 100% zdravej realnej skutocne prirodnej vanilky. A aj cenovo sa to vyplati viac, nez kupit niekolko vanilkovych cukrov o vahe 20g v sackoch.

Preto som sa zaujimal hlavne o tu kvalitu chute a o gramaz vanilkovych cukrov z roku okolo 1980 alebo mozno aj skorsieho roku. Mam napriklad vanilkove rozky, vianocne pecivo, ktore robievame uz 15 rokov doma. Lenze otazne je, ci ta "sladkost" je spravne nastavena :-) ked kazdy rok kupujeme inu znacku a naposledy dokonca vahu 8g aj ked udajne cisteho vanilkoveho cukru, tj. nie vanilinoveho cukru. Raz su vanilkove rozky sladke, raz zase chyba sladkasta chut, uz mam toho pokrk :-). Preto sa zaujimam o chut a o gramaz vanilkovych cukrov v baleniach, ktore sa vyrabali niekedy davno.
haji
@Michal81 (27.12.2017 16:22)
Mno, on může být problém nejen v gramáži vanilkového /vanilinového/ cukru. Sám cukr může být problém. Může víc a nebo míň sladit. Někde jsem četla, že existuje více druhů cukru podle kvality - sladící síla. K tomu přidejme "pančování", dnes už se šidí snad úplně všechno. Nezanedbatelný fakt je i to, že cukrová řepa podlehla GMO. Dohledat co je a co ještě není GMO je, byť v době internetu, zhola nemožné. To jsme se od gramáže vanilkového a vanilinového cukru dostali trochu dál.
Pokud někde ve staré kuchařce narazím na gramáž výše zmíněné komodity, ráda ji sem dopíšu. To bude spíš zázrak. Protože 1 ks byla celkem používané množství, a to jak pr.do pečiva, tak droždí a nebo už zmiňovaného vanilkového - vanilinového cukru.
babkaancika
tak som si po prečítaní vašich príspevkov utvrdila, že všetok vanilkový cukor, zakúpený v ktoromkoľvek A stojí za veľké houby. Cítila som to aj pri pečení oplátok, aj pri pečení Calty, či iných sladkostí. Za čias pred 89. rokom sme takisto do plechovej krabici dávali vanilkové struky do práškového cukru. Práškový cukor sme si vyrábali doma tak, že sme kryštálový - dobrý slovenský kryštálový cukor!!!!!!!! - mleli na starom el. mlynčeku na kávu . Už vtedy bol kúpený práškový cukor "divný" - akoby doňho miešali škrob, či kieho paroma. Tak mi ešte raz poraďte, kde sú najlepšie vanilkové struky, len mi nepovedzte že rovno na strome kde rastú kdesi na druhej strane sveta. Tam už ja "nedošlapem". :)
luss44
@Babkaancika (27.12.2017 17:52)

na Madagaskare :)) mala som dávnejšie odtiaľ cez stránku prava-vanilka.sk, boli výborné, hrubé a voňavé a ako pozerám teraz po nete, vtedy aj lacnejšie. Tá stránka už nefunguje, škoda, ale našla som napr.  www.cerstvekorenie.sk/produkt/vanilkove-struky-gurman/...
, českých je viac. Trošku poňúraj, ja už mám pár rokov vlastný vanilkáč v sklenenej dóze a som spokojná.
bubaya
@Babkaancika (27.12.2017 17:52)

Aj ja som mlela cukor na prášok, aj perníkové korenie, lebo to nebolo dostať. Teraz si meliem a robím všetko doma, lebo to čo dostať, stojí za pendrek.
Čo sa extraktu týka, vanilka sa s alkoholom znáša dobre, chuť, ani zloženie sa nemení. Takže kľudne lúhujte v dobrom špirituse. Keď si pozriete zloženie na hotovom výrobku, tak by malo byť bourbon vanilka a alkohol, a nie je. Prečo????
Viete, že tie čierne bodky, čo sú semienka zo struku, často výrobca nahradí mletou kávou, aby nás ošálil?
haji
Objevila jsem, že existují 3 knihy Retro ČS od Michala Petrova. Nějaké ukázky, obrázky jsem prošla, ale jako z udělání vanilkový/vanilinový cukr tam nebyl. Nevadí. Třeba někdo knihy doma má a případně se podělí. Hezký den přeji všem!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Luss44 (27.12.2017 15:13)

Dnešný práškový cukor nestvrdne, pridáva sa do neho škrob.
luss44
@Dr (28.12.2017 15:13)

to viem, klasicky skladovaný nie. Myslela som to v spojitosti s vanilkovým strukom.
sovka62
Ten práškový cukor s vanilkou nestvrdne, je rovnako sypký ako keď ho tam sypem, akurát ho pri použití osievam, ale to robím aj s originálom, v ktorom vanilka nebola. Pre istotu, aj keď je v ňom ten hnusný škrob, pre menovaný na "protihrudkujúcu látku", lebo m sme blbci a nepoznáme, čo je škrob.
michal81
Knihy, výrobné postupy, domáca výroba... ach jaj ľudia... nič v zlom, ale potreboval som vedieť kvantitu a prípadne aj kvalitu práškového cukru vyrábaného v rokoch cca 1975 - 1980 :). Prostú gramáž v bežnom balení vtedajšieho vanilkového cukru. Vtedy boli okrem všetkého uzavreté hranice, kontrolovaný obchodný trh a teda sa nepredávalo u nás v Česko-slovensku veľa značiek. Ak niekto nepozná kvalitu a chuť alebo sa na nej nedokážu ľudia zhodnúť tak to pochopím, pretože platí - sto ľudí = sto chutí. Ale to naozaj nikto nepozná aspoň váhu balení vanilkového cukru z tej doby ? :).

Áno ja viem, že aj keby som poznal váhu balenia, mohol to byť stále ešte povedzme z 50% obsahu ozajstný vanilkový mletý prášok + 50% práškového cukru (alebo ako sa v Čechách hovorieva "cukr-moučka"), no mohlo to byť aj v inom pomere. Ale aspoň tú gramáž ak by niekto vedel prosíííím... :). Nebolo to napríklad 16g ? Bolo to 20 g ? Chuť či kvalitu budem riešiť neskôr. Poprípadne by mi pomohlo poznať zloženie, či sa jednalo o vanilín už vtedy, alebo či sa ten vanilkový cukor pripravoval zo zomletých strukov vanilky. Za sociku na výber veľa nebolo. Max. 1-2 druhy balení, tak neviem prečo si to už nik nepamätá.

Za seba viem povedať, že najlepšie je vyrábať si domáci a vlastný vanilkový cukor. Na youtube existuje hafo videonávodov. Napríklad cca 4 strúčky vanilky zakúpiť + nasekať nadrobno + hodiť ich do mixéra spolu s kryštálovým cukrom (200g ?) a nechať rozmixovať. Po odstatí dajme tomu po 1 mesiaci, je z toho úplne super-fajný vanilkový cukor. Najlepšie je použiť ešte ten hnedý kryštálový cukor, namiesto rafinovaného čisteného bieleho cukru, nech sme bližšie k prírode a k vláknine, tak ako to náš organizmus potrebuje :).
luss44
@Michal81 (1.1.2018 15:35)

možno stačí trochu hľadať.. neviem či je toto zrovna okolo r.1980, ale mohlo by byť, tie šumienky si ako decko pamätám. Ak máš lepšie oči ako ja, tak rozlúštiš aj gramáž cukru.


haji
Balení původního vanilinového cukru /vždy jen složení vanilin/ bylo po 10 g, mělo na sobě jen text.
K přebalení /změna etikety/ došlo někde po roku 1980, na etiketě byla jen jedna "panenka" - stále 10 g balení.
Následně došlo kolem roku 1985 k navýšení gramáže na 20 g - etiketa s dvěma "panenkami".
Jasně si pamatuji krátké balení s jednou panenkou, pak balení s dvěma panenkami. Vidět balení zdvojené gramáže - hlavně info 20 g - mi moc pomohlo. Za to děuji @Luss44 a jejímu fotu.
@Michal81 jsem ráda za tuto diskuzi, která je možná širší než jsi chtěl. Plno dalších lidí si v ní může najít informace, které jinde nenašel. Děkuji za diskuzi i trpělivost.