Výborné kysnuté cesto

sjuzSjuz, recept pridal: 24. januára 2010 18:43Ďalšie jeho recepty

Už iné ani nerobím... :)

Suroviny

15
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Urobíme kvások z droždia, trošky cukru, soli , mlieka a trošky múky.

2

Keď vzíde, pridáme ostatné suroviny, poriadne vymiešame do hladka, necháme vykysnúť na teplom mieste - pozor na prievan :)

3

Z cesta sú vynikajúce buchty, záviny...



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • tinca, 25. januára 2010 o 16:36
    Ja mám zase osvedčený recept na kysnuté cesto tento /tiež iný nerobím/: 1 kg hlad.múky,5 lyž. kryšt. cukru,1 káv.lyž.soli 3 dcl oleja,cca 6 dcl mlieka /včetne kvásku/, 1 kocka droždia. Postup ako hore. Výborné záviny, plnené rožteky, morav,koláče a výborné sú aj na slano, so sez.,rascou,len vtedy menej cukru. Zvyknem robiť len z 1/2 dávky. Vyjde 32 ks rožtekov. Vyskúšajte!


  • sjuz, 26. januára 2010 o 08:59
    Vďaka - určite skúsim :), dám vedieť.


  • marienka44, 6. mája 2010 o 14:40
    Moje pripomienky:Zasadne sa nema davat sol ku kvasniciam, zabija ich. Su to zive organizmy. Cukor zasadne pouzivam jemny krystal, nakolko praskovy obsahuje skrob ako protihrudkovciu prisadu, nie je cisty cukor ten praskovy.Tuk sa pridava do skoro uz vypracovaneho cesta, nakolko ani tuk nesmie prist do priameho kontaktu s drozdím, negatívne ovplyvňuje jeho účinnosť. Najprv sa musia napit ciastocky muky inej tekutiny /Mlieko, voda ap./ a az potom pridat rozpusteny tuk. Keby sme porusili tuto zasadu, tuk by obalil ciastocky muky, zamedzil by pristup vzduchu a kysnutie by bolo stazene.


  • sjuz, 6. mája 2010 o 14:45
    Doteraz sa mi žiadne kvasnice nezabili:) - cesto robievam už roky a je vynikajúce :), ale samozrejme beriem, že každý ma svoju skúsenosť a cesto pripravuje podľa seba. Marienka, daj svoje cesto na Varechu, aj s postupom, nech sa poučíme :)


  • marienka44, 6. mája 2010 o 14:46
    Moj recept na univerzalne kysnute cesto je od p.Novotneho: nazval to Hanácke tróc.
    300 g hladkej alebo polohrubej múky /preosiata na prevzdusnenie/
    50 g cukor
    50 g olej alebo rozpustene maslo v mikrovlnke
    50 g drozdie
    1 vajce /ja davam len zltok/, sol
    Z cesta sa mozu robit ovocne kolace na cely plech /300 g muky staci, cesto ma byt nizke, aby vynikla chut ovocia/,aj zaviny, rozky ap.


  • sjuz, 6. mája 2010 o 14:50
    myslela som na varechu ako recept....vdaka


  • marienka44, 6. mája 2010 o 14:52
    Tuto moju teoriu o pridani tuku nakoniec zdielaju a redaktorky casopisu Novy Cas pre zeny č.11/2010, kde extra priloha obsahuje aj teoreticku cast a 21 receptov na kysnute cesto. Zadovazte si presne toto cislo a docitate sa , ze mam pravdu. :-D


  • sjuz, 6. mája 2010 o 15:13
    veď ja vám verím :), možno to moje výborné cesto bude ešte lepšie:)


  • marienka44, 6. mája 2010 o 15:41
    Určite áno. Prajem dobrú chuť! Už som zverejnila môj recept, čaká na schválenie.


  • marienka44, 6. mája 2010 o 20:44
    Prosím, poradí mi nekto? Moze sa miesit cesto v dom. pekárni na programe cesto aj z menej múky ako 500 g? Vsetky recepty, s ktorými som sa stretla, su len z 500 g múky. Dakujem.


  • afataga, 28. februára 2011 o 18:46
    konecne som nasla nejake cesto kde netreba vsetko vazit iba muku, ja som si ho aj tak upravila ako vzdy vsetko :-) dala som olej, susene kvasnice a dala som to vymiesit do pekarne, uzasne sa vydarilo, uz budem robit len toto


  • sjuz, 28. februára 2011 o 20:08
    afataga - tak to som rada:), ja ho proste milujem, lebo je jednoduché, rýchle a výborné.


  • bozenna, 27. marca 2011 o 23:48
    ja robím všetko od oka a do kvasníc aby vykysli dávam 1ML soĺ a1ML cukor


  • wiwi, 14. februára 2013 o 09:24
    sol sa dáva do muký,nie do kvasníc,potom dlho kysne


  • jozka2, 24. októbra 2013 o 03:37
    ano,Marienka 44 ma pravdu,ja som to videla na vidoekaz.kulinaria.ru a stale robim cesto tak ako oni,olej-maslo /rozpustene/pridavaju az po prvom vykysnuti cesta ale co ma tam najviac zaujalo,ze kvasok tzv.oparu nechavaju/ trochu hustejsiu dobre vymiesanu /podkysnut dlhsie az potom spoja a vymiesaju a znovu to kysne az potom davaju maslo a znovu kysnut.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.

Šéfkuchár Jaroslav Žídek: Teším sa, keď mi uvarí manželka
Získal 3x ocenenie Gurmán Award – kuchár roka, je majiteľom a zároveň šéfkuchárom reštaurácie Albrecht, môžete ho vidieť na obrazovke a vydal už tri kuchárske knihy – Jaroslav Žídek.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist