Výborné kysnuté cesto

sjuz - fotkasjuz, 24. januára 2010

Už iné ani nerobím... :)

15 minút
príprava

Suroviny

500  g
3/4  kocky
1,8  dcl
100  g
2 ks
 štipka
5  PL




Postup

  1. 1

    Urobíme kvások z droždia, trošky cukru, soli , mlieka a trošky múky.

  2. 2

    Keď vzíde, pridáme ostatné suroviny, poriadne vymiešame do hladka, necháme vykysnúť na teplom mieste - pozor na prievan :)

  3. 3

    Z cesta sú vynikajúce buchty, záviny...

Diskusia k receptu

tinca
Ja mám zase osvedčený recept na kysnuté cesto tento /tiež iný nerobím/: 1 kg hlad.múky,5 lyž. kryšt. cukru,1 káv.lyž.soli 3 dcl oleja,cca 6 dcl mlieka /včetne kvásku/, 1 kocka droždia. Postup ako hore. Výborné záviny, plnené rožteky, morav,koláče a výborné sú aj na slano, so sez.,rascou,len vtedy menej cukru. Zvyknem robiť len z 1/2 dávky. Vyjde 32 ks rožtekov. Vyskúšajte!
sjuz
Vďaka - určite skúsim :), dám vedieť.
marienka44
Moje pripomienky:Zasadne sa nema davat sol ku kvasniciam, zabija ich. Su to zive organizmy. Cukor zasadne pouzivam jemny krystal, nakolko praskovy obsahuje skrob ako protihrudkovciu prisadu, nie je cisty cukor ten praskovy.Tuk sa pridava do skoro uz vypracovaneho cesta, nakolko ani tuk nesmie prist do priameho kontaktu s drozdím, negatívne ovplyvňuje jeho účinnosť. Najprv sa musia napit ciastocky muky inej tekutiny /Mlieko, voda ap./ a az potom pridat rozpusteny tuk. Keby sme porusili tuto zasadu, tuk by obalil ciastocky muky, zamedzil by pristup vzduchu a kysnutie by bolo stazene.
sjuz
Doteraz sa mi žiadne kvasnice nezabili:) - cesto robievam už roky a je vynikajúce :), ale samozrejme beriem, že každý ma svoju skúsenosť a cesto pripravuje podľa seba. Marienka, daj svoje cesto na Varechu, aj s postupom, nech sa poučíme :)
1x aka
marienka44
Moj recept na univerzalne kysnute cesto je od p.Novotneho: nazval to Hanácke tróc.
300 g hladkej alebo polohrubej múky /preosiata na prevzdusnenie/
50 g cukor
50 g olej alebo rozpustene maslo v mikrovlnke
50 g drozdie
1 vajce /ja davam len zltok/, sol
Z cesta sa mozu robit ovocne kolace na cely plech /300 g muky staci, cesto ma byt nizke, aby vynikla chut ovocia/,aj zaviny, rozky ap.
sjuz
myslela som na varechu ako recept....vdaka
marienka44
Tuto moju teoriu o pridani tuku nakoniec zdielaju a redaktorky casopisu Novy Cas pre zeny č.11/2010, kde extra priloha obsahuje aj teoreticku cast a 21 receptov na kysnute cesto. Zadovazte si presne toto cislo a docitate sa , ze mam pravdu. :-D
sjuz
veď ja vám verím :), možno to moje výborné cesto bude ešte lepšie:)
marienka44
Určite áno. Prajem dobrú chuť! Už som zverejnila môj recept, čaká na schválenie.
marienka44
Prosím, poradí mi nekto? Moze sa miesit cesto v dom. pekárni na programe cesto aj z menej múky ako 500 g? Vsetky recepty, s ktorými som sa stretla, su len z 500 g múky. Dakujem.
afataga
konecne som nasla nejake cesto kde netreba vsetko vazit iba muku, ja som si ho aj tak upravila ako vzdy vsetko :-) dala som olej, susene kvasnice a dala som to vymiesit do pekarne, uzasne sa vydarilo, uz budem robit len toto
sjuz
afataga - tak to som rada:), ja ho proste milujem, lebo je jednoduché, rýchle a výborné.
bozenna
ja robím všetko od oka a do kvasníc aby vykysli dávam 1ML soĺ a1ML cukor
wiwi
sol sa dáva do muký,nie do kvasníc,potom dlho kysne
jozka2
ano,Marienka 44 ma pravdu,ja som to videla na vidoekaz.kulinaria.ru a stale robim cesto tak ako oni,olej-maslo /rozpustene/pridavaju az po prvom vykysnuti cesta ale co ma tam najviac zaujalo,ze kvasok tzv.oparu nechavaju/ trochu hustejsiu dobre vymiesanu /podkysnut dlhsie az potom spoja a vymiesaju a znovu to kysne az potom davaju maslo a znovu kysnut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia