Priprava jogurtu

mimka946 - fotkamimka946, 16. apríla 2013
Vcera tu bol pridany recept na extra husty domáci jogurt..Ha
ha,bolo mi smiešne ze sa tam vsetci dohadovali,že koľko jogurtu
treba na liter mlieka.Boli odlisne rady,nazory.Kebyze sa chcem
orientovať podľa receptov na vareche asi by som sa nerozhodla
koľko čoho.Tak som prišla zo školy a začala rozmyšľať nad
jogurtom a aj som ho spravila je uz vo fľaškach a skryty pod
utierkou,niesom si ista ci víde robila som to nejak z hlavy a
podotýkam ze prvý krát v živote,ale jogurty zbožňujem.Tak mi už
len držte palce aby bol večer chutný a aby nebol riedky ako voda..
:-)))
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
Potom napíš, aký bola ak sa podaril, tak aj dávkovanie. Ale želám ti, nech ti dobre vyjde.
mimka946
NEPODARIL SA ! :-(( neviem prečo moze mi niekto vysvetliť to že ako ten jogurt ma zhustnút ked je tam liter mlieka a par PL jogurtu? Ako je je vlasne? moj ostal ako voda :(((
margaretka28
No problém bude asi ten, že si to robila z hlavy. Druhý pokus sprav radšej podľa receptu, je ich tu dosť.
mimka946
tym receptom som sa išpirovala :( a nič :( dala som presne aj 3PL jogurtu a 1l mlieko
angast
a urýchlovač sa ti nepodaril , ako dodovi ?
julica
Aký si dala jogurt? A koľko času si mu dala?
enerrgizer
...dôležitá je teplota mlieka keď k nemu pridávaš jogurt (so živou kultúrou) a hygiena, musíš všetky nádoby a aj lyžicu s ktorou miešaš obvariť vo vriacej vode. Sušené mlieko nedávam. Zmiešané potom vložím do rúry, cca 45°C... a nechám od večera do rána jogurtovetieť :) Keď pridáš menej jogurtu, bude hustnúť dlhšie, ale zhustne tiež... veľa šťastia :)
katka78
@mimka946 Základom je kvalitné, najlepšie plnotučné mlieko a čerstvý jogurt so živou kultúrou. Ostatné je o hygiene a správnej teplote ako píše aj @enerrgizer. Hustotu si reguluješ podľa toho ako dlho ho robíš. Ja dávam 1lmlieka+1kelímok jogurtu a nechám pracovať 8-12hodín, podľa toho ako ho chcem hustý (čím dlhšie, tým hustejší).
samanka
aj mne sa už stalo, že nemal správnu hustotu, ale ja som ho zabalila do studenej deky. Takže teraz už dávam do vyhriatej rúry a je super. Dávam jogurt zrejúci v kelímku (tak píše výrobca)-celý-nešetrím, ale keďže som maškrtná, pridávam do plnotučného mlieka aj 100 ml šľahačkovej smotany....
tiginko
nie je jedno aké použiješ mlieko a aký jogurt. Ja som si ich tiež musela odskúšať niekoľko, aby som zostala pri jednej značke, ale teraz ho mávam parádny. A ako píše @enerrgizer , dôležitá je hygiena: akonáhle dopustíš, aby sa akýkoľvek ďaľší živý organizmus (nemusí byť zdraviu škodlivý) dostal do tekutiny, môže zastaviť rozmnožovací process jogurtových kultúr. Ja obáram pred prípravou nádoby a ostatné používané riady horúcou prevarenou vodou z kanvice. Používam plnotučné mlieko s obmedzenou trvanlivosťou Tami (Tatranské mlieko) v štvorcových červených krabiciach a jednoznačne najlepší jogurt je podľa mňa Hollandia Bio selský. Mám jogurtovač na 1l nádobu, nastavím a vypnem po 8 hodinách, nechám vychladnúť pri izbovej teplote a dám do chladničky. Ďalšie várky si zarábam z môjho jogurtu, cca 3PL na liter mlieka. Každú cca 3-4 várku zarobím z nového kúpeného, tak sa mi to osvedčilo.
silvia60
Ja mám doma zase tibetské kefírové huby, rozmnožujú sa ako divé, už som rozdala širokému okoliu. Teraz si kefír robím v chladničke, ale vraj sa z neho dá robiť aj jogurt, nevie niekto návod?
gordonko
@julica @silvia60 ..dievčence mam lepší nápad ....čo keby ste došli na stretko VARECHArov 11.5 do Nitry .....a tú hubu môžte doniesť aj tam
julica
Juj, daleko, nevadi, skusila som. Gordonko, ked ja som ti v belgicku dalekom :)
randyboy
Robím ho už roky jednoducho takto: Mlieko prevarím, do horúceho vložím jednu lyžičku cukru - na 1 liter.. Po vychladnutí na telovú teplotu vložím lyžicu bieleho jogurtu ,premiešam, vložím pod perinu (v zime postavím na radiátor). ...a hotovo.
eldina
ja som sa s tým neondzela nejako a podaril sa..:) /už ma hore spomínali, vdaka za pekné slová/..:)
letisia
@mimka946 bolo ti smiešne ako sa varecháči dohadovali o množstve jogurtu? A ako sa hovorí "nekrič hop, kým...." Nakoniec si prišla na to, že urobiť dobrý jogurt nie je také jednoduché ako si si myslela. Ja sa chystám ho urobiť už dlho, ale nejako nemám odvahu, že by sa mi nepodaril. Ale ty sa určite nevzdáš a prídeš na to "kde je pes zakopaný". Držím ti palce.
hanach
ja dávam do jogurtovača. Podaril sa vždy. Kulltúra bola z jogurtu bio.
anina6
aj ja som včera robila jogurt podľa eldiny a veru mi vyšiel. najprv som ho skúsila len z jedného litra mlieka. ale už viem ako na to, tak budem robiť viac. eldinka díky za dobrý recept.
dendolina
Ja mám už druhý rok jogurtovač, tiež sme poskúšali kadejaké druhy mlieka a jogurtov, už viac ako rok som zostala pri levickom čerstvom mlieku a rajo klasik vanilkovom, malý kelímok. Jogurtovač mi "beží" 12 hodín, máme radi taký hustejší :) Prvý rok som jogurt robila každý druhý deň, teraz ho robievam raz za týždeň ,vždy mi výjde rovnako, treba skúšať a na jpgurtovač nedám dopustiť :)
rimanka3
jogurt som robila roky každý týždeň z čerstvého mlieka ,jogurtu, iný ako živý ani nebol, a plechovky nesladeného kondenzovaného mlieka. kelímky som postavila na radiator a do rána som mala krásny hustý jogurt. Len z mlieka nebol nikdy taký hustý. Nepamätám sa, že by sa mi nepodaril a s hygienou som nerobila nič zvláštne, len so dodržala teplotu.
iwuska
Mimka, uz to sice nie je aktualne, ale pre buducnost, skus tomu jogurtu dat cas, ved si pisala ani nie po 3 hodinach, ze sa nepodaril ... ono to potrebuje celu noc
risko74
he he Mimka my workholici sme vymysleli obchodne retazce!!taky grecky jogurt z lidlu!!pohadka mladi!!



 



TOPlist