Domáci jogurt fotorecept

eldina - fotkaeldina, 20. januára 2013
Domáci jogurt (fotorecept)
Foto: eldina

domáci je domáci..:)

5 minút
príprava

Suroviny

1 L
3 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme/ ja som robila z 2 dávok t.j.2 L mlieka+ 1 malý biely jogurt, so živými kultúrami /

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    mlieko dať ohriať, malý trik-na teplotu, kým malíčkom vydržíte počítať do 10 (sekúnd)...:)----ak páli, že nevydržíte/neplatí pre masochistov/-nechať trochu vychladnúť..

  3. 3

    z ohriateho mlieka odobrať 150 ml mlieka a zmiešať s 3 PL jogurtu/môžte pridať aj 1 PL kyslej smotany, jogurt bude hustejší/

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vliať do ohriateho mlieka

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a dobre premiešať

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    naliať do pripravených fliaš

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a zabaliť do igelitového vrecka

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vrecko prekryť utierkou a nechať stáť do druhého dňa, na izbovej teplote..potom premiestniť do chladničky..

    Domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    robila som z domáceho mlieka, z automatu..jogurt je fantasticky smotanový..dá sa baštiť s ovocím, lekvárom, či pridávať do jedál....príprava bola do 5 min, ale celková je samozrejme, kvôli "sadnutiu" niekoľko hodín

Diskusia k receptu

ailuj82
Aj ja robievam domáci, ale z automatu by som mlieko určite prevarila...
eldina
@ailuj82 mlieko z automatu netreba prevariť...áno, odporúča sa, ale na Balkáne neprevárajú, ked robia "jogurt" , prevárajú len, ked chcú z mlieka smotanu..do jogurtu nie.
denyany
jogurt robím tiež takto, ale mlieko preváram, pre istotu...
klaudia968
ďakujem za recept, určite vyskúšam. Tiež kupujem mlieko aj z automatu a nepreváram nebolo nám zatiaľ nič.
vychod
Super recept, doteraz som pouzivala jogurtovac
jatea
Jogurty som robievala v jogurtovači, ale keď som použila mlieko z automatu, tak mi jogurt nezhustol, ostalo mi z toho len akési jogurtové mlieko :-((
eldina
@jatea skús tam dať okrem jogurtu so živými kultúrami aj za 1 PL kyslej smotany... určite ti zhustne...
eldina
@vychod o jogurtovači som počula, vraj "žerie" veľa elektriny, ale neviem, čo je na tom pravdy..skús moju verziu a daj vedieť, ako sa ti pozdával..:)
eldina
@mariaklara pozerám tvoj recept, ale vyjde podstatne drahšie, ide ti tam kondenzované mlieko+ potrebuješ jogurtovač/+ minieš elektrinu/..ale chutný je určite, kedže ho roky robíš..môj ale taktiež..:) pekný deň ti želám a dakujem za koment
yogy1972
Ja robievam tiez iba doma jogurty no a vzdy cez zimu na radiatore v kuchyni kde nejde naplno..a nezere mi to :) elektrinu :)
ajuschka
robievam aj ja, ale musim to nechavat v teple, 40stupnov aby t malo aspon 5 hodin. inak mi nesadne....
dodo46
@eldina
doteraz som kupoval 0,5 l jogurty, ale asi s tým skončím. Ty máš
fantastické recepty, tak si ich budem vyrábať podľa teba.
havino
škoda, že som neodfotila včerajší jogut, syn si ho už zobral so sebou, z 2L mlieka. Vo fľaši sa ani nepohol, taký hustý bol. Mlieko preváram,alebo zohrejem aspon na 90, meriam teplomerom, nechám vychladnúť na 50 C,aj málinko menej môže byť,viac nie,ako 50 C, pridám na jeden liter jeden kelímok jogurtu a 2,3 PL sušeného mlieka, vstrebe vodovú tekutinu z mlieka. Pre tých čo chcú skúšať,je dobré mlieko nechať zovrieť aj v mliekovari a tam aj nechať už celý jogurt vychladnúť, alebo ako @eldina do fliaš a prikryť uterákom, dekou,aj tak som robievala a posledné čo testujem a osvedčilo sa mi. Rúru vyhrejem na 50 C, je to za chvíľočku, vypnem a na plech dám fľaše s jogurtom a nechám ich tam do rána,ráno do chladničky.
evanaaa
Aj by som skúsila, ale my celý deň nekúrime a na noc oklo 23.00 h. vypíname kúrenie, tak neviem, či sa mi oplatí skúšať, či by sa podarilo.....alebo až na jar a keď bude teplo. Pardon, nemyslím, že celýdeň nekúrime, ale len pár hodín, tak od tej 16-17.00 hodiny.
eldina
@evanaaa ved ale izbovú teplotu nemyslím Sibír..:) takže tvoja postačí...tak skús a daj vedieť...dúfam, že v izbe nemáte mínus, teda to sadne, ver mi...:))
eldina
@havino skús moju verziu, vyzerá byť kratšia a menej nákladná...:) - ver lenivej Eldine...:)))
pintae
havino robí jogurt, ktorý zaručene bude ten správny jogurtový.Preváranie mlieka je použité z dôvodu správnej funkcie laktobacilov, ktoré dodáme do mlieka.Mlieko obsahuje aj iné bacily, ktoré nie sú škodlivé, keď vypijeme to nepasterizované, ale pri stretnutí s laktobacilmi, ktoré nám urobia jogurt sú na závadu.Oni totiž nepoznajú spoločnú reč a bránia laktobacilom, aby sa v tom mlieku rozmnožili.Vtedy zostane riedky jogurt tzv.nejogurt.
evanaaa
Komentár mi ušiel, tak ešte raz: @eldina , skúsim teda, aj keď je u nás teplota, ak sa nekúri od 20°C do 21,5°C približne.
eldina
@evanaaa tak to kľudne skús, sadne určite, lebo u mňa, ked sa kúri, je max 21°C..:)
nikita1269
super, toto urcite vyskusam :-) chcem sa len spytat, ako dlho vydrzi takýto domaci jogurt v chladnicke ??
eldina
@nikita1269 netuším..:) ale ja som robila z 2 L mlieka, už je to 5 dní a stále ho jem-dobrý je ešte..:) ved urob z 1L a to snád zjete do 5 dní..:)
eldina
@dodo46 neviem ti iné povedať, len že som skoro od smiechu "zdochla".:)))))))))))))))))))))))))))) /slzy mi tečú stále!!/..:)))
tetrisss
Netreba drahe jogurtovace, tie flasky ulozte do hrnca s hrubym akutermickym dnom a nalejte tam 40 st.vodu, co je taka, co uz citite, ze je tepla ale nepali, zakryte a asi po dvoch hodinach ju trochu ohrejte a zase nechame este tri hodiny. Potom vychladnut a do chladnicky, jogurt este mierne stuhne.
radost
@dodo46 = ty si chlapík SUPER!!
chýba tu tvoj súper-gordonko!
a je veselo!!!
to sa mi chcelo!!
:-)))))))))
babkamt
Čakala som na piatok , lebo vtedy u nás na družstve predávajú kravské čerstvo nadojené mlieko . Vozia ho z Bernolákova , čo je 3 km od nás . Jogurt už mám kúpený , no mám malú dušičku , bojím sa , či sa mi podarí .
eldina
@babkamt ved tam nemáš čo pokaziť...:) keby ti to aj nechutilo, oklam to lekvárom a hned bude chutnejší...:) držím palce, daj vedieť..:)
angast
@babkamt
len sa nič neboj, keď sa to podarilo dodovi , možno aj ty niečo
objavíš a budeš slávna .
terezka51
Tak dievčatá, nakoľko sa nemám ako dostať k čerstvému mliečku a nevedela som či sa dá použiť krabicové, kúpila som levické mlieko "Babička" a z jednej dávky urobila jogurt podľa rcp od eldiny. Zarobila som ho asi o 10-tej doobeda a odložila do predom vyhriatej rúry na 50 st. a cca o 16,00 bol super stuhnutý. Po vychladnutí v chladničke je stav 2 pohárky pre vnučku. Vďaka eldinka za super recept, zajtra robím ďalší. Všetkým prajem príjemný víkend.
eldina
@babkamt vždy ma poteší, ked po vyskúšaní dostanem spätnú odozvu..to, že niekto "trieska" po pridaní receptu je fajn a milé, ale až "vdaka"-PO-je dôležitá..ja dakujem tebe, že si si našla čas mi to povedať...ale mám ešte otázku-ako si našla môj recept?predsa len, už je tu istý čas
babkamt
Pri novom recepte , čo idem skúšať si prečítam všetko čo sa dá o danej téme . Riadila som sa radami aj tých , čo už recept vyskúšali . S výsledkom som spokojná . Všetky nádoby som vyvarila , no išla som spať s obavou , či ma ten pán , čo so mnou býva nevysmeje v prípade nezdaru . Ešte raz vďaka. Neviem pridať fotku do komentára , tak som to vložila ako skrytý recept .
kika1212
Jáj @eldina to je ten s tým reklamným foto od doda46? Veď som Ti zaň ešte ani nepoďakovala. Po viacerých odskúšaných robím len tento a je fak výborný. Do prípravy pridávam aj kyslú smotanu, chladený + rozmrazené jahody. Špica.
eldina
@kika1212 @dodo46 od vtedy nemá problém so zápchou!!..:) som rada, že si si našla u mňa niečo, čo sa ti osvedčilo..:)
eldina
@angast to som veľmi nepochopila, mám to rozmazané...:) niečo, čo hned napovie, ako môj jogurt účinkuje-by nebolo?..:)
sashenka1
Taaaak mila @eldina ,aj ja som vyskusala "domaci jogurt" podla teba,som u dcery v Canade a mne tie "ich"jogurty nechutia,tak verim,ze tento bude ovela,ovela lepsi-napisem,ked bude hotovy a ochutnany,zatial dakujem...
eldina
@sashenka1 som veľmi zvedavá, neozývaš sa-tak neviem, či nesedíš od včera na wc..:)
tajo
ja by som sa chcel spytat, ci mlieko treba zahriat na 70 stupnov len kvoli tomu, aby sa pasterizovalo, alebo to ma aj nejaky vyznam pre kvalitu jogurtu...ja by som ho najradsej totiz zahrial rovno len na 40 stupnov...lebo skoro v kazdom recepte je potrebne mlieko prevarit, len tuto sa to nespomina, tak mi to neda spat:)
rain333
Vyskúšala som a je výborný, vďaka za recept milá @eldina , nie je prvý od teba čo sa osvedčil :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia