Slávky na víne

matus113 - fotkamatus113, 16. novembra 2009
Slávky na víne
Foto: Matus113

Trošku nezvyčajné jedlo pre našu domácu slovenskú kuchyňu. Ak však máte radi morské plody, tento jednoduchý recept určite poteší vaše mlsné jazýčky.

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 ks
3-4 ks
700 ml




Postup

  1. 1

    Umyjeme slávky.

  2. 2

    Vo veľkom hrnci necháme rozpáliť olivový olej (1 dcl). Pridáme na veľké plátky nakrájanú cibuľu a orestujeme. Pridáme cesnak, potom 7 dcl bieleho vína a nakoniec umyté mušle (slávky). Podľa potreby dolejeme vodou alebo ešte vínom. Pridáme veľa petržlenu. Všetko osolíme a okoreníme a varíme približne 7 min. od bodu varu vody.

  3. 3

    Pokiaľ sa niektorá slávka neotvorí je zlá, nejedzte ju. Podávame s bagetou alebo chlebíkom.

Diskusia k receptu

Vymazať
gourmand
odporúčam ignorovať vodu a variť len s vínom, inak pre zmenu chute sa dá tiež na záver pridať trocha sladkej smotany, ale takto natur, ako sa hovori "a la marinara" to ja osobne mám najradšej, chce to ale fakt dosť dobrého bieleho vinka, napr chardonnay. pre chuť občas pridávam do zmesi aj pár nasekaných paradajok, (to je na provensálsky spôsob a nejaký ten tymián) a čerstvé mleté korenie.
Vymazať
jarco
Ja som za verziu bez smotany a bez paradajok. Nedával by som ani cibuľu, iba ak cca polovičné množstvo ako je na videu (s tou cibuľou mi to príde také gulášoidné). Len víno, cesnak a bylinky. V Taliansku to volajú "Zoppa dell Cozze", v Chorvátsku "Dagnje na buzaru". So zeleným šalátom a bielym chlebom to nemá chybu :-)
Vymazať
matus113
ahojte co sa tyka tej cibule - je to recept ktory sme modifikovali od Kluci v akci z CT1. co sa tyka toho vina tak ano v povodnom recepte je len vino, ale ked robite vela slavok potom je to znacne drahe jedlo - preto pomoc s vodou ....
Vymazať
jarco
Inak super recept, obdivujem. Ja som zatiaľ nenašiel odvahu urobiť si slavky doma, hoci na tento spôsob ich zboznujeme. Takze moje poznámky sú len taká planá teória :-) napriek tomu ešte jedna poznámka :-) cena vina je v porovnani s cenou slavok zanedbatelna, do varenia v pohode stačí víno za 2-3 Eura/fľaša. Ak už investujem do drahej základnej suroviny, na ostatných ingredienciach sa neoplatí šetriť.
Vymazať
gourmand
spravny pristup jarco, jedna zlá prísada a snaženie je v prdeli. inak ešte k tym tvojim teoretickym poznamkam, ja som tych slavok uz navaril za kotle a ver mi, ze ta cibula je tam absolutne super, slavka totiz nema vyraznu chut a preto ta polievka musi byt vyrazna, preto silne chute, cibula, bylinky, cesnak, chilli, cerstve cierne korenie, sol a dobre biele suche vinko, najlepsie chardonnay plus dobra chrumkava bageta, ziaden gumovy chleba
Vymazať
9300_1324224391 - profilový obrázok
kzr
kzr
Keď ich dávaš variť, nesmú byť otvorené. Keď ich ideš jesť, nesmú byť zavreté (teda pri umývaní vyhoď otvorené a pri podávaní vyhoď zavreté).
Vymazať
bibia1
super recept - spomienka na tohtoročnú dovolenku v Bulharsku a na Pirátsku loď :). Piráti odstavili loď na čírom mori na kúpanie. Jeden z nich skočil do mora a o chvíľu sa vrátil s vrecom plným slávok. Vytiahli "práčku" na kľuku, vložili do nej všetky tie slávky a zaliali morskou vodou a krútili, a krútili, takto opraté slávky potom opláchli v čistej vode a dali variť. Podávali nám to len s citrónom, soľou a chlebíkom, ale atmosféra bola super a aj slávky chutili. Najlepšie však na tom bola tá príprava a pranie, normálne zážitok :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia