Šťaveľový zákusok fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 24. apríla 2014
Šťaveľový zákusok (fotorecept)
Foto: cesminaz

Šťavel záhradný,šóška...Od švagrinej poznám špenátový zákusok,no kedže špenát ešte nikde,len kopa šóšky v záhrade ;-)) som sa rozhodla zaexperimentovať a vznikol tento "fantastický" zákusok Zobraziť celý popisŠťavel záhradný,šóška...Od švagrinej poznám špenátový zákusok,no kedže špenát ešte nikde,len kopa šóšky v záhrade ;-)) som sa rozhodla zaexperimentovať a vznikol tento "fantastický" zákusok o ktorý sa musím s vami podeliť! Šťavelovú polievku,šťavelový prívarok a aj šťavelový posúch tu na Vareche už máme ;-) ...už nám tu chýbal len sladučký desertík ;-D

35 minút
na 170 °C

Suroviny

100 g
5 dcl
4 dcl
1 dcl
1 dcl
3 ks
2 ks
2 - 3 PL
1 ks
štipka
Na potretie:
200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Toto je naša šóška(kysla) zo záhrady :-) z ktorej umyjeme 100g Ja som dala 100g od oka,to su 2 poriadne hrste nakrajaneho stavelu :-)

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Listy nakrájame na menšie a rozmixujeme...no,poriadne to frkalo :-P

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si pripravíme cesto..Do jednej misky dáme celé vajíčka,cukor,van.cukor a šťipku soli.Mixerom vymiešame všetko do penista a za stáleho miešania pridáme najprv olej,ktorý v tom dobre vymiešame,potom mlieko ktoré taktiež dobre v mase premiešame.Nasledne dáme 2-3PL citronovej šťavy a múku ktorú sme premiešali s PDP.Dobre ju v mase premiešame,nech neostanú hrčky.No a nakoniec zamiešame tiež mixerom do cesta náš rozmixovaný šťaveľ..

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Masu vylejeme na olejom vytretý a múkou posypaný pekáč.Ja som použila okrúhly s priemerom 30cm.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si rozohriali na 170°C na 35minut.Skontrolujte pre istotu ihlou...a takto vyzerá už upečený koláčik ;-)

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked nám cesto vychladlo,odkrojíme tenké kúsky-pásiky zo štyroch bokov.Tie dáme v mixeri trocha rozmixovať,aby nám vznikli omrvinky,ktoré neskôr použijeme na posypanie vrchu,ako ozdobu.Po odkrojení strán,rozotreme na celé cesto šlahačku,ktorú sme si pripravili podla jej návodu...

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom nasypeme naňu omrvinky z cesta,ktoré sme si rozmixovali...

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a takto krasne vyzera uz hotovy zakusok :-)

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a takto do 15 minut po nakrajani ;-)) ...deti ho rozchytali,ani nevedeli čo jedia ;-)))

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nikdy by som si nemyslela,že zákusok zo šóšky by mohol byť taký fantastický.Naozaj vrelo odporúčam vyskúšat každému,kto má doma šóšku!! Prajem veeelmi dobrú chuť ;-)

    Šťaveľový zákusok (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

eviana
@cesminaz , ja žasnem, čo Ty dokážeš... toto už hraničí nielen s umením, ale aj so scifi, ale zaujímalo by ako chutil... máš môj obdiv :)
cesminaz
@eviana :-)))) dakujem si mila,si ma rozosmiala :-) Zakusok chute perfektne,cesto je jemnucke,vlacne,kyslovkave a ma troche chut aj po citrone.Nikdy som este taku chut nejedla :-)) ..no a so slahackou je to jednym slovom "basen" take lahodne ;-D No neviem to riadne ani opisat,to treba vyskusat!
cesminaz
*chuti *trocha -neviem preco,ale po tychto slovach,ked tuknem na mädzeru,zmeni sa mi stale to pismeno na "e" :-))
kukulienka71
Prvý dojem:krásny zelený,vhodná "poleva" k nemu,tomu vravím dobrý nápad! Chuťovo si viem predstaviť,včera som žula pár lístkov surových,iste deťom chutil takýto šrekovský koláčik:-) Ja zvyknem takéto oné zelené mlieť na mlynčeku,to nefŕka:-) aj tie omrvinky navrchu sa mi veľmi páčia! Ďakujem,ukladám do KK!
cesminaz
@kukulienka dakujem za mile slova :-) samotne surove listy su kysle ako citron,ale v ceste to take kysle nieje,lebo muka popije a citronova stave tomu cestu doda "citronovu notu" :-)) Prvy dojem väcsieho syna "Jej mama,pistaciovy zakusok!" No urcite,nato zabudni,to by som tam musela dat aj kilo pistacie,aby to bolo take zelene!-hovorim. A ked som mu povedala z coho je,tak sa len divil...vraj "dobry je" a zbastil zopar kuskov.Mensi uz bol pri tretom kusku,ked zacul ze som vravela ze je zo sosky..."Co? zo sosky? Ja sosku nelubim!!!" Co nelubis!?-chuti ti zakusok? "Ano"-tak lubis! ;-))))
izabella929
nuž tiež ma toto nenapadlo a dnes sme mali šťaveľovú omáčku na obed...ale môže to chutiť zaujímavo.-) Inak krásny zákusok sa ti podaril.-)
mariamka
no mna picne, ze soska nasladko!! to je vskutku priekopnicky cin :) a tak veselo podany vratane komentov :)) @cezminka originalne si doplnila soskove menu na vareche, kolac je ukazkovy, krasne narastol, a posypkou si tu zelenu nadheru pekne ozvlastnila, myslim, ze by nam chutil, ukladam :)
arasid
ty brďooooooooo... a ja mám krásny šťavel na záhrade, v mojich receptoch / od Arašidky/ je aj jeden - sladkokyslá omáčka so šťavelu, po našom zo šošky, tú máme radi , ale že kolááááááč???? Velikánske ďakujem, zajtra letím na záhradku, aj keby traktory padali a ide sa na to.
gubics
Nikdy som nepočula o koláči zo šóšky, My sme z neho robili len polievku a prívarok.Ja milujem šóšku, tak to aj vyskúšam.
janger
@cesminaz , no tak to som vobec nevedela, ze tato rastlinka sa vola aj soska. Vselico sa tu clovek, na vareske, nauci :-). Ale to si teda dobre vymyslela, taky kolacik. Vobec si tu chut neviem predstavit. Takze bude treba niekedy vyskusat :-). Ten tvoj maly je ale podareny ;-).
cesminaz
@izabelka :-) no niekedy treba zaexperimentovat ;-)) @mariamka :-) dakujem za tvoje mile slova..pri tomto recepte som myslela najmä na teba,kedze ty robis dost zo sosky :-)) myslim,ze by vam tiez chutil @arasid :-)))) ano kolac!!!! a je naozaj super chutny :-) budem poctena ak vyskusas,daj potom prosim ta vediet,ako sa podaril a ci vam chutil :-) @gubics @janger :-) dakujem vam pekne za mile slova a za nahliadnutie receptu.Som rada,ze sa vam paci ;-)
cesminaz
Este jedna vec,ktoru by som chcela dodat k tomuto receptu..kedze prave ho znova peciem,ma napadlo,ze su vseliake PDP aj 8g aj 10g aj 15g...aspon u nas :-) Ja som do tohto kolaca dala 15 gramovy PDP.Pisem to sem pre istotu,nieze da niekto zvas menej a potom sa mu nepodari ;-)
friend
Je výborný, robila som ho a každému chutil. Ja som dala len polovicu PDP a bol krásne nadýchaný.
cesminaz
@friend potesila si ma :-)) a som velmi rada,ze zakusok chutil celej rodinke ;-) A vdaka za info,ze sa to da aj z polovicnej davky PDP a pravdaze aj za vyskusanie receptu ;-D
mariamka
jak sa vravi, vyckaj casu... :) kto nezazil, neuveri, fakt mi vrtal cervik, a konecne som uskreckovala troska sosky, teda presne 385 gramov, tym padom ani nebolo treba citr. stava, iba kora, a cukru menej, asi polovica /trstinovy/ mozem tu len ochkat a osadenstvo tiez, nie ze to len pekne vypada, ale aj chuti! do slahacky som dala jahodky, aj trochu dzemu na korpus, ale je to rustikalne ako ma byt, aj bol trocha adrenalin, ako som slahala vajcia, vyrazila som poistky vo vchode, ale stalo to zato! pozdravujem @cesminka :)


cesminaz
No teda mila @mariamka ty si z toho vykuzlila hotovy svadobny zakusok!!! ;-P Krasny a "viem" ze aj chutny ;-)) To co mas za mixer,ze si vybila poistky?? alebo si taka nedockava? :-)) Ale nic to,aspon bolo aj trocha srandy,nie? Velmi ma tesi tvoja sprava,ze si kolacik vyskusala a najmä ze vam doma chutil! Dakujem aj za lakave foto,krasny den prajem :-)
cesminaz
Chcela by som pripomenúť tento skvelý a jednoduchý zákusok :-) Teraz je presne ten pravý čas,ked je plno čerstvého štavelu /šóšky :-) Tentoraz som ho natrela najprv jahodovou marmeladou,potrela šlahačkou a navrch som nastruhala aj čokoládu :-) Výborný ;-P


2x radost a haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia