Foto: alexola
bola dnes ku Dňu matiek ako predjedlo a neskôr na studenej mise pre hostí spolu so zeleninou a syrmi. Všetci ju chceli ochutnať, práve Zobraziť celý popisbola dnes ku Dňu matiek ako predjedlo a neskôr na studenej mise pre hostí spolu so zeleninou a syrmi. Všetci ju chceli ochutnať, práve pre jej "exotickosť" a pritom žihľavu nájdeme takmer všade... :)
porcií
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Kto by sa chcel striktne držať tohto receptu, je treba cca mesiac vopred vpustiť do záhrady (resp. na určitú plochu) presne 5 kusov oviec. Takto krásne vyselektujú žihľavu :)
-
2
Ak nie je možné uskutočniť bod 1, začnite len nazbieraním cca 200g žihľavových vrcholkov (ja som odštipovala po približne 8 lístkoch)
-
3
Žihľavu krátko podusíme.
-
4
Zmäknutú žihľavu vymixujeme ručným mixérom, pridáme 3 žĺtka, 2 prelisované strúčiky cesnaku a 100g hladkej múky.
-
5
Pridáme aj sneh z bielkov, natrieme na papier na pečenie a dáme piecť do rúry na cca 175°C a 15-20 minút (každá rúra pečie inak...) Cesto spolu s papierom po vybratí z rúry zrolujeme, aby sa nelámalo pri točení rolády.
-
6
Na plnku použijeme rôzne zvyšky zeleniny, v mojom prípade reďkovky a šalát- rozdrvíme na malé kúsky.
-
7
Pridáme podobne podrvený akýkoľvek tvrdý syr alebo podľa chuti aj mäkký (..., tavený a pod...), ja som použila trochu mascarpone, drvený Eidam, trochu soli a domácu zmes červenej mletej papriky. Možno pridať aj maslo..
-
8
Vychladnutú roládku naplníme zmesou a dáme trochu zachladiť.
-
9
Nakoniec som roládu "potiahla" zohriatym a následne rozvaľkaným Eidamom a pripravila na fotenie :) (zelenej nie je nikdy dosť!)
-
10
pohľad na rez, dobrú chuť
@sissi29 keďže máme všetci iné chute, neviem to zaručiť, no žihľava nemá žiadnu výraznú chuť, je mierne horkastá. Ja mám veľmi rada aj žihľavový čaj, tak som na chuť zvyknutá. Trochu mi ale vadilo, že v ceste bolo cítiť tie chĺpky (z listov a zo stonky), ale aspoň nepŕhlila ;))
Ďakujem všetkým za milé komentáre!