Žihľavová roláda alebo Zelená je IN! (fotorecept)
Autor receptu: alexola
bola dnes ku Dňu matiek ako predjedlo a neskôr na studenej mise pre hostí spolu so zeleninou a syrmi. Všetci ju chceli ochutnať, práve pre jej "exotickosť" a pritom žihľavu nájdeme takmer všade... :)
6 porcií |
50 minút príprava |
20 minút na 175 °C |
Postup
- Kto by sa chcel striktne držať tohto receptu, je treba cca mesiac vopred vpustiť do záhrady (resp. na určitú plochu) presne 5 kusov oviec. Takto krásne vyselektujú žihľavu :)
- Ak nie je možné uskutočniť bod 1, začnite len nazbieraním cca 200g žihľavových vrcholkov (ja som odštipovala po približne 8 lístkoch)
- Žihľavu krátko podusíme.
- Zmäknutú žihľavu vymixujeme ručným mixérom, pridáme 3 žĺtka, 2 prelisované strúčiky cesnaku a 100g hladkej múky.
- Pridáme aj sneh z bielkov, natrieme na papier na pečenie a dáme piecť do rúry na cca 175°C a 15-20 minút (každá rúra pečie inak...) Cesto spolu s papierom po vybratí z rúry zrolujeme, aby sa nelámalo pri točení rolády.
- Na plnku použijeme rôzne zvyšky zeleniny, v mojom prípade reďkovky a šalát- rozdrvíme na malé kúsky.
- Pridáme podobne podrvený akýkoľvek tvrdý syr alebo podľa chuti aj mäkký (..., tavený a pod...), ja som použila trochu mascarpone, drvený Eidam, trochu soli a domácu zmes červenej mletej papriky. Možno pridať aj maslo..
- Vychladnutú roládku naplníme zmesou a dáme trochu zachladiť.
- Nakoniec som roládu "potiahla" zohriatym a následne rozvaľkaným Eidamom a pripravila na fotenie :) (zelenej nie je nikdy dosť!)
- pohľad na rez, dobrú chuť