Žerbo rezy fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. januára 2017

Najlepšie, aké som kedy jedla. Sú totiž s bravčovou masťou.

35
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
150 g
50 g
2 ks
100 ml
12 g
2 štipky
Plnka:
200 g
200 g (slivkový, ríbezľový)
4 PL
Poleva:
100 g (posekaná)
25 g
2 ČL
 na vymazanie plechu
 na vysypanie plechu




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku a cukor zmiešame so soľou, pridáme žĺtka, vzídený kvások z teplého mlieka a droždia a zmäknutú masť.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesime cesto, bude sa to robiť veľmi dobre. Na takých desať minút ho umiestnime v chladničke, lepšie sa bude vaľkať potom. Zatiaľ si pomelieme orechy, zmiešame ich s cukrom a odložíme bokom. Dosku pomúčime, cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cestá vaľkáme po jednom, zatiaľ ostatné môžu byť ešte v chladničke. K pečeniu som použila plech s rozmermi 32 x 22 cm, vymazala som ho maslom a vysypala múkou. Na spodok som pomocou valčeka umiestnila natenko rozvaľkaný plát cesta...

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..potrela som ho polovicou lekváru (najvhodnejší je marhuľový, ja som mala zvyšky slivkového a broskyňového, ktoré som chcela minúť) a posypala polovicou orechov s cukrom. Potom som plát popichala vidličkou.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    S druhým plátom som urobila tak isto a tretí plát som rozvaľkaný a uložený na vrch ostatných len popichala vidličkou. V tomto stave a prikrytý utierkou som ho nechala odpočívať asi 45 minút, ak nie dlhšie.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč som piekla v rúre predom vyhriatej na 180°C pekne do hneda, asi 30 minút. Dočítala som sa, že ak sa nechá cesto kysnúť ešte pred vaľkaním, cesto zákuska bude mať koláčovú chuť. Naopak, pri kysnutí po rozvaľkaní bude cesto krehučké. To sa aj splnilo, je také aké som si predstavovala. A vďaka masti je aj mäkučké, iné ako keď som použila na jeho prípravu maslo či margarín.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechala som ho úplne vychladnúť. Za ten čas som roztopila nad parou maslo, masť a rozkúskovanú čokoládu. Čokoládová poleva urobí z tohoto koláča zákusok;-)

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poleva bola hustá, tak som ju ešte navlnkovala. Po stuhnutí mimo chladničky som zákusok krájala nahriatym nožom na menšie obdĺžničky, vyšlo ich z tohoto malého plechu 35 ks.

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podobne výborný som jedla len raz, u rodiny z Novej Viesky, kde sa tradične koláče pečú s masťou. Som rada, že mám už aj ja recept na dobré žerbo:-)

    Žerbo rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jack
Žerbo vždy pečiem keď mám orechy.Pre manžela.Ale s tou masťou sa mi veľmi pozdáva,presne ako píšeš z palmarinu nie je taký mäkkučký.Nabudúce vyskúšam podľa teba,a konečne možno aj ja ochutnám.A mne sa najviac osvedčil slivkový lekvár.Tiež je trošku kyslejší.Už sa na to teším,len teraz máme pauzu s koláčikmi.Po tých sviatkoch teraz nikto na to nemá chuť.Počkáme a lepšie si to vychutnáme.*****.
mitzy
Nádherné koláčiky :) musia byť veľmi chutné! Dlho som tu nebola a takáto nádhera vizuálne na obed...no mňam mňam. U mňa masť síce nie, ale 5*
kukulienka71
Dievčatá, @jack , @siisa , ďakujem pekne. Pevne dúfam, že niekedy príde ich čas aj u vás a pochutíte si, rovnako ako my. Teraz sú fašiangy, tak sa ešte dá hodovať;-)
martamm
Tieto rezy su vyynikajuce, vitam Tvoj recept, u nas sme ich volali "Trojitý rez", ani neviem preco. :)))))))))))))
denyany
Žerbo som nepiekla.....Ani nepamätám kedy. Vďaka za pripomenutie a hádam skúsim aj ja s masťou, keď tak chváliš.:-))
45678
Mam rovnaky recept,tiez bravcova mast,no obdivujem Tvoje krasne prevedenie a pekna foto..darmo,si sikovnica velka:-)
kukulienka71
Ďakujem za všetky milé komentáre, @haji , @terinka55 , @olinecka , @kimlo , @patroveckypitrs , @martamm , @denyany , @45678 , @chica114
Toto cesto je vynikajúce, krehké mastné s droždím, maďarská kuchyňa ho používa často a tradičné múčniky s orechmi, makom, tvarohom, sú s ním veľmi chutné. Ja sama tu mám už asi štyri recepty s veľmi podobným cestom (bajgle, trvanlivý orechový koláč, mäkučký tvarohový koláč a teraz žerbó.) A s masťou je najchutnejšie.
kapucinka
Úžasný recept, už sme aj nedávno skúšali, je to naozaj vynikajúci koláč, myslím, že tento tvoj recept je aj lepší, než ten, podľa ktorého sme robili ;-)
bubaya
Moja bývalá kolegyňa vždy spomínala, ako našla žerbo rezy z Vianoc pri jarnom upratovaní v komore, a aké boli dobré. A ja som nikdy nevedela, čo to sú tie "žebrorezy". Ale že to bolo dobré aj po štvrťroku, to verím. Upečiem. A chválim recept.
kukulienka71
@Bubaya (8.1.2017 22:03)

Haha, tak ich mala asi riadne schované:-)) toto je fakt trvanlivý zákusok, poruke vždy, ak príde nečakaná návšteva, v krabici vydrží veľmi dlho, ako píšeš.
Ďakujem za pochvalu a teší ma, že už vieš, o čo sa jedná. Už len upiecť, ochutnať a pridať hodnotenie, ak môžem prosiť;-)
elisticka
nadherne !!! skoda ze potrebujem bezlepkove piect musim vyskusat ci sa mi podaria... 5*
ivet74
Krásne rezy! Recept s bravcovou masťou tu už dávnejšie dala aj pusta.
Tuším sa už na ne odvážim aj ja :-)
aroooo
Krásny recept, moja starká ich nejako takto robievala s masťou a orechy nemala pomleté na jemno, ale hrubšie, asi posekané . Bol to ten naj-naj-naj koláč pre mňa,pekávala ho na oberačku a zabíjačku. Pýtala som recept a ona hneď spustila maďarsky múka, masť..... a pýtam sa koľko? no koľko treba- ona to mala v oku, takže recept som nemala,ani som jej všetko nerozumela, preto ďakujem za tento. Na Vianoce som ich piekla podľa Tatranky ale nie s masťou, boli aj tie dobré. 5*
ancicka
uložené do kk,ja mám síce rcp,ale vyskúšam aj Tvoj.Pozdravujem.
izabella929
@kukulienka71 , robila som ich s mnohými plnkami aj obmenami...verím, že s masťou sú chutné, lebo sú krehkejšie, ako s maslom...vyzerajú perfektne.-)
kukulienka71
@cesminaz , ďakujem, verím, že raz urobíš aj po mojom;-P
@elisticka , si milá, vďaka. Skús bezlepkové, ale tie by som vaľkala na papieri a aj tak prenášala.
@ivet74 , áno, našla som ten recept, aj keď fotky, na ktorých si vždy tak zakladala, tam z neznámych dôvodov nie sú:-) určite ich zvládneš. Ďakujem ti.
@aroooo , dobre som sa pobavila na tvojom komentári :-))) ale je mi aj trochu ľúto, že veľa receptov sa práve preto nezachovalo, načo babky asi nepomysleli.
Veľká vďaka za pochvalu.
@ancicka , nech ti padne vhod aj takýto recept a ďakujem:-)
@violetacamorova , ja zas ďakujem za pekný komentár:-)
@izabella929 , ďakujem. Vždy som ich u teba obdivovala, teraz už aj ja budem kombinovať, farebne aj chuťovo, dostala som na to chuť;-)
jamarlen
kukám, kukám, a to kukulienka si trúfla na tento zázrak chutí a majstrovstva..máš ich jak namaľované
kecemis
Ako chlapec som toto zboznoval. Mamina to robievala, bolo to uzasne a stale mam tu chut na jazyku. Ja zial to asi nikdy neupeciem, som na pecenie uplne neschopny.
kukulienka71
@babkamt , som rada, že sa ti v mojom podaní páčia, už aj ja ich mám rada. Ďakujem:-)
@monty469 , ďakujem za potvrdenie, lebo aj ty máš hodnotnú zbierku tradičných receptov.
@jamarlen , vďaka. Bola to pre mňa výzva, lebo žerbó u nás nikdy nemalo úspech. Chcela som prísť nato, prečo tomu tak bolo. A piekla som vlastne na podnet kamarátky, ktorá ich chcela na oslavu. Bez nej by som sa k nim asi nedopracovala:-)
@kecemis , ďakujem za pristavenie sa. Ako dobre, že funguje aj chuťová spomienka, že?:-)))
likalu
Robila som ich na Vianoce. Vždy robím aj niečo na plech a toto sa mi videlo najjednoduchšie. Malo dobrý odbyt, môžem len doporučiť
kukulienka71
@zuzanka1367 , ďakujem, si milá:-)
@likalu , si šikovná, veľa ľudí ho nerobí, lebo sa im zdá zložitejší či skôr pracnejší, pritom opak je pravda. Ďakujem za pristavenie sa:-)
havino
veru najlepší @kuku , aj ja ich robím len s masťou, po mame mám recept, raz do roka síce, ale je to pre mňa naj koláč, je to proste pán zákusok z kysnutého cesta a jeden rok som piekla na Vianoce a 1.2. mám meniny, skladovaný bol ukážkovo a on bol najsamlepší, kto ho vtedy jedol, že najlepší z ponuky bol v tom roku. super recept, chválim, aj fotky.
kukulienka71
@Havino (24.1.2017 21:23)

ďakujem pekne, je mi potešením ťa tu čítať:-) také recepty si treba chrániť. Už za chvíľku bude tvoje meno veru a u nás teraz tiež samé oslavy, našťastie;-)
smejkad
Prvý krát som robila zerbo.
Klasika: cesto boli zemiakoidne tvary miesto obdlznikov, v strede malá Fatra...
Ale na oslave nebudem, tak nevadí, lebo chuti v prípade Kuku dôverujem :-)
Potom dám vedieť, aké boli ohlasy :-)
kukulienka71
@Smejkad (9.8.2017 19:18)

Začni si trocha veriť a možno sa to ukáže aj na tých tvaroch;-) Každopádne ďakujem, že veríš aspoň mne. Budem rada, ak napíšeš. Pekný deň, milá @smejkad !
kukulienka71
@Smejkad (10.8.2017 21:08)

jaj, to si mala dobre uložiť aj ten koláč:-DDD Ďakujem pekne a dúfam, že to nejak dobre poriešite s tou oslavou.
radost
@Kukulienka
tak dnes som odskúšala dľa teba s tou masťou..som spokojná..akurát-tie orechy mám dosť suché..sem tam som pofrkala-no kde sa nedostalo-zmes ostala suchá..asi musím viac lekváru-dávala som slivkový...ako to robíš-bo na foto to vyzerá kompaktné-myslím orechová posypová zmes s cukrom..
želám ti pokojné dni nielen vianočné...
kukulienka71
@Radost (18.12.2017 19:02)

milá Radosť, teším sa, že si spokojná s cestom. Na foto č.4 vidieť množstvo lekváru, išla tam len tenká vrstva jemne mletých orechov s cukrom potom, plnka bola kompaktná, tak ako vidíš aj píšeš, nič extra som nerobila. Ja som nefŕkala. Orechy sú mastné, aj cesto, neviem, prečo to máš suché...
Ďakujem za prianie, trochu hektické to máme, ale o to viac sa teším na pokojné sviatky potom. Želám aj vám s dedkom krásne Vianoce, nech sa duša raduje;-)
radost
@Kukulienka71 (18.12.2017 20:45)

možno to chce čas-postáť-a nasiakne sa s lekváru..ja som pekávala s Palmarinom abo Herou..skúsila som tú masť-som spokojná..všetko je tak-ako má byť...:-)
jatea
@Kukulienka71 , žerbo rezy som jedla veĺmi dávno a neskutočne mi chutili. Robievala ich občas moja svokra. No recept som si nezobrala, čo ma veľmi mrzí. Aj som hľadala na internete, no nenašla som zatiaľ taký, čo by sa mi pozdával, lebo sa mi zdalo, že tam išla masť. Takže tento vyskúšam, ale trochu neskôr, lebo teraz sme "presladení"

valeria11
Chcem sa spýtať,na polevu toho masla-cery ide 25g alebo 250g?Ďakujem krásne za odpoveď
valeria11
Ďakujem za odpoveď@Radost a @Kukulienka71
Ešte otazočka ak môžem,ma sa kolač po upečení zaťažiť?Včera som robila,ale z makom a nedrží mi vr h odlepuje sa
Čok.polevu som spravíla z 25g Cery,ale masti som dala iba 2Čl ako je v popise
94summer94
Ja som ho dnes robila, s cestom sa pracovalo super vďaka masti, len po dopečení jeho výška je asi 2 CM, čo som zle spravila ? :(
anan
mila kuklienka71, idem si k Vam po radu. Dnes som sa konecne odhodlala ne tieto krasne kolaciky. Nepoznam ich, u nas na Horehroni som o nich nepocula. Bohuzial moja dnesna praca dopadla biedne. Platy sa mi pri valkani dost drobili a musela som ich vyvalkat az tak, ze boli takmer priesvitne, napriek tomu, ze som mala taku istu velkost plechu. Nabuduce urobim 1.5 nasobnu davku do toho plechu. Kvasok mi narastol pekny, ale cesto napriek hodinovemu kysnutiu nepodrastlo skoro nic, po 20min pecenia bol uz vrch ruzovy, som zvedava, co na to jazykove receptory povedia po vychladnuti, ked optika je zalostna :)
kukulienka71
@anan (21.12.2020 20:15)

milá @anan , prepáč, až teraz som sem nahliadla a zbadala tvoj komentár. Cesto sa dá vždy korigovať množstvom tekutiny, aby bolo plastickejšie a tým sa s ním aj lepšie pracuje. niektoré múky totiž viac sajú tekutiny. Ak sa ti zdá, že cesto nepokryje celý plech, vaľkaj len menší rozmer potom. Neviem, z akého dôvodu ti to nevydalo. Treba mať veľmi tenké cesto, ale nie priesvitné, to nie je ťahaný závin. Verím, že ťa to neodradilo od ďalšieho pečenia. Šťastný nový rok!
andymbaba
@kukulienka71 (18.12.2017 20:45)

môžem sa spýtať, ten kryštálový cukor, ktorý sa sype na lekvár, nie je cítiť po upečení pod zubami?
lemonova
Dnes som robila Žerbo rezy podľa Vášho receptu. Nemala som dosť masti, tak som ju doplnila maslom. Sú vynikajúce :-) Vďaka za recept!
luss4
@kukulienka nedávno som piekla žerbo podľa Teba a musím povedať že boli vynikajúce a aj cesto fajnové, dobre sa s ním robilo, tá masť v ceste má svoje čaro. Vďaka, určite u nás ešte budú podľa Tvojho rcp.


gina717
Výborný koláč. Ja som ich piekavala s maslom a nevedela som prísť na to prečo koláč od babky bol iný taký jemný až som objavila " recept s bravčovou masťou" tak som ho robila na Vianoce a bum ho , presne taký ako od babičky mojej...zjedli sme ho na posedenie moji bratia a môj otec sa ho nevedeli dojest...nuž a koláč som musela piecť aj včera aby bol na veľkú noc ..♥️. Mimochodom linecké koláče som tiež dala masť a sú že úplne no mňam....ďakujem za recept.
kukulienka71
@gina717 (7.4.2023 18:55)

Veľmi sa teším, že vám všetkým tak chutí😊presne si to opísala, masť tam dodá tú starodávnu chuť. Linecké s masťou skúsim veru. Ďakujem za tvoju odozvu. Aj si ma rozosmiala tou formulkou " bum ho..." Pekné sviatky rodinke!