Zapekané zemiaky
Zemiaky zapečené s mletou teľacinou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vyše polroka som „laboroval“ so svojou infikovanou nohou a tak mal dostatok času na potulky so svákom Google-om. *Tak
som naďabil aj na tureckú TV v anglickom jazyku, z ktorej som si preložil rcp na „Gülsümün Saray“. Zaujal ma, nakúpil som potrebné
a pripravil tak zemiaky, ktoré nám veľmi chutili. Už počas „kuchtenia“ som pochopil, že na druhu mäsa ani tak veľmi nezáleží.
Určite vyskúšam aj mleté morčacie, hovädzie, kuracie a dokonca niektoré „nadstavím“ aj „slávnou poľskou kiełbaszou“. Vy sa
pridáte? Postup- Všetko čerstvé, umyté, pripravené do „boja“ s chutnou a hlavne zdravou výživou. Strúčiky cesnaku som vložil do hrnčeka s vlažnou vodou, potom sa mi bude ľahšie lúpať. Kôpor, ktorý nás „hnevá“ v žalúdkoch, som v pôvodnom recepte nahradil zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami“ a „kytičkou“ veľkolistovej petržlenovej vňate.
- Umyté a dobre kefkou „vydrhnuté“ surové žlté zemiaky (ja som použil druh Klondike Goldust, no vhodné sú aj Idaho, či iné) som postrúhal na najširšej medzere „mandolíny“ na asi 50-60 mm hrubé disky a poukladal ich na „kant“ preložené jeden cez druhý, do troch riadkov s asi 10 mm medzerami do vymasteného pekáča. Zemiaky som pokropil slnečnicovým olejom (ale vhodný je aj bársaký iný), posypal ich mletou sladkou červenou paprikou, čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a soľou. Potom som naplnený pekáč vložil na 20 min do rúry vyhriatej na 200 °C.
- Vo väčšej panvici som rozohrial 4 PL oleja, vložil do nej pokrájané cibule a plátky cesnaku.
- Po premiešaní a krátkom orestovaní som pridal ~ 500 g mletého teľacieho mäsa, opiekol ho premiešavaním do zblednutia a
- vložil k nemu pokrájané kúsky (12-15 mm) hrubostenných čerstvých paprík, trošku osolil, posypal mletou sladkou červenou paprikou i mletým korením. Po zmiešaní 5-7 minút podusil a nechal ochladiť.
- Pripravil som zálievku: Do pomocnej misky som dal hustú kyslú smotanu (môže byť aj na varenie), vbuchol celé vajíčka, pridal mletú sladkú červenú papriku, mleté korenie, soľ, karí korenie, pokrájanú mladú cibuľku aj s vňaťou a lístočky petržlenovej vňate, všetko dobre zmiešal.
- Druhú časť zálievky som pripravil za tepla, kedy som v rajnici na 3-4 PL oleja orestoval 3-4 pretlačené strúčiky cesnaku, zasypal ich kopcovitou PL hladkej múky, miešaním opiekol „na voňavo do béžova“ a nechal trošku vychladnúť.
- Na dno jemne olejom vymasteného pekáča z jenského skla „preplátkovaním“ porozkladal ½ predpečených zemiakov, rozložil na ne podusenú mäsovú zmes a na ňu druhú ½ zemiakov.
- Do rajnice s teplou časťou zálievky som preložil zmiešanú časť z pomocnej misy, prilial šľahačkovú smotanu a dôkladne kuchynskou drôtenou „metličkou“ zošľahal, do finálnej podoby.
- Zálievku som poroztieral po zemiakoch v jenskom pekáči.
- Povrch som posypal strúhaným čedarom, porozkladal naň „baby“ paradajky, posypal mletou sladkou červenou paprikou a počas 33 minút piekol v rúre vyhriatej na 200 °C, do pekného červeno-hneda.
- A mohol som servírovať. Kto chce, môže aj s ryžou s petržlenovou vňaťou a hubami, poprípade, ak ostali, ozdobené plátkami pečených zemiakov.
|