Zemiakový chlieb v rímskom hrnci (Römertopf)

Autor receptu: honestka

Pridavam recept na poziadanie. Myslim ze kazdy ma svoj recept a ten moj sa nelisi snad nicim, iba ze je odskusany rokmi. Podotykam iba, ze tu mame iba jeden druh hladkej muky a tak neviem porovnat s nasimi aky je v nich rozdiel. Avsak kazdy uvadza ze hladka muka je dobra, tak by nemal byt v nicom rozdiel. Do zemiakoveho cesta je vsak podla potreby niekedy potrebne pridat viacej muky, pretoze zemiaky cesto riedia a doma peceny chlieb je vzdy kvalitnejsi ak je cesto "HUTNEJSIE".

15 minút
príprava
60 minút
na 230 °C °C

Postup

  1. Urobime kvasok s troskou muky. Do mixera dame vsetky suroviny so vzidenym kvaskom okrem 2 dcl vody, ktoru si nechame bokom a prilievame pomaly! a uz len podla potreby, (kedze zemiaky cesto riedia). Vsetko dobre vymiesame, aby sa cesto nelepilo na steny misky a pocas poslednych otaciek prilejeme olej. Nechame kysnut 1/2 hodiny a cesto stlacime dole. Nechame kysnut dalsiu 1/2 hod a znova cesto stlacime. Ked vykysne 3x urobime si bochnik a tento dame kysnut uz do rimskeho hrnca (Römertopf) asi tak dalsiu hodinu. Z mnozstva 1 kg muky su 2 chlebiky, alebo ja robim z druhej polovice buchticky (4). Pecieme v horúcej rúre 10 minút na teplote 230 °C a potom zmierniť a na slabšiu teplotu a piecť dalej asi tak 3/4 hodiny. Römertopf nikdy neodkryjeme. Po upeceni chlebik vybrat a nechat ho ochladnut na mriezke. Potom uz len papat chrupavu korocku a vynikajuci vonavy chlebik.
  2. Pri Rimskom hrnci je dolezite, aby sa tento nechal vodou namoceny naboptnat (nasiaknut?) minimalne 30 minut (inac by mohol v horucej rure prasknut).
    Diskusia: Diskusia: http://varecha.pravda.sk/zazitky/chlieb-a-rimsky-hrniec/188-clanok.html
  3. POZNAMKA: Z mnozstva 1 kg muky su 2 chlebiky, alebo ja robim z druhej polovice buchticky (4-6). Dalši link: http://varecha.pravda.sk/zazitky/pridaj-zazitok/188/