Zemiakovo-pomarančové pyré so šalviovým maslom fotorecept
Foto: sjuz
Sladké zemiaky - batáty - pochádzajú z Ameriky. Ich dužina obsahuje veľa betakaroténu, ktorý je silný antioxidant. Okrem toho sú prospešné pre srdce, lebo Zobraziť celý popisSladké zemiaky - batáty - pochádzajú z Ameriky. Ich dužina obsahuje veľa betakaroténu, ktorý je silný antioxidant. Okrem toho sú prospešné pre srdce, lebo obsahujú draslík, a okrem ďalších látok aj kyselinu chlorgenovú, ktorá je silno protirakovinová. Môžeme ich piecť,kombinovať s klasickými zemiakmi, robiť z nich hranolčeky, kašu s citrónovou šťavou, olivovým olejom, mladou cibuľkou... Fantázii sa medze nekladú:) Ja som zvolila túto formu úpravy - pretože sa mi veľmi hodila k pečenému mäsu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny:
-
2
Zemiaky olúpeme, nakrájame na kúsky a v osolenej vode uvaríme cca 10 min. do mäkka.
-
3
Uvarené zemiaky scedíme a necháme postáť otvorené v horúcom hrnci, aby trocha oschli.
-
4
Medzitým si na malej panvici či v hrnci zohrejeme maslo a prihodíme šalviové lístky. Zohrievame pomaly, aby sa maslo nepripálilo - až do penista, potom odstavíme.
-
5
Do zemiakov pridáme olivový olej, pomarančovú šťavu a kôru, osolíme a okoreníme.
-
6
Zemiaky vymiešame na kašu.
-
7
Na tanieri prelejeme horúcim šalviovým maslom,a podávame.
Krasne si ich pripraviila;-). Chut bude este vyraznejsia ,
ak ich namiesto varenia,upecies na plechu v rure a potom
vyslahas na kasu.
Obsahují 6 % sacharidů, asi 20 % škrobu, 2 % bílkovin a 9 % pektinů. Dále obsahují vlákninu, vitaminy A, C a B6. "