Zemiakovo-pomarančové pyré so šalviovým maslom (fotorecept)
Autor receptu: sjuz
Sladké zemiaky - batáty - pochádzajú z Ameriky. Ich dužina obsahuje veľa betakaroténu, ktorý je silný antioxidant. Okrem toho sú prospešné pre srdce, lebo obsahujú draslík, a okrem ďalších látok aj kyselinu chlorgenovú, ktorá je silno protirakovinová.
Môžeme ich piecť,kombinovať s klasickými zemiakmi, robiť z nich hranolčeky, kašu s citrónovou šťavou, olivovým olejom, mladou cibuľkou... Fantázii sa medze nekladú:)
Ja som zvolila túto formu úpravy - pretože sa mi veľmi hodila k pečenému mäsu.
4 porcie |
20 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny:
- Zemiaky olúpeme, nakrájame na kúsky a v osolenej vode uvaríme cca 10 min. do mäkka.
- Uvarené zemiaky scedíme a necháme postáť otvorené v horúcom hrnci, aby trocha oschli.
- Medzitým si na malej panvici či v hrnci zohrejeme maslo a prihodíme šalviové lístky. Zohrievame pomaly, aby sa maslo nepripálilo - až do penista, potom odstavíme.
- Do zemiakov pridáme olivový olej, pomarančovú šťavu a kôru, osolíme a okoreníme.
- Zemiaky vymiešame na kašu.
- Na tanieri prelejeme horúcim šalviovým maslom,a podávame.