Zemiakovo-cibuľový šalát (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Ak veľmi neobľubujete majonézové šaláty (ako aj ja), alebo ste zástancom zdravej výživy, tak tento šalát si určite obľúbite. Je to ľahký chutný šalát, krorý sa veľmi hodí najmä k rybám vyprážaným, ale i grilovaným, tiež k fašírke, rezňom a pod. Odkiaľ pochádza, neviem presne, ale pripomína mi južné moria. Robila ho už moja mamka a ja som ho po nej zdedila. Veľmi sme si ho obľúbili a často ho pripravujem namiesto majonézového šalátu.

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme mierne vychladnúť.
  2. Ešte teplé zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska.
  3. Šalotku alebo cibuľu rozrežeme na polovicu a potom na tenké mesiačiky. Pridáme k zemiakom.
  4. Asi 15minút povaríme vodu so soľou, čiernym a novým korením, rascou, bobkovým listom a octom. Ak nechceme použiť ocot, nahradíme ho citrónovou šťavou, tú však nevaríme.Podľa mňa sa do tohto šalátu práve ocot hodí.
  5. Povarenú, ochutenú vodu(horúcu) precedíme na pripravené zemiaky so šalotkou. Dobre premiešame, prikryjeme a necháme vychladnúť. Potom znovu premiešame, voda nám vsiakne do zemiakov, pokvapkáme olejom, prípadne osolíme a pridáme aj čerstvo mleté čierne korenie. Uložíme do chladničky dobre vychladiť.
  6. Ja som teraz podávala tento šalát k vyprážanej rybe - manželovi a grilovanej rybe - pre mňa. Pochutili sme si obaja...