Zemiakové pagáče - rodinné fotorecept

mariaklaraMariaklara, 58 ročná žena, Vráble, 20. septembra 2011 23:39
Ďalšie jej recepty »

Tieto pagáče sa robia v našej rodine už viac ako 40 rokov, recept mám od švagrinej Gitky, ktorá ich robila ešte keď som nebola jej švagriná, robila ich moja svokra, robím ich ja a robí ich už aj moja dcéra. Nemôžu chýbať pri žiadnej rodinnej oslave.

40-60 min
príprava
10-15 min
na 125 - 150 °C

Suroviny

900 ( 450 ) g
100 ( 50 ) g
250 (125 ) ml
250 ( 125 ) ml
200 ( 100 ) ml
250 ( 125 ) g
3 ( 1 a pol ) ks uvarené v šupke
1,5 ( 3/4 ) PL
1,5 ( 3/4 ) ks
štipka  + 3 PL mlieka na kvások
1 ks na potretie

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si:

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prvý si pripravíme kvások - teplé mlieko, štipku cukru a droždie. Potom preosejeme múku, pridáme soľ, olej, teplé mlieko a vodu. Pridáme vykysnutý kvások a premiešame.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozgúľame. Na cesto nastrúhame palmarín a uvarené, očistené zemiaky.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prekladáme ako lístkové ( kraflové ). Prikryjeme utierkou a necháme 15 min. kysnúť. Toto opakujeme 3 x.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom cesto opäť rozgúľame, nožom urobíme ozdobnú mriežku.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A decovým pohárikom vykrajujeme pagáče.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na plech si dáme fóliu na pečenie a na ňu prekladáme pagáče. ( Ak nemáme fóliu, tak plech natrieme olejom.) Zapneme rúru, pagáče ešte necháme chvíľu na plechu pod utierkou kysnúť. Potom ich natrieme vyšľahaným vajíčkom, ozdobíme ľanovými a sezamovými semienkami, ( výborné sú aj slnečnicové ) ešte raz natrieme vajíčkom, ( to aby neopadali semienka ) a dáme piecť.

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme 5 min. na 150 °, potom asi 5 -7 min na 125°. Upečené pagáče prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť a ochutnáme. " Dobrú chuť! "

    Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 9
ohodnoť recept:
Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist