Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept)

Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept)
mariaklaraMariaklara, recept pridal: 20. septembra 2011 23:39Ďalšie jeho recepty

Tieto pagáče sa robia v našej rodine už viac ako 40 rokov, recept mám od švagrinej Gitky, ktorá ich robila ešte keď som nebola jej švagriná, robila ich moja svokra, robím ich ja a robí ich už aj moja dcéra. Nemôžu chýbať pri žiadnej rodinnej oslave.

Suroviny

40-60
minút
príprava
10-15
minút
na 125 - 150 °C

Postup prípravy receptu

Pripravíme si:
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 1

Prvý si pripravíme kvások - teplé mlieko, štipku cukru a droždie. Potom preosejeme múku, pridáme soľ, olej, teplé mlieko a vodu. Pridáme vykysnutý kvások a premiešame.
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 2

Necháme na teplom mieste vykysnúť.
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 3

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozgúľame. Na cesto nastrúhame palmarín a uvarené, očistené zemiaky.
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 4

Cesto prekladáme ako lístkové ( kraflové ). Prikryjeme utierkou a necháme 15 min. kysnúť. Toto opakujeme 3 x.
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 5

Potom cesto opäť rozgúľame, nožom urobíme ozdobnú mriežku.
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 6

A decovým pohárikom vykrajujeme pagáče.
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 7

Na plech si dáme fóliu na pečenie a na ňu prekladáme pagáče. ( Ak nemáme fóliu, tak plech natrieme olejom.) Zapneme rúru, pagáče ešte necháme chvíľu na plechu pod utierkou kysnúť. Potom ich natrieme vyšľahaným vajíčkom, ozdobíme ľanovými a sezamovými semienkami, ( výborné sú aj slnečnicové ) ešte raz natrieme vajíčkom, ( to aby neopadali semienka ) a dáme piecť.
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 8

Pečieme 5 min. na 150 °, potom asi 5 -7 min na 125°. Upečené pagáče prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť a ochutnáme. " Dobrú chuť! "
Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept) - obrázok 9



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

48 komentárov k receptu
  • jahalno, 21. septembra 2011 o 09:26
    Sú skutočne skvelé!!! A ja ich ešte plním. Priečne nadrežem a naplním akoukoľvek syrovou pomazánkou. Je to vynikajúce. Môžem len doporučiť.


  • zdenkas, 21. septembra 2011 o 12:04
    Takéto pagáčiky zbožňujem,ukladám a vyskúšam.


  • sladkacokolada, 21. septembra 2011 o 12:11
    určite vyskúšam


  • orchidea, 21. septembra 2011 o 12:31
    pekné pagáčiky


  • danculka, 21. septembra 2011 o 12:42
    Robievam,sú perfektné,kolegyňa,ke´d išla z detmi na výlet,tak každý mal svoj batoh,a každý si niesol v ňom svoje pagáče,piekla deň predtým a každému ,za plech..mäkulinké,perfektné...


  • kata50, 21. septembra 2011 o 13:21
    Takých pagáčikov nikdy nie je dosť :-))


  • abdul, 21. septembra 2011 o 14:34
    @danculka : A kedy najbližšie sa ide na výlet ?
    Krásne foto.


  • danculka, 21. septembra 2011 o 15:50
    Už to nejak nesledujem,ja som už doma a ona už má deti veľké...


  • macusa, 21. septembra 2011 o 18:02
    Prosim kolko plechov/kusov vyjde s tej polovicnej davky? Dakujem


  • babkamt, 21. septembra 2011 o 18:28
    Tieto pagáče poznám,aj ja ich robím.Sú naozaj výborné.


  • marianne69, 21. septembra 2011 o 20:13
    ....krasne sa Ti vydarili Klarka,ukladam,mozu byt vynikajuce


  • ketty3811, 21. septembra 2011 o 21:16
    pekné pagáče,dala by som si.:-)


  • cica2, 21. septembra 2011 o 21:37
    @mariaklara , pagáče sa ti krásne vydarili, musia byť výborné!


  • ancicka, 21. septembra 2011 o 21:57
    Tak to hej!


  • jerica, 21. septembra 2011 o 21:59
    neodmietla by som , krásne pagačiky:-))


  • mariaklara, 22. septembra 2011 o 00:00
    Všetkým vám ďakujem za komentíky,@macusa , z polovičnej dávky ich mám okolo 45 ks. Keďže sme väčšinou už len dvaja, tak nám to stačí, ale, ak prídu deti s deťmi, tak sa po celej dávke len tak zapráši.


  • ata8888, 22. septembra 2011 o 21:34
    poznam ...peciem ...su skvele preto lebo ich mam od teba....dik


  • medovnicek, 23. septembra 2011 o 21:17
    určite vyskúšam


  • janger, 25. septembra 2011 o 21:39
    Zarucene ich vyskusam. Velmi sa mi pozdavaju :-).


  • abend, 27. septembra 2011 o 18:08
    @mariaklara , skúsila som upiecť pagáčiky podľa Tvojho receptu, žiaľ neboli také pekné ako Tvoje. Môžeš mi prosím uviesť hmotnosť zemiakov, 3ks resp. 11/2 ks nie je presné, zemiaky sú rôznej veľkosti. A pečenie pri teplote 150st. a potom 125st a čas 5 - 12min,nie je to chybný údaj, pri týchto teplotách ktoré udávaš pagáče u mňa ani nevedeli, že sú v rúre. Ďakujem za odpoveď.:-)


  • mariaklara, 27. septembra 2011 o 18:58
    @abend , zemiaky mávam veľké asi, ako véééľké slepačie vajce, a k rúre ti musím povedať, že peč tak, ako si bežne zvyknutá. Ja keby som piekla na 200° , tak za 5 min. mám zhorené na uhol. Skús ešte jeden pokus z polovičnej dávky, držím ti palce.


  • haston, 29. septembra 2011 o 21:13
    upečené vyzerajú veľmi chutne.


  • mariaklara, 29. septembra 2011 o 22:20
    O týždeň budem robiť z dvoch dávok, manžel má okrúhle výročie, v robote oslavujú. Zatiaľ sa mi vždy podarili. Dúfam, že tomu nebude inak ani v piatok.


  • mariaklara, 18. októbra 2011 o 11:30
    Z dvoch dávok som urobila 204 pagáčov, no nezostal ani jeden, mali obrovský úspech.


  • fiby, 26. októbra 2011 o 23:22
    Aj ja robím pagáče vyslovene so zemiakom. Sú výborné a dlho vydržia mäkké. Nevyschnú tak rýchlo. Posypávam rascou alebo sézamom.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 23 komentárov)
  • rela, 10. novembra 2011 o 22:09
    @mariaklara ďakujem za recept, dnes som tieto pagáče robila na večeru -boli perfektné. Také pagáče sa mi ešte nikdy nepodarili.


  • mariaklara, 11. novembra 2011 o 22:03
    @rela , ďakujem a teším sa , že sa ti vydarili, my ich veľmi často robíme, ako som písala, že nemôžu chýbať na žiadnej rodinnej oslave.


  • mana1, 20. novembra 2011 o 18:35
    Ja ich pečiem velmi často len ich vykrajujem väčšie a potom ich plnín urobím si nátierku kto akú má oblubenú potom dám šunku syr paradajku papriku aj je to pekné ale hlavne mňamkové.


  • mariaklara, 22. novembra 2011 o 22:32
    Ďakujem.


  • evuska2011, 31. marca 2012 o 17:55
    akurat ich robim tak sa mi zbiehaju slinki dakujem za receptík


  • aliimrajka, 21. apríla 2012 o 16:41
    vajce ide do cesta alebo len na potretie pagáčov?


  • mariaklara, 24. apríla 2012 o 11:04
    @evuska2011 , ako dopadli pagáčky? @aliimrajka , neviem, či si to tu prečítaš, do pôvodného receptu išli tri žĺtka, ale my sme si to upravili a vlastne ušetrili, vôbec v ceste nechýbajú, a to 1 vajce je na potretie, v rozpise je to uvedené.


  • jerica, 25. apríla 2012 o 22:57
    @mariaklara v sobotu majú premieru,dám vedieť,receptov na dobré pagáčiky nikdy nie je dosť.Hlavne keď je to dlhoročný vyskúšaný rodinný recept ktorý koluje z kolena na koleno:-)


  • mia2404, 8. septembra 2012 o 11:23
    tak tvoje pagáče nemajú chybu , sú fakt neodolateľné :-)))


  • mariaklara, 8. septembra 2012 o 21:38
    @jerica , tak, ako podarili sa tie pagáče, nedala si vedieť. @mia2404 , ďakujem.


  • jerica, 8. septembra 2012 o 22:27
    moja,dobrovolne sa priznám, ja som už aj zabudla na ne,mala som trvale nefunkčný pc, ani ma to potom neťahalo si ho otvárať, iba ak som bola v práci , k narodkám som dostala nový pc,ale aj to je asi "paškvil"nie len, že nad našim domom nie je pokrytie signálu,ale aj pc sa chová ako starý páskový magnetofón,pokiaľ sa otvára vrčí ako keď som pretáčala staré pásy na magnetofńe,potom sa v polovici sám vypne a vypisuje to, čomu ja vôbec nerozumiem,ale už to neriešim,nemám momentálne energiu a silu sa s tým zaoberať.
    Pagáče, len tak sa za nimi zaprášilo,len ja som spravila s polovičnej dávky.:-) pekný neskorý večer ti prajem.


  • ola111, 21. októbra 2012 o 18:24
    @mariaklara ,robila som ich v piatok,na Lv-jarmok,najprv som chcela z polovičnej dávky,ale keďže nás bolo veľa,tak z celej,sú výýborné,mala som 4 plechy,je nedeľa,niet ani jedného,takže ti ďakujem za recept :)))


  • mariaklara, 23. októbra 2012 o 01:08
    @ola111 , teším sa, že chutili.


  • pasztorka, 4. decembra 2012 o 12:32
    Ahoj, vcera som ich robila, namiesto celozrnnej muky som dala grahamovu, boli vyborne, kvoli tej grahamovej muke dokonca trosku pripominali skvarkove, len sa chcem spytat na tu teplotu a dlzku pecenia.... nastavila som presne ako v je recepte, a ako tu uz ktosi spominal..., moje boli uplne neupecene, musela som zvysit teplotu na 180... a piect ich este aspon raz tak dlho... tak neviem, ci to moze byt sposobene tou grahamovou mukou, alebo? Inak zozali velky uspech, vdaka za recept :-).


  • mariaklara, 4. decembra 2012 o 20:49
    @pasztorka , ja som toho názoru, že každá gazdinka si pozná svoju rúru, aký má výkon. Preto je na každej, ako si zváži. Ja keby som piekla na 180°, tak mi v nej zhorí koláč alebo pagáčky na uhol. Rob tak, ako si naučená.


  • pasztorka, 5. decembra 2012 o 11:38
    Ahoj, tak je pravda, ze ja na 125 nepeciem ani drobne a linecke pecivo, ale na viac, takze pagace musia byt urcite viac. OK, ale aj tak su super, maly odniesol aj do skoly, a deti sa dobreze nepobili :-). papa.


  • mariaklara, 5. decembra 2012 o 12:49
    Ahoj @pasztorka , som rada, že aj deťom chutili, určite mi dáš za pravdu, že čerstvo upečené sú mňam, teraz budeš vedieť pri akej teplote sa tebe upečú. Želám ti pekný deň.


  • vyborny, 28. decembra 2012 o 17:16
    Teraz som ich dopiekla - fakt výborné - nemá to chybu - myslím, že nevydržia ani do zajtra, tak nám chutia. Odporúčam vyskúšať!


  • bejaja, 28. decembra 2012 o 19:38
    máš ich pekné, určite sú výborné, zajtra ich urobim aj ja, podľa Tvojho receptu.


  • mariaklara, 29. decembra 2012 o 11:11
    @vyborny , som veľmi rada, že chutili, u nás tiež dlho " nezohrejú ", vždy sa zjedia, a ak náhodou predsa nejaký ten kúsok zostane, ráno si ho trošinku prihrejem v mikrovlnke a z mliekom zjem. @bejaja , daj mi potom vedieť, či Vám chutili. Obom Vám želám veselého Silvestra a úspešný celý nastávajúci rok 2013.


  • isar, 1. januára 2013 o 18:32
    Taký recept som zatiaľ neskúsila, na pohľad krásne a podľa komentárov výborné - ukladám a skúsim.


  • jansam, 23. marca 2013 o 14:29
    Ja som ich dnes piekla,sú vynikajúce


  • mariaklara, 24. marca 2013 o 12:45
    @jansam , veľmi ma to potešilo, ďakujem.:-))



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist