Zemiakové pagáče - rodinné (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Tieto pagáče sa robia v našej rodine už viac ako 40 rokov, recept mám od švagrinej Gitky, ktorá ich robila ešte keď som nebola jej švagriná, robila ich moja svokra, robím ich ja a robí ich už aj moja dcéra. Nemôžu chýbať pri žiadnej rodinnej oslave.

40-60 minút
príprava
10-15 minút
na 125 - 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si:
  2. Prvý si pripravíme kvások - teplé mlieko, štipku cukru a droždie. Potom preosejeme múku, pridáme soľ, olej, teplé mlieko a vodu. Pridáme vykysnutý kvások a premiešame.
  3. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozgúľame. Na cesto nastrúhame palmarín a uvarené, očistené zemiaky.
  5. Cesto prekladáme ako lístkové ( kraflové ). Prikryjeme utierkou a necháme 15 min. kysnúť. Toto opakujeme 3 x.
  6. Potom cesto opäť rozgúľame, nožom urobíme ozdobnú mriežku.
  7. A decovým pohárikom vykrajujeme pagáče.
  8. Na plech si dáme fóliu na pečenie a na ňu prekladáme pagáče. ( Ak nemáme fóliu, tak plech natrieme olejom.) Zapneme rúru, pagáče ešte necháme chvíľu na plechu pod utierkou kysnúť. Potom ich natrieme vyšľahaným vajíčkom, ozdobíme ľanovými a sezamovými semienkami, ( výborné sú aj slnečnicové ) ešte raz natrieme vajíčkom, ( to aby neopadali semienka ) a dáme piecť.
  9. Pečieme 10min. na 180 °, potom asi 5 min na 150°. Upečené pagáče prikryjeme papierom na pečenie a utierkou, necháme vychladnúť a ochutnáme. " Dobrú chuť! "