Zemiakové lokše (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Tento recept mám od svojej svokry, ktorá žije v Košiciach. Je to typické jedlo na východe. Ešte sa robia aj hrubé lokše, ktoré sa konzumujú s podbitou fazuľou alebo so zemiakmi, ale tie pridám nabudúce. Takto ich robila jej mama aj stará mama a teraz sú súčasťou nášho jedálnička. Predtým som toto jedlo vôbec nepoznala.

Postup

  1. Dáme si uvariť zemiaky. Ja som ich parila v šupke. Môžu sa aj uvariť klasicky vo vode bez šupky.
  2. Keď sú zemiaky mäkké, ošúpeme ich a popučíme. Dáme na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Urobíme valček, ktorý pokrájame na kusy.
  3. Vyvaľkáme do tvaru kruhu. Pozor, aby neboli lokše príliš tenké a mali sme dostatok múky, aby sa nelepili.
  4. Popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Počas pečenia nám tam ostane trochu múky, tak ju treba dávať preč, aby sa lokše nepripaľovali. Ja ju utieram priebežne servítkou.
  5. Roztopíme si maslo a poriadne z každej strany potierame.
  6. Môžu sa jesť len v takejto forme alebo s kyslým mliekom alebo my ich robíme aj ako burritos, natrieme tatárskou omáčkou, dáme šunku, zeleninu, kuracie prsia, fantázii sa medze nekladú.