Zelerovo-paradajková polievka fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 20. októbra 2016

Takúto polievku so raz jedol v jednej reštaurácii. Veľmi mi zachutila, tak ju aj doma robím, hlavne na jeseň. Do týchto upršaných dní je Zobraziť celý popisTakúto polievku so raz jedol v jednej reštaurácii. Veľmi mi zachutila, tak ju aj doma robím, hlavne na jeseň. Do týchto upršaných dní je veľmi zdravá. Pravdaže aj iné dní počas roku, treba konzumovať zeler. Je veľmi zdravý.

8-10
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g (väčší)
1 ks (menší)
2 väčšie ks
400 g
5 strúčikov
3 ks
1 ČL
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a očistíme.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dve tretiny zeleru pokrájame na dvoj centimetrové kocky. Na plech dáme papier na pečenie a naň uložíme zeler. Ten osolíme a okoreníme čerstvo mletím korením štyroch farieb. Napokon zľahka potrieme olivovým olejom. Dáme piecť do rúry na 180 °C na 45 minút. Upečieme ho aby nám zmäkol a na vrchnej strane chytil pripečenú kôrku.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zvyšok zeleru a zemiaky pokrájame na 1 cm kocky. Cesnak a sušene paradajky posekáme na drobno. Pór krájame na kolieska.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca dáme trochu olivového oleja. Na ňom dusíme pór. Po zmäknutí pridáme cesnak a sušene paradajky. Chvíľu podusíme.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A pridáme paradajky aj z nálevom. Miešame stále až sa nám to začne variť.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vriacich paradajok pridáme čili omáčku, zemiaky a zeler. Tiež osolíme. Chvíľu podusíme a zalejeme vriacou vodou. Varíme tak dlho aby zemiaky a zeler boli mäkké.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hrniec dáme preč zo sporáku a všetko v hrnci rozmixujeme. Teraz hrniec vrátime znovu na sporák a rozvaríme tak na 5 minút. Nakoniec pridáme do polievky zelerovú vňať. Odstavíme nabok. Pripadne dosolíme.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na plechu sa nám zatiaľ upiekol zeler. Ten dáme do horúcej polievky. A máme hotovo.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môžeme servírovať. Želám Vám dobrú chuť. Dobre tato polievka padne na toto chrípkové obdobie.

    Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Kombinace surovin je fajnová, celer miluji! Díky za receptík, určitě tvou celerovo paradajkovou polévku vyzkouším. Voní až k nám!
mijaita
Vynechavam por a brambory. Kdyz paradajkovo celerová, tak to tam (podle me) nema co delat :-) Bude za chvili k veceri, jen jsem si sem skocila pro recept, nybyrz se mi hned zalibila :-)
mijaita
@patroveckypitrs tak jo, nezklamala, moc dobra! Celer jsem opekala asi 20 min na masle v kastrulku, vonel a byl mekkoucky, jedna konzerva a 3 susena rajcata v oleji. Chili olej a isot to jistily. Dík, povedla se ti (a mne taky!) :-)


mijaita
Druhá porce s topinkovýma kostičkama na česnekovém oleji a strouhaným sýrem. Také hodně dobrá . Ses rád ze mi chutnalo? :-)


zuzanka1367
Polievky a jeseň to u mňa ide to kopy, určite si ju uvarím a o výsledku poinformujem. Vďaka za recept.
patroveckypitrs
Ďakujem Vám za komentáre. A @Mijaita som rád, že chutilo. Ja ju konzumujem vždy viac dní a keď mi dôjde opečený zeler, tak pridám opečený chlieb na kocky.
patroveckypitrs
A ešte niečo ja používam veľa póru, lebo mne veľmi pomáha na ľadviny a na odvodňovanie. Je to ohromná rastlina, nie len že dodá dobrú chuť jedlu, ale aj pomáha organizmu.
luclup
Oooo, recept sa mi velmi paci ! Do takeho necasu ako je dnes, je tato polievocka ako stvorena, vsetky ingrediencie su super, o skvelej chuti nepochybujem ... eeej, coskoro sa u nas vari, vdaka za super recet! (:
zuzanka1367
Polievka odskúšaná, väčšia časť zjedená a veru s chuťou :) Akurát som paradajky pridala, až keď bol zeler so zemiakmi polomäkký, ináč som postup dodržala a chuť bola skvelá, ďakujem za chutnú polievku, určite ju ešte budem variť.


janger
Mne sa velmi paci, tie pecene zelerove kocky do toho su iste velmi chutne. Tiez sa mi paci aj ten variant s chlebovymi krutonmi, ako robila @mijaita. A co uz chripka sarapati?
jozka2
Polievocka ako lusk.Vsetko zdrave ,ako pises por velmi pomaha a zeler tiez.Pre seba znizim mnozstvo zemiakov.
luclup
Mne zial polievka vobec nechutila, chutou mi pripomina skor omacku nez polievku, ale tak sto ludi, sto chuti (:
mariana1982
myslela som ze to bude divna chut, aj mi to chutilo divne ale je to zvyk a po dojedeni taniera je to delikatesne, takze chvalim :). Mozno by sa hodil aj pastrnak miesto zeleru. Inak miesto poru som dala fialovu cibulu, a miesto rajcin pretlak.
katka78
Chuťovo vynikajúca, akurát konzistenčne pre mňa trochu hustá, skôr ako omáčka. Aby som ju zriedila na polievku, musela by som pridať toľko vody, že by som ňou nakoniec niekoľko dní hostila susedov :-) Ale to vôbec neprekáža, poradila som si po svojom - časť som odobrala a dala do mrazničky, budúci týždeň bude pod plnenú papriku. Zvyšok som zriedila a bola akurát polievková. Na chuť je skutočne výborná! Vďaka za recept @Patroveckypitrs , veľmi rada s odstupom času znovu zopakujem.