Zelerovo-paradajková polievka (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Takúto polievku so raz jedol v jednej reštaurácii. Veľmi mi zachutila, tak ju aj doma robím, hlavne na jeseň. Do týchto upršaných dní je veľmi zdravá. Pravdaže aj iné dní počas roku, treba konzumovať zeler. Je veľmi zdravý.

8-10
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny a očistíme.
  2. Dve tretiny zeleru pokrájame na dvoj centimetrové kocky. Na plech dáme papier na pečenie a naň uložíme zeler. Ten osolíme a okoreníme čerstvo mletím korením štyroch farieb. Napokon zľahka potrieme olivovým olejom. Dáme piecť do rúry na 180 °C na 45 minút. Upečieme ho aby nám zmäkol a na vrchnej strane chytil pripečenú kôrku.
  3. Zvyšok zeleru a zemiaky pokrájame na 1 cm kocky. Cesnak a sušene paradajky posekáme na drobno. Pór krájame na kolieska.
  4. Do hrnca dáme trochu olivového oleja. Na ňom dusíme pór. Po zmäknutí pridáme cesnak a sušene paradajky. Chvíľu podusíme.
  5. A pridáme paradajky aj z nálevom. Miešame stále až sa nám to začne variť.
  6. Do vriacich paradajok pridáme čili omáčku, zemiaky a zeler. Tiež osolíme. Chvíľu podusíme a zalejeme vriacou vodou. Varíme tak dlho aby zemiaky a zeler boli mäkké.
  7. Hrniec dáme preč zo sporáku a všetko v hrnci rozmixujeme. Teraz hrniec vrátime znovu na sporák a rozvaríme tak na 5 minút. Nakoniec pridáme do polievky zelerovú vňať. Odstavíme nabok. Pripadne dosolíme.
  8. Na plechu sa nám zatiaľ upiekol zeler. Ten dáme do horúcej polievky. A máme hotovo.
  9. Môžeme servírovať. Želám Vám dobrú chuť. Dobre tato polievka padne na toto chrípkové obdobie.