Zeleninová polievka
Zelerová ostro-kyslá polievka (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Rozmrazovali a čistili sme chladničku a bolo treba spotrebovať zeleninu, tak sme uvarili takúto dobrú polievku. V tento
pochmúrny čas nám veľmi chutila.
10 porcií |
10 minút príprava |
80 minút tepelná úprava |
Postup
- Pokrájame na malé kocky očistený zeler, mrkvu a petržlen. Z toho množstva zeleniny si po kúsku nastrúhame na malých okách, to na zahustenie polievky. Zemiaky krájame o čosi väčšie ako koreňovú zeleninu. Cibuľu pokrájame na drobno a cesnak strúhame na jemno. Všetko to spolu zmiešame.
- Mäso tiež nakrájame na malé kúsky.
- Do hrnca dáme maslo a olej zohriať, pridáme mäso, garam masala, kurkumu, čili a dusíme asi 10 minút. Mäso musí pustiť šťavu a zatiahnuť sa. Obrázok moc nevyšiel, para rosila objektív.
- Na mäso nasypeme zmiešanú zeleninu a dusíme tak desať minút. Miešame nech neprihorí zelenina. Zalejeme horúcou vodou a pomaly varíme hodinu. Teraz osolíme. Keď je už mäso a zelenina mäkké, nalejeme ocot prípadne dosolíme a povaríme chvíľu spolu. Zemiakový škrob rozmiešame v troche vody a vylejeme do polievky. Povaríme asi päť minút a napokon pridáme nakrájanú zelerovú vňať. Odložíme zo sporáku a necháme chvíľu postať.
- Dobrá a zdravá polievka na takýto jesenný čas. Nech vám chutí, ako nám.