Zeleninový slaný koláč (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Viem,že je tu niekoľko receptov na slané koláče ale tento ma veľmi zaujal hlavne kôli cestu tak by som sa s ním s vami chcela podeliť. Možno sa niekomu hlavne v budúcich mesiacoch zíjde.

Suroviny

Postup

  1. Do misky si dáme hladkú múku,ražnú múku,soľ,premiešame a pridáme na kocky nakrájané maslo ...........
  2. ..... Pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku.......
  3. ..... do stredu urobíme dierku a pridáme zľahka vyšľahané vajíčko a vodu. V pôvodnom recepte bolo napísané voda podľa potreby .... tak som merala pomocou PL a do cesta išlo 8 1/2 PL vody ale to záleží aj od druhu múky,takže ja som pridávala postupne ......
  4. ........ až kým som nedocielila polotuhé,nelepivé cesto. Cesto vytvarujeme do obdĺžnika,zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na pol hodinu do chladničky......
  5. .....kým nám cesto odpočíva tak si pripravíme plnku .....
  6. ...... na panvici rozohrejeme 4 PL olivového oleja. Cibuľu ošúpeme,rozrežeme na polovicu a nakrájamé na pásiky, pór nakrájame na kolieska a dáme na panvicu. Sem tam premiešame a pražíme cca 4 minútky, pridáme na drobno nakrájaný cesnak,soľ a čierne korenie. Pražíme ďalšiu minútku ........
  7. ....... pridáme nakrájané paradajky, lístky z čerstvého tymiánu a kapary podľa chuti. V pôvodnom recepte boli sušené paradajky cca.4 ks ale tie som nemala tak som ich nahradila kaparami. Zľahka premiešame a necháme variť cca 3 minútky a odstavíme zo šporáka .......
  8. ..... a vznikne nám niečo také .....
  9. ....... cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na rozmer 25x35 cm. Ja zvzknem pri týchto cestách vaľkať na papieri na pečenie keďže potom sa mi to lepšie prekladá na plech alebo formy. Môj plech má skoro taký istý rozmer na aký malo byť cesto vyvaľkané takže som nemusela nič predkresľovať. Na plech si dáme papier na pečenie a posypeme so sezamovýmí semiačkami,makom a rascou........
  10. ..... opatrne cesto preložíme na plech a stiahneme z vrchu papier na ktorom sme cesto vaľkali. Pomocou prstou zľahka popritláčame aby sa nám semienka zľahka vstrebali do cesta.......
  11. ...... do stredu cesta rozložíme plnku a necháme cca. 5 cm z každého okraju voľné aby sme to mohli potom zahnúť.....
  12. ...... spodnú časť preložíme na vrch plnky a kraje zľahka popritláčame ......
  13. ...... to isté spravíme s vrchnou časťou .....
  14. ..... a nakoniec boky. Uistíme sa,že všetko spolu pekne drží, poukladáme na vrch čierne olivy a dáme do predohriatej rúry piecť na 180 °C cca. 35 minút,čas záleží od rúry, cesto keď je upečené by malo mať peknú hnedú farbu a tvrdé na dotyk.
  15. Dozdobíme vetvičkami čerstvého tymiánu a môžme podávať. Výborný je aj za tepla aj za studena ......
  16. .... no a ešte prierez.