Zeleninové rezne (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Po mnohých ťažkých zimných jedlách sa žiadalo niečo ľahšie a svieže. Jarná zelenina je
zatiaľ v nedohľadne, tak som pripravila zeleninové rezne z tej dostupnej, chuť rezňov
doplnil a zvýraznil údený syr. Podávala som s varenými zemiakmi, prelliatymi čerstvým
maslom a posypané petržlenovou vňaťou. Môžem povedať, že sme si pochutnali.
3 - 4 porcie |
60 minút príprava |
10 minút na 100 °C |
Postup
- Do misy som nastrúhala mrkvu.
- Nastrúhala som petržlen.
- Pokrájala som cibuľu na kocky a očistila som cesnak.
- K zelenine som nastrúhala syr, použila som tekovský salámový údený syr, ale môžete použiť iný tvrdý syr. Tiež som pridala cibuľu a cesnak.
- Ako posledné som nastrúhala zemiaky, aby nezhnedli. Všetku zeleninu som strúhala na jemnom strúhadle.
- Pridala som studené mlieko.
- Pridala som soľ,múku s práškom do pečiva, rezne budú potom kypré, nadýchané a ľahučké.
- Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou.
- Teraz prídu na radu vajcia, ja som dala 4 bielky, ktoré mi zvýšili a posekaná petržlenová vňať.
- Všetko som poriadne zmiešala do konzistencie hustejšieho liateho cesta a odložila som na 1 hodinu do chladničky odpočinúť, aby sa dobre prepojili chute.
- Do rozpáleného oleja som pollievkovou lyžicou vkladala cesto a formovala do tvaru rezňov. Najprv som rezne vypražila u jednej strany a ked okraje začali ružovieť, tak som ich obrátila.
- Z každej strany som ich vypražila cca 5 minút, kým boli pekne do červena.
- Podávala som ich horúce s varenými zemiakmi preliatymi čerstvým maslom a posypané petržlenovou vňaťou.
- Pohľad z blízka, rezne sú krásne nadýchané, vysoké a ľahučké, chuť výborne zvýraznil údený syr, ale neprebil chuť zeleniny. My sme mali k tomu ľadový šalát s citronom, viem si však dobre predstaviť aj svieži jogurtový dip s mätou.