Zeleninové rezne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Po mnohých ťažkých zimných jedlách sa žiadalo niečo ľahšie a svieže. Jarná zelenina je zatiaľ v nedohľadne, tak som pripravila zeleninové rezne z tej dostupnej, chuť rezňov doplnil a zvýraznil údený syr. Podávala som s varenými zemiakmi, prelliatymi čerstvým maslom a posypané petržlenovou vňaťou. Môžem povedať, že sme si pochutnali.

3 - 4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Postup

  1. Do misy som nastrúhala mrkvu.
  2. Nastrúhala som petržlen.
  3. Pokrájala som cibuľu na kocky a očistila som cesnak.
  4. K zelenine som nastrúhala syr, použila som tekovský salámový údený syr, ale môžete použiť iný tvrdý syr. Tiež som pridala cibuľu a cesnak.
  5. Ako posledné som nastrúhala zemiaky, aby nezhnedli. Všetku zeleninu som strúhala na jemnom strúhadle.
  6. Pridala som studené mlieko.
  7. Pridala som soľ,múku s práškom do pečiva, rezne budú potom kypré, nadýchané a ľahučké.
  8. Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou.
  9. Teraz prídu na radu vajcia, ja som dala 4 bielky, ktoré mi zvýšili a posekaná petržlenová vňať.
  10. Všetko som poriadne zmiešala do konzistencie hustejšieho liateho cesta a odložila som na 1 hodinu do chladničky odpočinúť, aby sa dobre prepojili chute.
  11. Do rozpáleného oleja som pollievkovou lyžicou vkladala cesto a formovala do tvaru rezňov. Najprv som rezne vypražila u jednej strany a ked okraje začali ružovieť, tak som ich obrátila.
  12. Z každej strany som ich vypražila cca 5 minút, kým boli pekne do červena.
  13. Podávala som ich horúce s varenými zemiakmi preliatymi čerstvým maslom a posypané petržlenovou vňaťou.
  14. Pohľad z blízka, rezne sú krásne nadýchané, vysoké a ľahučké, chuť výborne zvýraznil údený syr, ale neprebil chuť zeleniny. My sme mali k tomu ľadový šalát s citronom, viem si však dobre predstaviť aj svieži jogurtový dip s mätou.