Zdravé cestoviny

Autor receptu: bonpari

Jedného dňa som si povedala, že začnem jesť zdravo.. Pokiaľ mi bude chutiť, nebude mi to vadiť a uvidím, čo to s mojím telom urobí a ako to ocení.. Zatiaľ s tým nemám žiadny problém a keď som dostala chuť na cestoviny, vymyslela som si takýto zdravý recept..

3
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Jednu veľkú cibuľu nakrájame nadrobno a na troške oleja dusíme dosklovita. Keď je už takmer hotová, pridáme pretlačený cesnak. Cesnaku dávame podľa chuti, ja ho zbožňujem a dala som až 6 strúčikov.
  2. Do hrnca pridáme krájané rajčiny z konzervy aj so šťavou. Tento spôsob je najrýchlejší, no môžeme použiť aj čerstvé rajčiny, ktoré hore jemne narežeme do kríža a potom ich sparíme horúcou vodou. Takto z nich ľahko stiahneme šupku a potom už len nakrájame nadrobno a pridáme.
  3. Do vriacej osolenej vody pridáme pár kvapiek oleja a dáme variť penne cestoviny. Ja používam najčastejšie bezvaječné alebo celozrnné. Do rajčinovej zmesi pridáme celý pretlak, soľ a korenie podľa chuti a necháme celú zmes zohriať. Kto má rád štipľavé, môže pridať aj trošku chilli, ja dávam tiež.
  4. Tesne pred koncom pridáme ešte pár strúčikov pretlačeného cesnaku a čerstvé lístky bazalky, ktoré našu omáčku poriadne prevoňajú. Premiešame a viac nevaríme.
  5. S cestovinami pracujem podľa kuchára Jamieho Olivera, pretože jeho spôsob sa mi osvedčil. Teda uvarené cestoviny nepreplachujeme vodou, ani neolejujeme, pretože olej bol už vo vode, v ktorej sa varili. Cestoviny prelejeme cez sitko a rovno zo sitka ich prihodíme k rajčinovej omáčke, ktorú práve z tohto dôvodu varíme v hrnci, aby nám tam všetko pekne vošlo. Takto pripravené cestoviny naložíme na tanier a posypeme strúhaným syrom podľa chuti. My máme najradšej eidam, i keď ten už až tak diétny nie je.