Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou fotorecept

elixir - fotkaelixir, 2. marca 2013
Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept)
Foto: elixir

Zavinuté knedlíky sú jemne chrumkavá príloha zo zemiakov, pristanú k mäsu a/alebo zelenine, poslúžia aj ako predjedlo...

2
porcie
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Knedlíky:
300 g
70 g
 na špičku ČL
2 PL
1 ks
1 PL
 na opekanie alebo olej
Omáčka:
1,5 PL
1 PL
1 PL
1 PL
0,5 PL
200 ml
Zubáč:
2 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Knedlíky: Oškrabeme, nakrájame a uvaríme si zemiaky. Medzitým si dáme do misky múku, vajce, soľ, muškátový oriešok, 1 PL masla. Opražíme si strúhanku.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme cesto. To potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, potrieme 1 PL masla, ktoré medzitým zmäklo a posypeme opraženou strúhankou.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvici si dáme rozohriať maslo. Cesto rozdelíme na pásy, zrolujeme a popritláčame. Rolky by nemali byť hrubšie ako 1-1,5 cm. Je na vás, či si pásy vopred nakrájate na tenšie, alebo na hrubšie a potom "klbká" ešte prekrojíte.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené knedlíky vkladáme na panvicu a opekáme do zlatohneda. Z množstva surovín mi vyšlo 7 ks.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame ako prílohu, alebo predjedlo.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Omáčka: z múky a masla si spravíme zápražku, zalejeme vodou a dobre rozmiešame... Keď základ na omáčku začne vrieť, odstavíme ju z plameňa. Pridáme soľ. Zmiešame si horčicu s mliekom, pridáme do omáčky a odvaríme vodu, kým omáčka dosiahne požadovanú konzistenciu. Nakoniec primiešame aj vínny ocot.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zubáč: zubáča si jemne osolíme, dáme do fólie na pečenie s 1 PL vody a dusíme 25-30 minút na 180 stupňoch. Po vybratí z fólie každé filé pokvapkáme limetkovou šťavou.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako príloha sa môže dať zelenina, na ozdobu kto chce sa dá použiť napr. petržlenová vňať.

    Zavinuté knedlíky, zubáč na prírodno s horčicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

gordonko
tak toho zubáča môžem iba zavidieť .... to je král medzi rybama
elixir
Ďakujem vám :)
@violatecamorova ešte sa dajú urobiť aj trošku krajšie :) ďalší raz opečiem tú strúhanku viac do tmava, bude tam lepšie vidno ten závin.
angast
Nádhera !!! Celý recept i samostatne. Takto som ešte knedlíky robiť
nevidel. Zaujímavá príloha a pekne zladená s omáčkou a rybou.
Super recept - určite vyskúšam.
ywett
zbožňujem tvoje lákavé a nádherné recepty :-)
elixir
@angast ďakujem za tak pekný komentár, určite je to povzbudenie :)
@ywett je to obojstranné, Tvoje recepty sú výnimočné a krásne... ♥
lusinkab
nadherne @elixir od prvej fotky az po poslednu a krasny postup :-) mna tiez zaujali velmi tie knedlicky takze budem musiet vyskusat,znie to veeeelmi zaujimavo
afataga
mne sa pacia tie knedliky, alebo skor krokety? viem si ich predstavit aj same s nejakym salatom
radox1
super recept..tepelna uprava zubaca je zbytocne dlha-staci 15 minut 160°.alebo urobit zubaca technikou sous vide,teda zavakuovaneho alebo dobre zabaleneho vo folii varit vo vodnom kupeli pod bodom varu(voda nesmie bublat)asi 15-20minut.
elixir
Vďaka za nahliadnutie a pekné komenty :)
@radox1 skúsim nabudúce tak ako píšeš. Priznám sa, toto je prvá ryba, ktorú som kedy pripravovala a moc o ich príprave neviem... tak som to len tak "od oka". :) V budúcnosti mi už aj Google poradí... ako správne pripraviť tú-ktorú rybu.
elysa
zubaca zboznujem,hned by som si dala...
babidka
Je to napadite , velmi pekne a urcite chutne . Zubaca si mala cerstveho alebo uz hotove file? Zubac je moja oblubena ryba , da sa velmi dobre vyfiletovat a zbavit vsetkych kosticiek ktore neznasam :-) Tie zavinute knedliky v takej uprave nepoznam .Nasa mamicka ich robievala- ale varene v utierke .Takto ako si ich urobila ty sa mi zdaju lakavejsie a chutnejsie :-)
elixir
@babidka veľmi si vážim Tvoje pozitívne slová... Mala som len hotové filé... Priateľ mi potom akurát spomínal, že pozná rybára, čo loví na Dahme blízko pri nás a potom odváža do iných miest a predáva... sú tu aj zubáče. Bolo by mi to tak milšie, boli by čerstvé a podporili by sme lokálneho podnikateľa. Tak dúfam, že sa nám ho podarí stretnúť. Ryby sú čímsi novým v mojej kuchyni :) pripraviť túto prvú bol príjemne strávený čas, trošku si to užívam... :) Ďakujem za krásny komentár.
jerica
Tak to by som mohla mať každý deň, na obed či večeru,je na škodu,že len ja,môj zas v podobe bravčovinky:-)
elixir
@jerica v minulosti som tiež nemávala rada ryby, maximálne vyprážanú rybku na Vianoce, ale tak na prírodno som sa im vyhýbala. Potom som v jednej reštaurácii pri baltickom mori ochutnala tresku (Dorsch) na prírodno a to bola jedna úžasne pripravená ryba v presne vhodnom čase, kedy už som vedela tú chuť ryby prijať. Ak sa tam niekedy vrátim, skúsim to nejak rozlúsknuť, ako tú rybku pripravujú. :) Možno aj Tvoj muž niekedy zmení názor, chute sa menia.
@mojack ďakujem za nový podnet :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia