Zaváraná cvikla (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tento rok sa mi nepodarilo dopestovať uhorky. Zato cvikla sa vydarila. Zavárala som dve takéto várky. Zavarená patrí k našim obľúbeným. Spolu som ich zavarila 28 fliaš.

20 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento obrázok mi teda nevyšiel. Zobrazuje cviklu na záhone:-) Povyberala som cviklu zo zeme, listy som jej zrezala a uložila som ju do bedničky. Na dvore som ju hadicou vystriekala.
  2. A šup s ňou do veľkých hrncov. Musela som ju robiť na dva krát. Ale to nevadí, lebo aspoň budem mať v zime čo vyťahovať .Varila som ju asi hodinu. Vzala som ju von, a napustila som na ňu studenú vodu. Vychladnutú som ošúpala. Šupka išla pekne dole.
  3. Niektoré boli také veľké, že som ich musela prerezať, aby sa mi zmestili do hrnca.
  4. Cviklu som si nastrúhala na hranolky. Hrubšie cvikle som narezala po dĺžke na polovičku, aby neboli hranolky moc dlhé.
  5. Takto som pokračovala, kým som ju celú nanastrúhala. Občas som ju chutnala. Tu sú vidieť ruky môjho pomocníka, ako pracuje s chrenom:-)
  6. Muž mi vykopal chren v záhrade. Ja som ho očistila, nakrájala na plátky.
  7. Tu mi ukazuje chren, či som s ním už spokojná:-) Nebola som. Pridala som mu trochu nálevu a ešte to rozmixoval. Nepíšem množstvo chrenu, každý si dá toľko, koľko mu chutí. Ja ho dávam dosť:-)
  8. Celý som ho dala na cviklu.
  9. Uvarený nálev : z 2 litrov vody, 600 ml octu, 400 g cukru a 8 dkg soli. Pridala som kmín, aníz a rascu po jednej čajovej lyžičke. Vlažný nálev som pridala k cvikle. Zamiešala, naplnila som poháre, zaviečkovala som ich. Poháre som sterilizovala 20 minút na 80°C. Potom som ich vybrala, otočila hore dnom a zabalila do deky.
  10. Nakoniec taká rarita. Každý druhý deň si nazbieram jahody. Nie je to obvyklé na tento čas. Ale jahody kvitnú ako divé, počasie ich úplne pobláznilo. Asi pred šiestimi týždňami sme ich skosili a oni sa mi takto odvďačili. Nie sú to celoročné jahody. Sú to obyčajné sengany. Na tomto som si pochutnávala včera večer.