Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami fotorecept
Foto: janikbj
Jednoduchá zapekaná klasika. Recept pre začínajúce kuchárky, lebo sú tu aj také alebo inšpirácia na ľahký obed pre tie skúsené, čo každodenne riešia problém Zobraziť celý popisJednoduchá zapekaná klasika. Recept pre začínajúce kuchárky, lebo sú tu aj také alebo inšpirácia na ľahký obed pre tie skúsené, čo každodenne riešia problém čo variť ;)
porcie
na 180-200 °C
Postup
-
1
Na ružičky rozobratú brokolicu poriadne umyjeme (necháme chvíľu namočenú vo vode, aby vyplávali prípadné nevítané tvory a drobnosti) a dáme do vriacej osolenej vody. Krátko odokryté povaríme - cca 5 min. Môžeme ju predvariť aj na pare. Vodu, v ktorej sa brokolica varila nevylievame. Buď z nej môžeme hneď uvariť zeleninovú polievku alebo ju vychladenú v plastovej dóze zamraziť a použiť inokedy. Brokolicu necháme chladnúť,kým si pripravíme ďalšie suroviny.
-
2
Baby cuketu a cherry paradajky pokrájame na menšie kúsky (dala som 1 cuketu a asi 200g paradajok). Cuketu môžeme posypať soľou a nechať chvíľu postáť,aby pustila časť vody. Jenské sklo alebo zapekaciu misku (ja som použila sklenenú chlebíkovú formu) jemne vymastíme (kokosovým alebo iným) olejom a vysypeme jemnou strúhankou. Na spodok dáme asi polovicu predvarenej brokolice, cuketu, paradajky, osolíme, posypeme tvrdým syrom (kto má aký rád, ja mám radšej tučnejšie druhy, nech to stojí za to) a navrstvíme zvyšnú zeleninu. Vrch zase posypeme syrom.
-
3
Habarkou si dobre rozmiešame 3 vajíčka, 2 kyslé smotany a asi 1 dl mlieka. Osolíme a zmesou zalejeme zeleninu. Formou potrasieme a špajľou môžeme pomôcť zmesi dostať sa až na dno.
-
4
Vo vyhriatej rúre pečieme pri 180-200 stupňoch (v teplovzdušnej rúre som piekla s ventilátorom na 180stupňoch) 20-30 min. (pri hlbokej forme aj viac),kým nie je vajíčková zálievka stuhnutá a povrch upečený do zlatista. Výhoda sklenenej formy je, že vidíme aj kraje a dno ako sú na tom v procese pečenia. Pozor, formu neplniť až po vrch,lebo ku koncu pečenia cuketa a paradajky pustia šťavu a môže vytiecť. Príp. je dobré podložiť formu aj plechom,aby nebola veľká neplecha, kebyže sa to stane ;) Vzniknutú šťavu môžeme po vydolovaní prvej porcie lyžicou odobrať alebo ju tam proste nechať a mať to šťavnaté ;)
-
5
Pred podávaním je potrebné nechať jedlo chvíľu postáť, ako všetko zapekané so smotanou a vajíčkami, aby to trochu stuhlo a dalo sa krájať. Ako inak, ja som dlho nečakala, hlad je hlad. Ale na večeru sa to už za studena krájalo jedna radosť.
@afataga , bylinky kľudne, no mne osobne tu nič nechýbalo, okrem soli som nepoužila nič na ochutenie. pre zmenu som si užívala čistú chuť zeleniny :-) ale podľa chuti si každý pridá čo len chce. u mňa je bežné, že jedlá toho typu nikdy neurobím 2x tak isto, stále niečo mením :D :D :D
Tak som urobila brokolicu podla teba,pridala som aj sunku nech sa to rata aj mojim chlapom ;-) Je to skvele jedlo a velmi chutne. Tie paradajky su tam skvely bonus:-)