Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 28. mája 2014
Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami (fotorecept)
Foto: janikbj

Jednoduchá zapekaná klasika. Recept pre začínajúce kuchárky, lebo sú tu aj také alebo inšpirácia na ľahký obed pre tie skúsené, čo každodenne riešia problém Zobraziť celý popisJednoduchá zapekaná klasika. Recept pre začínajúce kuchárky, lebo sú tu aj také alebo inšpirácia na ľahký obed pre tie skúsené, čo každodenne riešia problém čo variť ;)

4-5
porcie
20-35 minút
na 180-200 °C

Suroviny

500 g rozobrata na ruzicky
2 ks
3 ks
0,5-1 dcl




Postup

  1. 1

    Na ružičky rozobratú brokolicu poriadne umyjeme (necháme chvíľu namočenú vo vode, aby vyplávali prípadné nevítané tvory a drobnosti) a dáme do vriacej osolenej vody. Krátko odokryté povaríme - cca 5 min. Môžeme ju predvariť aj na pare. Vodu, v ktorej sa brokolica varila nevylievame. Buď z nej môžeme hneď uvariť zeleninovú polievku alebo ju vychladenú v plastovej dóze zamraziť a použiť inokedy. Brokolicu necháme chladnúť,kým si pripravíme ďalšie suroviny.

    Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Baby cuketu a cherry paradajky pokrájame na menšie kúsky (dala som 1 cuketu a asi 200g paradajok). Cuketu môžeme posypať soľou a nechať chvíľu postáť,aby pustila časť vody. Jenské sklo alebo zapekaciu misku (ja som použila sklenenú chlebíkovú formu) jemne vymastíme (kokosovým alebo iným) olejom a vysypeme jemnou strúhankou. Na spodok dáme asi polovicu predvarenej brokolice, cuketu, paradajky, osolíme, posypeme tvrdým syrom (kto má aký rád, ja mám radšej tučnejšie druhy, nech to stojí za to) a navrstvíme zvyšnú zeleninu. Vrch zase posypeme syrom.

    Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Habarkou si dobre rozmiešame 3 vajíčka, 2 kyslé smotany a asi 1 dl mlieka. Osolíme a zmesou zalejeme zeleninu. Formou potrasieme a špajľou môžeme pomôcť zmesi dostať sa až na dno.

    Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo vyhriatej rúre pečieme pri 180-200 stupňoch (v teplovzdušnej rúre som piekla s ventilátorom na 180stupňoch) 20-30 min. (pri hlbokej forme aj viac),kým nie je vajíčková zálievka stuhnutá a povrch upečený do zlatista. Výhoda sklenenej formy je, že vidíme aj kraje a dno ako sú na tom v procese pečenia. Pozor, formu neplniť až po vrch,lebo ku koncu pečenia cuketa a paradajky pustia šťavu a môže vytiecť. Príp. je dobré podložiť formu aj plechom,aby nebola veľká neplecha, kebyže sa to stane ;) Vzniknutú šťavu môžeme po vydolovaní prvej porcie lyžicou odobrať alebo ju tam proste nechať a mať to šťavnaté ;)

    Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred podávaním je potrebné nechať jedlo chvíľu postáť, ako všetko zapekané so smotanou a vajíčkami, aby to trochu stuhlo a dalo sa krájať. Ako inak, ja som dlho nečakala, hlad je hlad. Ale na večeru sa to už za studena krájalo jedna radosť.

    Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kukulienka71
takéto jedlá mám veľmi rada :-) tvoju kombináciu určite vyskúšam, robievam všelijaké, takéto ešte nebolo, ale čoskoro bude ;-)
cesminaz
...mnaaam toto musi byt skvele!! Mam velmi rada taketo zeleninove jedla ;-) Ukladam KK a dakujem :-) ...mas mojich 5*
micanela
paci sa mi, ze nevylievas vodu zo zeleniny - na polievku super vec, netreba ziadne umele chute
babkamt
Takéto jedlá mám rada. Zapekanú brokolicu robím často.
afataga
obcas treba aj cosi lahsie dat do zaludka, moze to byt dobre, pytaju sa mi tam nejaky bylinky
1x hanak
janikbj
ďakujem, zeleninové aj u nás idú. na obed sme mali so zemiakmi a na večeru už len tak samotné, izbovej teploty, neohrievané. na leto ako stvorené.
@afataga , bylinky kľudne, no mne osobne tu nič nechýbalo, okrem soli som nepoužila nič na ochutenie. pre zmenu som si užívala čistú chuť zeleniny :-) ale podľa chuti si každý pridá čo len chce. u mňa je bežné, že jedlá toho typu nikdy neurobím 2x tak isto, stále niečo mením :D :D :D
janikbj
@dominika118 , ďakujem, niekdy je menej naozaj viac a presne akurát :D manžel si pýtal aj na druhý deň, bohužial sme zjedli všetko v deň predošlý, takže určite čoskoro pečiem zas :-)
monty469
Zozbierala som posledne cukety a aj paradajky a tvoj recept mi prisiel vhod


Tak som urobila brokolicu podla teba,pridala som aj sunku nech sa to rata aj mojim chlapom ;-) Je to skvele jedlo a velmi chutne. Tie paradajky su tam skvely bonus:-)


babuca
Včera som pozbierala posledné zeleniny zo záhrady. Nechala som ešte pór a cviklu. Tvoj recept prišiel ako na zavolanie a už sa naň teším . veľmi pekne ti ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia