Zapekaná brokolica s cuketou a cherry paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

Jednoduchá zapekaná klasika. Recept pre začínajúce kuchárky, lebo sú tu aj také alebo inšpirácia na ľahký obed pre tie skúsené, čo každodenne riešia problém čo variť ;)

4-5
porcie
20-35 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Na ružičky rozobratú brokolicu poriadne umyjeme (necháme chvíľu namočenú vo vode, aby vyplávali prípadné nevítané tvory a drobnosti) a dáme do vriacej osolenej vody. Krátko odokryté povaríme - cca 5 min. Môžeme ju predvariť aj na pare. Vodu, v ktorej sa brokolica varila nevylievame. Buď z nej môžeme hneď uvariť zeleninovú polievku alebo ju vychladenú v plastovej dóze zamraziť a použiť inokedy. Brokolicu necháme chladnúť,kým si pripravíme ďalšie suroviny.
  2. Baby cuketu a cherry paradajky pokrájame na menšie kúsky (dala som 1 cuketu a asi 200g paradajok). Cuketu môžeme posypať soľou a nechať chvíľu postáť,aby pustila časť vody. Jenské sklo alebo zapekaciu misku (ja som použila sklenenú chlebíkovú formu) jemne vymastíme (kokosovým alebo iným) olejom a vysypeme jemnou strúhankou. Na spodok dáme asi polovicu predvarenej brokolice, cuketu, paradajky, osolíme, posypeme tvrdým syrom (kto má aký rád, ja mám radšej tučnejšie druhy, nech to stojí za to) a navrstvíme zvyšnú zeleninu. Vrch zase posypeme syrom.
  3. Habarkou si dobre rozmiešame 3 vajíčka, 2 kyslé smotany a asi 1 dl mlieka. Osolíme a zmesou zalejeme zeleninu. Formou potrasieme a špajľou môžeme pomôcť zmesi dostať sa až na dno.
  4. Vo vyhriatej rúre pečieme pri 180-200 stupňoch (v teplovzdušnej rúre som piekla s ventilátorom na 180stupňoch) 20-30 min. (pri hlbokej forme aj viac),kým nie je vajíčková zálievka stuhnutá a povrch upečený do zlatista. Výhoda sklenenej formy je, že vidíme aj kraje a dno ako sú na tom v procese pečenia. Pozor, formu neplniť až po vrch,lebo ku koncu pečenia cuketa a paradajky pustia šťavu a môže vytiecť. Príp. je dobré podložiť formu aj plechom,aby nebola veľká neplecha, kebyže sa to stane ;) Vzniknutú šťavu môžeme po vydolovaní prvej porcie lyžicou odobrať alebo ju tam proste nechať a mať to šťavnaté ;)
  5. Pred podávaním je potrebné nechať jedlo chvíľu postáť, ako všetko zapekané so smotanou a vajíčkami, aby to trochu stuhlo a dalo sa krájať. Ako inak, ja som dlho nečakala, hlad je hlad. Ale na večeru sa to už za studena krájalo jedna radosť.