Zamatová roláda

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 16. novembra 2010

Táto mnohým dobre známa roláda patrí aj v našej rodine k tým obľúbenejším. Na vareche som recept na tento skvelý dezert nenašla. Keďže bol Zobraziť celý popisTáto mnohým dobre známa roláda patrí aj v našej rodine k tým obľúbenejším. Na vareche som recept na tento skvelý dezert nenašla. Keďže bol vyžiadaný v diskusii, pridávam sem ten náš overený.

Suroviny

Cesto:
5 PL
3 PL
1/2 KL
6 ks
Krém:
250 g
1 bal.
2-3 PL
6 PL
3 PL
200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Bielka oddelíme od žĺtkov. Šľaháme ich za postupného pridávania cukru na tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu po jednom pridávame žĺtka, potom kakao a sódu bikarbónu. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a vo vopred vyhriatej rúre pečieme krátko - 5 až 7 min. Cesto necháme mierne vychladnúť, potom ho preklopíme na dosku poprášenú práškovým cukrom. Papier na pečenie odstránime a cesto necháme celkom vychladnúť. Nie je potrebné ho zatiaľ stáčať.

  2. 2

    Na prípravu plnky uvaríme hustú kašu z mlieka, múky, žĺtka a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ju zmiešame s maslom (tiež izbovej teploty) a poriadne vyšľaháme. Plnku si rozdelíme na dve polovice. Do prvej pridáme kakao a 4 lyžice práškového cukru. Do druhej polovice vanilínový cukor a 2 lyžice práškového cukru.

  3. 3

    Vychladnuté cesto natrieme najskôr svetlou, potom tmavou plnkou a zvinieme do rolády. Roládu môžeme poliať čokoládovou polevou, ozdobiť orieškami.

Diskusia k receptu

marianne69
Tak za tento receptik dakujem,(KK) dcera bude mat narodeniny,uz viem co upeciem.:-))))ja so sa tiez po tejto roladke zhanala.
babidka
je to velmi dobra roladka , vzdy si ju dam ked mam moznost :-)Akurat somju este nikdy nepiekla sama ...:-)
mamatata2
Veľmi dobré a krásne, recept zaradený do vianočného pečenia. Ďakujem.
torticka
Toto robila moja sestra, ale namiesto kryštálového cukru dala trstinový cukor, nie je to také sladké. Ale inak, ja mám rada sladké, mňam.
tatranka
Nádherná kombinácia farieb.Určite veľmi dobrý zákusok.
enge149
do receptu na roládu nejde múka?vyzerá veľmi pekne to foto,mňam..
zirafninka1
Do receptu ozaj nejde muka. Preto je to cesto take jemne,vatickove, zamatove.
Vsetkym dakujem za pochvaly a komentare.
lucylee
robí svokra každé Vianoce a veľkú noc, ja sa rolád bojím, ale je to mňamka
wildrane
Dnes som ho výskúšala, chcela som si zobrať dva kúsky do nočnej, ale mi nezostalo :(. Prišiel syn z posilňovne a polovička rolády skončila v jeho brušku :D. Ďakujem za receptík
narciska
je to veľmi dobrá roláda moja švagrina ju robieva je veľmi chutná ale ona ju robí na spôsob zmrzliny urobí roládu a sá ju do mrazničky a potom ju krája takú mrazenú. je výborná osviežujúca v letných dňoch.
ptroci
vám sa nepriliepa k papieru? Inak moc chutný :) len ho dostať z papiera je ako za trest :/
cica2
ja som zaľúbená do tejto tvojej rolády, máš ju tak nádhernú a to úvodné foto, fakt si to krásne zladila :-))
lucka22771
Ptroci- nepripeká sa mi na papier, závisí to možno od toho ako dlho pečieš, pri akej teplote a rúre :) Ja pečiem v teplovzdušnej rúre na 235 stupňoch a cca 10 minút a v pohode sa od nej odlepí papier. Potom ju však stáčam do mokrej utierky. Vynikajúca roláda..naozaj zamatová :)
danielas
@ptroci aký papier používaš? Ten tenký biely je nanič,neodlepíš. Je ešte tmavý, taký mastnejší, "voskový", ten je dobrý
mirka2222
no mňam, dnes sme si pochutnali, ešte 100 krát ju urobím a budem ju vedieť aj takto naservírovať :-), recept výborný.
zirafninka1
Dakujem vsetkym. @ptroci davno som je piekla dost casto.. nikdy sa neprilepila..papiere na pecenie som mala vseliake..uz neviem poradit, ale @danielas ma s tym voskovym urcite pravdu..@mirka2222 super. tesim sa ze chuti.
trnka77
do plnky ide len 2dcl mlieka??mne chutí akokeby som jedla len maslo....čo som urobila zle?
kovacska15
no, mala som strašne hrudkavú plnku... nie je lepšie urobiť kašu z hladkej múky? cítila som tam tú hrubú múku :( ale inak, chuťovo výborná... len by ma zaujímalo, ako ju mám urobiť úúúplne celiatickú. máte niekto nejaký tip?
lucifrik
no tento recept je troska od veci robila som ho podla postupu a vobec mi nevysiel , som uplne nasrata som sa spoliehala na tento recept :( dakujem pekne
marikahr
na oslavu zamatovej revolucie zamatova rolada ;-)
ale ma jednu chybu nevzdrzi do pondelka ;-)
je fanatasticka, ja som do kremu pridala vanilkovy struk namiesto vanilkoveho cukru a este som sprcla za naprstok rumu :-)